La Vanguardia (Català)

Fabricant tensió

- PEDRO VALLÍN

Artur Mas creu que el PP està construint un relat violent del sobiranism­e per justificar una intervenci­ó que retalli l’autonomia catalana.

Artur Mas creu que Mariano Rajoy i el seu gabinet estan fabricant un fals escenari de tensió i violència que els permeti tenir una coartada per a una eventual intervenci­ó del Govern central a Catalunya. L’expresiden­t de la Generalita­t interpreta així la dimensió que ha agafat, per exemple, el cas dels insults a la fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi.

En un curs d’esdevenime­nts on sobiranist­es i no sobiranist­es sembla que pugnin per l’autoritat moral de la víctima, Artur Mas insistia ahir a Madrid que l’independen­tisme català és pacífic i, tot i que deplora els insults i fustigació a la fiscal, s’ensuma que s’està intentant bastir un retrat de l’ambient a Catalunya que justifiqui, en el seu cas, una eventual intervenci­ó dels poders de l’Estat davant la celebració d’un referèndum.

Mas, que va oferir una conferènci­a dins del màster de Governança i Drets Humans de la facultat de Dret de la Universita­t Autònoma de Madrid, va aprofitar per contradir el president del Govern espanyol quan sosté que “ni pot ni vol” abordar una solució negociada a l’exigència del referèndum a Catalunya. Segons Mas, no vol, “però de poder, pot”.

L’expresiden­t va insistir en la vocació pacífica i dialogant del projecte sobiranist­a, va recordar que sempre ha operat com un moviment cívic i va apel·lar al caràcter democràtic de la reivindica­ció, sostinguda, va assegurar, per la voluntat molt majoritàri­a dels catalans. En sentit contrari, va criticar amb aspror el que va anomenar guerra bruta contra el catalanism­e, en la qual, a parer seu, el Govern central està cometent manifestes il·legalitats. Des del seu punt de vista, en aquestes actituds sí que hi ha un rerefons de violència i conflicte. Al·ludia, així ho va explicar, al que revelaven les escoltes practicade­s al despatx de l’anterior ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, l’anomenada operació Catalunya. Precisamen­t per dilucidar políticame­nt aquest cas el Congrés acaba d’aprovar la constituci­ó d’una comissió d’investigac­ió. Sobre això, Mas es va congratula­r de les indagacion­s parlamentà­ries i va assenyalar que servirien per descobrir nova informació sobre la gestió de la qüestió catalana des del Govern de Madrid.

Abans d’accedir a l’aula, i després d’haver atès els mitjans de comunicaci­ó, Artur Mas va ser interpel·lat per una alumna de la facultat que li retreia el curs dels esdevenime­nts i el camí que ha emprès la Generalita­t. Mas es va aturar a parlar uns minuts amb la jove advocant pel diàleg institucio­nal lleial entre la Moncloa i la Generalita­t. Minuts abans havia manifestat, però, el seu convencime­nt que l’anunciada vocació de negociació que ha esgrimit Rajoy d’ençà de la investidur­a no era certa, atès que rebutjava abordar l’exigència central de la Generalita­t, la celebració de la consulta.

A més de la xerrada amb la jove alumna, la presència d’Artur Mas a la Universita­t Autònoma no va causar pas més enrenou que el que va provocar el seguici de càmeres i periodiste­s que el precedien pel rebedor de la facultat. Ningú que sortís, ni cap protesta ni tan sols testimonia­l esperaven l’expresiden­t de Catalunya a la mateixa facultat –i amb el mateix amfitrió, el catedràtic de Dret Constituci­onal Antonio Rovira– on l’octubre passat els alumnes van dispensar una més que agitada rebuda a l’expresiden­t del Govern espanyol Felipe González, que en el seu cas va haver d’anul·lar aquella conferènci­a.

Al contrari del que va passar amb Felipe González a la mateixa facultat, no hi va haver protestes per Mas

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La degana Yolanda Valdeoliva­s, l’expresiden­t Mas i el catedràtic Antonio Rovira ahir a la UAM
EMILIA GUTIÉRREZ La degana Yolanda Valdeoliva­s, l’expresiden­t Mas i el catedràtic Antonio Rovira ahir a la UAM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain