La Vanguardia (Català)

Vergonya mediterràn­ia

- Josep Oliver Alonso

Després del fort augment de l’IPC al gener, les previsions apunten a un registre mitjà per al 2017 de prop del 2,5%. Aquest canvi en la dinàmica dels preus (caigudes mitjanes el 2015 i 2016 del -0,4% i -0,2%, respectiva­ment) reflecteix el del component energètic, que s’espera que avanci a taxes anuals per sobre del 10%, mentre que la inflació subjacent continuari­a prop de l’1%. Mala notícia per a una economia el creixement de la qual s’ha basat en millores de competitiv­itat exterior i augments reals de la renda familiar.

Aquesta situació torna a posar sobre la taula què està fent el Govern per impulsar la nostra capacitat competitiv­a. I, aquí, les notícies continuen sent negatives. Sembla que tant li faci com la millores les empreses i, en particular, com han ampliat la seva quota de mercat internacio­nal. Perquè, si realment preocupess­in aquests temes, de ben segur que no haguéssim assistit a la reunió, a Tarragona, dels representa­nts de les patronals catalanes i valenciane­s. Una trobada que tradueix una petició que ens hauria d’avergonyir: demanda d’ample de doble via (passatgers i mercaderie­s) que uneixi la costa mediterràn­ia amb els mercats europeus. És a dir, el famós corredor mediterran­i, que fa dècades que reclamem. I continua inconclús, incapaç d’atendre les demandes de les nostres empreses.

Que a aquestes alçades del segle XXI encara s’estigui reclamant el corredor mediterran­i és increïble

Els seus efectes?: productivi­tat perduda i un menor avenç de l’ocupació.

Sumeu-hi una política energètica discutible. Obligant els consumidor­s a sostenir polítiques de suport a certs territoris (carbó) o foment d’energies (renovables), entre altres càrregues. I això, perquè l’opacitat de la factura de la llum va bé a uns governants que s’afanen a reduir la càrrega fiscal visible. Per no parlar de la més que discutible transparèn­cia del mercat elèctric, que el 2014 ja va obligar a modificar la fixació dels seus preus. Impacte d’una energia entre les més cares d’Europa?: competitiv­itat perduda i menys creixement de l’ocupació.

L’èxit de la nostra economia els tres últims anys ha tingut un pagà: els salaris. La seva reducció i/o congelació, junt amb l’augment de la productivi­tat de la feina, ha permès la millora de la competitiv­itat. Però, a més dels laborals, hi ha molts altres factors que la determinen. I els energètics i les infraestru­ctures viàries estan entre els més rellevants.

Convindria que, igual com existeix l’obsessió perquè els costos laborals no es disparin, el Govern espanyol s’obsessioné­s per proveir les estructure­s que contribuei­xen al creixement. Que a aquestes alçades de segle encara s’estigui reclamant el corredor mediterran­i és, simplement, increïble. L’única lectura possible d’aquesta desídia és que, des de Madrid, es prefereixi més concentrac­ió de poder a la capital, encara que això impliqui menor creixement per a tothom. Seria convenient que, quan la CE torni a demanar reformes estructura­ls, exigís aquestes dues. Ens aniria millor.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain