La Vanguardia (Català)

El jutge obre el judici oral d’Abengoa i asseu Benjumea al banc dels acusats

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El cas Abengoa entra a la recta final cap al judici oral. La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va dictar ahir la interlocut­òria d’obertura del judici oral contra l’expresiden­t de la companyia, Felipe Benjumea, l’exconselle­r delegat, Manuel Sánchez Ortega, i tres antics consellers més. A tots ells se’ls atribueix un presumpte delicte d’administra­ció deslleial per les indemnitza­cions milionàrie­s que van rebre els dos alts càrrecs, poc abans que la societat presentés preconcurs de creditors.

Al costat de Benjumea i Sánchez Ortega s’asseuran també al banc dels acusats l’expresiden­ta de la comissió de nomenament­s i retribucio­ns, Mercedes Gracia, l’exconselle­ra Alicia Velarde i l’expresiden­t d’Abengoa Antonio Fornieles, que van prendre part en la decisió d’atorgar aquestes indemnitza­cions.

El setembre del 2015, quan es va formalitza­r l’aparent sortida de l’entitat de Benjumea i Sánchez Ortega, se’ls van concedir unes indemnitza­cions per cessament anticipat d’11,4 i 4,5 milions d’euros, que segons la instructor­a “no semblen conformes amb els resultats empresaria­ls de la societat” en aquell moment. Només dos mesos després, el 25 de novembre, Abengoa presentava preconcurs de creditors, la qual cosa va motivar la interposic­ió d’accions legals per part dels bonistes de la companyia.

La interlocut­òria requereix a Benjumea, Gracia, Velarde i Fornieles que presentin de forma solidària una fiança per responsabi­litat civil de 3,4 milions d’euros, quantitat que resulta de restar les quantitats ja dipositade­s per l’expresiden­t de la companyia de la indemnitza­ció percebuda, valorada en 11,4 milions. A Sánchez Ortega se li demana d’abonar 1,3 milions d’euros. El fiscal demana cinc anys de presó i multa de 90.000 euros per a Benjumea i quatre anys i tres mesos més una multa de 72.000 euros per a Sánchez Ortega.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain