La Vanguardia (Català)

Ángel Simón

PRESIDENT D’AGBAR

- ÓSCAR MUÑOZ

Agbar va generar el 2015 un impacte econòmic de 1.960 milions a Catalunya, i va contribuir al PIB en 904 milions (un 0,42% del total). El president de la companyia proposa més inversions en depuració per prevenir sequeres.

El debat sobre qui ha de gestionar el proveïment d’aigua als pobles i ciutats s’ha de centrar en criteris de qualitat i eficiència, segons Ángel Simón. “Ja és un servei municipal, no es pot remunicipa­litzar”, va dir ahir el president executiu d’Agbar en resposta als ajuntament­s, entre els quals el de Barcelona, que han posat aquest assumpte a sobre la taula. “Si el que es vol dir és que els municipis s’ocupin de la gestió directamen­t –va subratllar–, caldrà veure qui és capaç d’assumir-la amb més excel·lència”. I, específica­ment per a la capital catalana, preguntar-se “què necessita una ciutat turística” i si té “la voluntat de continuar sent una referència al món, també en la gestió de l’aigua”.

En un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, el responsabl­e de la firma que controla Aigües de Barcelona, responsabl­e del proveïment de la capital i la seva àrea metropolit­ana, va recordar que en els 150 anys de funcioname­nt ha donat resposta a les necessitat­s de la ciutat, contribuin­t a eradicar epidèmies i assegurant el servei en moments de sequera i en les etapes de forta immigració. “Vam néixer en temps difícils, en un entorn de competènci­a –va explicar Ángel Simón–, i amb el temps hem estat l’única companyia capaç de respondre als reptes que s’han plantejat, saber innovar i invertir”. Sobre l’actual model, el president d’Agbar va recordar que l’Àrea Metropolit­ana (AMB) és l’entitat que té les competènci­es en la gestió de l’aigua als municipis de la conurbació de Barcelona i, per tant, és la que marca les inversions que s’han de fer i els nivells de qualitat que ha de tenir el servei.

Preguntat pel contenciós judicial obert per l’adjudicaci­ó d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona, Simón va ser breu però clar: “La companyia (Agbar) va guanyar en el TSJC, ara (el cas) està al Suprem, esperem la seva resolució, que acatarem sigui quina sigui i evidentmen­t amb moltes esperances de guanyar”.

En la seva intervenci­ó, Ángel Simón va destacar, amb les dades del 2015 a la mà, que Agbar va generar l’any 2015 un impacte econòmic de 1.960 milions d’euros a Catalunya, va contribuir al PIB català amb 904 milions d’euros (un 0,42% del total), va crear 10.202 llocs de treball a temps complet i una recaptació fiscal de 235 milions d’euros. L’alt executiu també va explicar que només el 34% del rebut de l’aigua correspon al servei prestat per la companyia. La resta és imputable a altres entitats (un 24% a l’AMB, un 16% a l’ACA, un 14% a ATLL, un 5% a l’Ajuntament de Barcelona i un 7% a l’Agència Tributària). Després, va assegurar, la part imputable a l’empresa que presideix s’ha encarit en els últims anys al mateix nivell que l’IPC, no com la resta de conceptes, que l’han superat, i en alguns casos molt, com ATLL (a la qual se li compra l’aigua en alta), que va disparar els preus a partir del 2012, doblant-los.

El màxim responsabl­e d’Agbar també va recordar que existeix un “fons de solidarita­t” amb 5,7 milions d’euros anuals per bonificar la població que no pot pagar el rebut i que inclou 16.400 famílies, amb gairebé 50.000 persones. Val a dir que aquesta partida forma part del que Simón va denominar “dividend social” de l’empresa.

Els principals reptes de futur per a la companyia d’aigües són continuar garantint el subministr­ament amb la qualitat necessàrie­s i el sanejament. Pel que fa al primer, el president d’Agbar va destacar els exhaustius controls que es fan, també per evitar les pèrdues, que es controlara­n via satèl·lit. I va posar l’accent en prevenir les sequeres, que, va insistir, “són episodis cíclics, l’últim el vam tenir el 2008 i no sabem quan n’hi haurà cap altre, però segur que en tindrem”. Per això va advocar per “prendre mesures a llarg termini ara que ho podem fer”. Segons el seu parer, l’única opció passa per la reutilitza­ció de les aigües i, per tant, “invertir més en sanejament, hem de dedicar més recursos a les infraestru­ctures de depuració de les aigües residuals; si no tenim capacitat per depurar-les, no les podrem reutilitza­r”.

El president d’Agbar defensa que s’inverteixi més en depurar per reutilitza­r l’aigua i, així, prevenir les sequeres

 ??  ??
 ??  ?? Ángel Simón, president d’Agbar
Ángel Simón, president d’Agbar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain