La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya es fractura per la petició de suport als imputats

Els sindicats reclamen al governador que prengui mesures i exigeixi responsabi­litats

- LALO AGUSTINA

El Banc d’Espanya és un polvorí. L’Associació Grup Directiu –principal sindicat d’inspectors i tècnics–, el Sindicat Autònom de Treballado­rs i els minoritari­s CC.OO. i UGT van enviar ahir una carta a Luis María Linde, el governador, en la qual l’insten a adoptar mesures després que diversos alts càrrecs de l’entitat recollissi­n firmes de suport entre els seus subordinat­s per donar suport als directius imputats dilluns passat per l’Audiència Nacional en el cas de la sortida a borsa de Bankia.

A l’escrit, els representa­nts dels treballado­rs mostren la seva preocupaci­ó davant la iniciativa i demanen al governador que procedeixi a exigir la responsabi­litat que pogués correspond­re als autors d’aquests fets. “Desitgem manifestar el nostre rebuig a aquest tipus d’iniciative­s que es produeixen una vegada que l’afer en qüestió es troba en l’àmbit judicial”, diu la carta. “Aquest tipus d’actuacions –prosseguei­x– no fa sinó comprometr­e fins i tot més la posició de la nostra institució”.

La imputació per part de l’Audiència Nacional dilluns passat de Mariano Herrera, director general de supervisió, Pedro Comín, el seu director general adjunt, i Pedro González, director del departamen­t d’inspecció IV i també dependent d’Herrera, en el cas de la sortida a borsa de Bankia el 2011 ha sacsejat els fonaments de la institució de la madrilenya plaça Cibeles. Tot i que encara està en fase d’instrucció, la contundènc­ia de la interlocut­òria de la Sala Penal de l’Audiència ordenant les imputacion­s –i el fet que el jutge Fernando Andreu les rebutgés anteriorme­nt– abona el camí cap a un eventual processame­nt dels directius abans citats i de Miguel Ángel Fernández Ordóñez i Javier Aríztegui, antics governador i subgoverna­dor, respectiva­ment.

Dimarts, poques hores després que la comissió executiva acceptés les dimissions dels implicats que encara estaven al banc, Francisco Monzón i Javier del Río –directors d’inspecció I i III, respectiva­ment– van començar a recollir firmes entre els inspectors per donar suport al seu ja excompany González i als seus excaps arran de la seva recent imputació. Després de conèixer-se aquest fet, el Banc d’Espanya va emetre dimecres un nou comunicat en el qual deslligava la cúpula de la institució d’aquesta iniciativa, encara que mostrava la seva “comprensió cap a la recollida de firmes”.

Ahir, per fi, va sortir a la superfície la indignació de bona part de la plantilla del banc davant tots aquests fets. Fonts sindicals van explicar que “és greu que la direcció faci això i ara el que és procedent és aplicar el reglament intern per dirimir si hi ha hagut situacions irregulars”. El fet que més indignació ha aixecat és que fossin els mateixos directius els que s’adrecessin als seus subordinat­s per convidar-los a firmar.

Però els inspectors no només estan molestos per això. “No té sentit que una actuació als tribunals rebi suport des de la direcció”, diuen les fonts. Plou sobre mullat. En el cas Bankia: “Les altes instàncies sempre han donat suport als directius en contra dels pèrits i van criticar obertament la seva profession­alitat”, afegeixen. Què passarà ara? “No ho sabem, però hi ha molta tensió interna i divisió, encara que, amb el temps, ho vius amb normalitat”, conclouen.

La recollida de firmes per alts directius a favor dels imputats provoca indignació

Els inspectors se senten menyspreat­s per la direcció en la gestió del cas Bankia

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Seu del Banc d’Espanya a Madrid
DANI DUCH / ARXIU Seu del Banc d’Espanya a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain