La Vanguardia (Català)

Els agents socials i Treball xoquen de nou pels fons de formació

La Cecot fa al·legacions a la Defensora del Poble i avisa que pot deixar de pagar

- Barcelona

El conflicte sobre l’ús que dona el Ministeri de Treball als fons de formació profession­al als treballado­rs procedents de les nòmines va a més. El mes passat la Defensora del Poble va remetre a la patronal Cecot un informe del ministeri del novembre passat en el qual es reconeix que el 2015 es van deixar de gastar 273 milions d’euros en fons de formació i que d’aquella quantitat 33 milions es van destinar al 2016. El ministeri, en aquell informe, afirma que és legal destinar recursos de formació a altres partides d’ocupació.

La patronal Cecot ha contestat a la Defensora del Poble que “queda sense explicar l’ús que s’ha donat als 240 milions d’euros restants que es reconeixen com a excedents del 2015 de la quota finalista de formació profession­al per a l’ocupació”. Fonts del Ministeri de Treball que dirigeix Fátima Báñez van explicar ahir que han “actuat amb tota legalitat”. En l’argumentac­ió de la Cecot remesa la setmana passada a la Defensora del Poble es destaca que la finalitat dels fons de formació és única i no poden destinar-se a altres menesters i se cita el que dictaminen informes del Tribunal de Comptes.

El conflicte ha agafat diverses vies. Una d’elles, el Congrés dels Diputats, a través del qual s’han presentat preguntes parlamentà­ries; als jutjats però també a través de la Defensora del Poble, càrrec que ocupa actualment Soledad Becerril. La Cecot va presentar una primera queixa al Síndic de Greuges, organisme que va derivar la queixa a la Defensora del Poble.

Els fons de formació es nodreixen d’una partida que paguen les empreses a compte del treballado­r i que és equivalent al 0,7% del seu salari brut. Aquells fons històricam­ent es gastaven en formació que realitzave­n especialme­nt sindicats i patronal i que després d’un canvi legislatiu s’ha modificat. Només el 2015, segons informació del Servei Públic d’Ocupació (SEPE) recopilada per la Cecot, el pressupost per a formació era de 2.047,9 milions, dels quals es van gastar 1.599,4 milions.

Al desembre, el sindicat CC.OO. ja va denunciar que segons la seva opinió “la incapacita­t i mala gestió del SEPE deixa sense formació profession­al els treballado­rs”. El sindicat va afegir que els fons de formació profession­al no gastats s’han de destinar a aquesta activitat en anys posteriors.

El president de la Cecot, Antoni Abad, va manifestar ahir que “si l’Administra­ció no garanteix l’ús dels fons que generem empreses i treballado­rs per a la formació, al final haurem de plantejar-nos deixar de fer les aportacion­s al fons”. La Cecot sospita que “el romanent dels fons de formació no executats en els últims exercicis s’han destinat a reduir el dèficit públic”.

 ?? GEMMA MIRALDA / ARXIU ?? Els fons els paguen totes les empreses
GEMMA MIRALDA / ARXIU Els fons els paguen totes les empreses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain