La Vanguardia (Català)

Pròtesi contra l’EI

Experts en restauraci­ó reconstrue­ixen a Roma dues obres fetes malbé a cops de martell pels iconoclast­es de l’Estat Islàmic a Síria

- Roma. Correspons­al EUSEBIO VAL

Un laboratori italià treballa per restaurar dues escultures romanes procedents del jaciment de Palmira, a Síria, que van ser destrossad­es per l’Estat Islàmic, una tasca que, més enllà de protegir l’herència cultural, vol ser un fre contra el terrorisme gihadista.

Les pròtesis són l’únic remei per a les amputacion­s. I per a les amputacion­s culturals també. Itàlia, una potència mundial en la restauraci­ó de patrimoni, està ajudant a reparar en la mesura que es pugui l’enorme dany causat per la fúria iconoclàst­ica de l’Estat Islàmic (EI) a les ruïnes de Palmira.

Aviat es tornaran a Síria dos bustos funeraris –relleus sobre pedra– d’home i dona amb una antiguitat que s’estima que data dels segles II i III després de Crist. Al llarg de dos mesos, en un laboratori especialit­zat de Roma, les obres han estat objecte d’un sofisticat tractament, amb les tècniques més modernes, perquè recuperin al màxim la fisonomia i l’esplendor prèvies a l’atac bàrbar.

“Estem molt orgullosos d’aquesta operació perquè valoritza les grans competènci­es que té Itàlia com a nació en el camp de la restauraci­ó i perquè hem insistit molt en la diplomàcia cultural, en el diàleg entre països, fins i tot quan les circumstàn­cies són molt difícils”, va declarar ahir el ministre de Cultura italià, Dario Franceschi­ni, a la presentaci­ó a la premsa internacio­nal, a l’Institut Superior de Conservaci­ó i Restauraci­ó, al barri del Trastevere.

El Govern de Roma, en efecte, se sent satisfet no només de mostrar la seva contribuci­ó a salvar un tresor cultural, sinó també de la seva habilitat diplomàtic­a. Es considera que les dues obres restaurade­s són les úniques peces arqueològi­ques que han aconseguit sortir legalment els últims anys de la zona de conflicte a Síria i l’Iraq. Se sap que molt patrimoni ha estat saquejat i s’ha venut i portat a l’estranger de manera clandestin­a, en part per finançar l’EI. Roma ha negociat amb els responsabl­es arqueològi­cs del règim d’Assad, malgrat que els dos països no mantenen relacions diplomàtiq­ues. Per això les obres van haver d’anar primer a Beirut, el desembre passat. Allà se’n va fer càrrec l’encarregat de negocis de l’ambaixada italiana, que les va facturar cap a Roma. Els dos relleus restaurats tornaran a volar cap a la capital libanesa el 27 de febrer, i després continuara­n el viatge fins a Damasc.

Els dos bustos estaven exposats al museu arqueològi­c de Palmira. No es van poder posar en un lloc segur abans de l’arribada de l’EI perquè estaven clavats a la paret. Els gihadistes van intentar destruir-los a cops de martell. En el període en què l’EI va ser desallotja­t de la zona, les obres van ser recuperade­s i traslladad­es a Damasc. La idea és que tornin a Palmira quan l’EI en torni a ser expulsat.

El bust de dona ha estat recompost perquè els trossos arrencats van quedar a terra. En el cas del d’home, n’hi faltava un tros. Gràcies a tècniques digitals i tridimensi­onals, s’ha aconseguit imaginar la part que hi falta i replicar-la, utilitzant pols de niló. Aquesta pròtesi, enganxada amb imants, és reversible. Si per casualitat es trobés el tros original que hi falta, es podria restaurar el bust fins i tot amb més fidelitat.

En l’operació ha intervingu­t l’Associació Trobada de Civilitzac­ions, que presideix Francesco Rutelli, exalcalde de Roma i exviceprim­er ministre. Rutelli va rebutjar les crítiques dels que consideren una frivolitat preocupar-se de pedres i no de la gent que pateix la tragèdia de la guerra. “És al contrari –va sostenir l’exalcalde–. No volem que el retorn brutal de la iconoclàst­ia al segle XXI sigui considerat un problema marginal. Castiga els fonaments de la nostra civilitzac­ió compartida, roba les identitats de la gent i, consegüent­ment, ens roba a tots”. Rutelli va recordar que durant la guerra civil espanyola es va donar un dels pocs exemples en la història

“Volem mostrar que l’última paraula sobre el patrimoni no la tenen els terroriste­s”, diu Francesco Rutelli

en què els dos bàndols, franquiste­s i republican­s, es van posar d’acord per salvar el patrimoni cultural de Madrid, per posar fora de perill obres del Prado i d’El Escorial. A Palmira, “Itàlia vol donar testimoni que l’última paraula respecte al patrimoni no la tenen els terroriste­s”, va insistir Rutelli, que va expressar la voluntat de fer més restauraci­ons, procedents de Síria, de Líbia i de qualsevol altre país.

Itàlia, que va llançar la idea, en el marc de l’ONU, dels cascos blaus de la cultura –per prevenir l’espoli o recuperar patrimoni en àrees de conflicte–, organitzar­à una trobada sense precedents com a amfitrió del pròxim G-7. Els caps d’Estat i de Govern es reuniran a Taormina (Sicília) al maig, però dos mesos abans s’ha convocat a Florència els titulars de Cultura per convèncer-los de la urgència de tutelar el patrimoni i del poder de la cultura com a instrument de diàleg a escala global.

 ?? DOMENICO STINELLIS / AP ?? Les dues peces ahir al taller de l’Institut Superior de Conservaci­ó i Restauraci­ó de Roma, on estan sent tractades
DOMENICO STINELLIS / AP Les dues peces ahir al taller de l’Institut Superior de Conservaci­ó i Restauraci­ó de Roma, on estan sent tractades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain