La Vanguardia (Català)

L’hora de la redempció

El Barcelona Lassa, molt pressionat i necessitat de notícies positives, debuta aquest vespre contra l’Unicaja

- Alfred Bellostas

La lliga ACB s’atura aquest cap de setmana perquè els vuit primers classifica­ts juguin la Copa del Rei, entre els quals un fràgil Barça Lassa, que s’hi juga el tot pel tot després de perdre l’un rere l’altre els partits decisius enmig d’un ambient enrarit en què qualsevol derrota pot acabar de descompond­re el conjunt de Georgios Bartzokas.

No hi haurà terme mitjà per al Barcelona Lassa a la Copa del Rei. El títol li donaria molta confiança, la derrota portaria més tristesa. Els blaugrana debuten avui (21.30 h) en el torneig contra un Unicaja que ja els va vèncer a la Lliga Endesa i es troba en una bona dinàmica, com es va veure diumenge passat en el triomf contra el Reial Madrid. Ja han passat quatre anys des de l’últim títol blaugrana en la competició, guanyat precisamen­t al mateix escenari on ara es juga, però des d’aleshores han passat moltes circumstàn­cies negatives. La principal, la incapacita­t de renovar un equip que havia manat a Espanya i era assidu a la final four de l’Eurolliga. Ara, en canvi, és el conjunt madridista el que domina les competicio­ns nacionals –dues lligues i tres Copes consecutiv­es–, mentre que l’opció europea és inexistent. Per això són tan importants els partits que es disputen a Vitòria, on el Barça ha de ser capaç de fer un gir radical a la seva situació. Aquesta és la tesi, però la realitat, sempre capritxosa, és que no sembla que sigui en disposició de fer-ho. “Realment, no pot dir-se que siguem favorits”, diu Iorgos Bartzokas, entrenador blaugrana, després d’haver perdut 20 dels 43 partits jugats aquesta temporada, un 46,5%.

Sense anar més lluny, el mateix Bartzokas ha reconegut que “han passat massa coses dins i fora de la pista”, en una al·lusió a tots els problemes viscuts des que va arribar al club per començar un projecte de tres anys que presenta fissures. “Anímicamen­t, la baixa de Navarro ens afecta”, comenta Claver, que malgrat tot veu un bon escenari per “estar units, competir bé i gaudir, una cosa que no hem pogut fer en tota la temporada”. Les referèncie­s a la unitat són constants al vestidor. “Al Barça –afegeix el valencià– hi ha una pressió diferent de la d’altres clubs i quan les coses no surten bé dones moltes voltes a tot plegat. Cal ser forts mentalment”.

Abans de la final de la Copa de la Reina contra l’Spar Citylift Girona, Sílvia Domínguez va deixar notes a les habitacion­s de les seves companyes per fer una crida al treball col·lectiu. Ja a Fontajau la base de Montgat va liderar la reacció per donar el títol al Perfumería­s Avenida. El grup, la unitat i el treball són determinan­ts en tots els àmbits.

Faverani, que es va formar i va debutar a Espanya precisamen­t a les files de l’equip andalús, està

“Realment, no es pot dir que siguem els favorits”, comenta l’entrenador grec Iorgos Bartzokas

convençut que van pel bon camí: “Estem treballant molt bé i això s’haurà de veure en un moment o un altre”.

Més enllà de les impression­s personals, els números indiquen que l’Unicaja és un rival potent. En la seva primera participac­ió a la Copa, Joan Plaza, a la banqueta del Madrid, va perdre la final davant el Barcelona el 2007. Però el català és un entrenador metòdic i expert, i ara ha format un equip molt treballat que arriba a la ciutat basca en un bon moment. Al contrari que el Barça. Nedovic va fer 25 punts al líder el dia 12, Musli i Omic aporten serietat al joc interior, Smith i Waczynski anoten des de lluny i la direcció està en bones mans amb Lafayette i Fogg, i l’empenta de Díaz.

Per bé o per mal, en aquest moment ja no hi ha temps de parlar més ni tampoc de fer anàlisi. Ni de rumors. “Hem de mantenirno­s al marge del soroll”, conclou l’entrenador hel·lènic, més pròxim a Caront, que conduïa les ànimes als pantans de l’Aqueront en la mitologia grega, que a les gestes d’Aquil·les, heroi a la guerra de Troia.

L’Unicaja, que ve de vèncer el Madrid amb 25 punts de Nedovic, arriba a la cita en un bon moment

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? El finlandès Petteri Koponen en una imatge de diumenge passat al Palau
ANDREU DALMAU / EFE El finlandès Petteri Koponen en una imatge de diumenge passat al Palau
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain