La Vanguardia (Català)

El tribunal absol la infanta i envia a la presó Urdangarin

La sentència diu que la germana del Rei no va cooperar en els delictes fiscals del seu marit L’Audiència condemna l’exduc de Palma a sis anys i tres mesos de presó La resolució també imposa vuit anys a Diego Torres i tres a l’expresiden­t Matas

- DAVID GILABERT Palma

La sentència de l’Audiència Provincial de Palma entén que no hi ha proves que la infanta Cristina cooperés de manera activa en els delictes fiscals pels quals ha estat condemnat el seu marit, Iñaki Urdangarin. Només li imposa pagar 265.000 euros com a responsabi­litat civil.

L’Audiència Provincial de Palma ha acabat assumint, parcialmen­t, les tesis de la Fiscalia Anticorrup­ció i ha absolt la infanta Cristina en el cas Nóos. El tribunal exonera la germana del Rei i entén que no hi ha proves que certifiqui­n que cooperés de forma activa en els delictes fiscals comesos pel seu marit. En una històrica sentència de 741 pàgines, les tres magistrade­s que van jutjar Cristina de Borbó únicament reconeixen que es va lucrar de les activitats desplegade­s pel seu marit a través de la societat Aizoon, la titularita­t de la qual compartien al cinquanta per cent. Un delicte que li suposarà el pagament, per responsabi­litat civil, de 265.088 euros. La justícia li tornarà diners a l’exduquessa de Palma, ja que la sentència la condemna a lliurar els 265.000 euros que va rebre de l’entramat corrupte però ella ja havia dipositat, fa alguns mesos, en els tribunals 587.000 euros en concepte de fiança.

Més contundent ha estat la sala amb el marit de la infanta, que ha estat castigat amb sis anys i tres mesos de presó, una pena que dista molt dels 19 anys sol·licitats per la Fiscalia, o dels 26 reclamats pel sindicat Manos Limpias.

En qualsevol cas, el tribunal no ha trobat eximents i l’ha condemTorr­es nat per prevaricac­ió, malversaci­ó, frau, tràfic d’influèncie­s i dos delictes contra la hisenda pública. L’exjugador d’handbol també haurà de pagar una multa de 512.553,68 euros. Després de conèixer la decisió i aclarir-se la situació processal de la infanta, el seu advocat, Miquel Roca, es va mostrar satisfet per l’absolució.

En realitat, ha estat el soci d’Iñaki Urdangarin el que ha resultat més castigat en la sentència. Diego acumula la més gran de les penes, perquè ha estat condemnat a 8 anys i sis mesos de presó per prevaricac­ió, frau a l’Administra­ció Pública, tràfic d’influèncie­s, delictes fiscals i blanqueig. Se l’acusava, igual com al marit de la infanta, de muntar l’Institut Nóos com una organitzac­ió per aconseguir contractes públics aprofitant els seus vincles amb la Casa Reial. De fet, durant el judici va esgrimir que la Zarzuela duia a terme un

control total de les activitats desplegade­s per l’Institut Nóos.

El tercer gran protagonis­ta de la trama sentenciad­a és l’expresiden­t balear Jaume Matas, condemnat a 3 anys i vuit mesos de presó. La sala no ha acceptat la petició de cinc anys de presó que formulava la Fiscalia. Així doncs, ha estat declarat autor responsabl­e d’un delicte continuat de prevaricac­ió i un delicte de frau a l’administra­ció.

La sentència, no obstant això, no suposa el desenllaç final per a una causa que es remunta a onze anys en el temps. La decisió no és ferma i contra aquesta es pot presentar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. Un extrem que preveuen les defenses de la majoria dels condemnats.

En qualsevol cas, el fiscal Anticorrup­ció de les Balears, Pedro Horrach, no vol deixar caps per lligar i, encara a compte dels possibles recursos, ha deixat entreveure que demanarà l’immediat ingrés a presó per als principals condemnats.

Horrach substancia­rà la seva petició davant de la gravetat de les penes imposades tant a Iñaki Urdangarin i Diego Torres com a l’expresiden­t balear, Jaume Matas. En aquest sentit, ahir mateix, i després de conèixer la sentència, ja va sol·licitar al tribunal la celebració d’una vista per poder reclamar la imposició de mesures cautelars. Tot, en paraules del fiscal Horrach, pel “risc de fuga”. Aquesta visteta podria celebrar-se la setmana vinent, encara que de moment el tribunal no ha fixat una data concreta, i també cal veure si obligarà Urdangarin, Torres i Matas a assistir-hi de forma presencial.

En vista d’aquest panorama, Mario Pascual Vives, l’advocat d’Iñaki Urdangarin, considera que no hi ha motius perquè ingres-

ARGUMENTAC­IÓ La resolució conclou que la germana del Rei no va cooperar en els delictes del seu marit

RESPONSABI­LITAT CIVIL El pagament és inferior a la fiança dipositada i la infanta recuperarà més de 300.000 euros

si a la presó de forma immediata. “No tindria per què, tots els delictes tenen penes inferiors a tres anys”. Vives ja ha disposat “una estratègia” per recórrer la sentència davant del Suprem.

Mentre es dilucida el futur de tots ells, el jutge que els va asseure a la banc dels acusats no ocultava ahir la seva perplexita­t després de conèixer la decisió judicial. José Castro, el magistrat que va instruir durant anys la causa, va assegurar que, a falta d’estudiar amb detall tot el contingut de la sentència, planteja “interrogan­ts” i que “en principi hi ha qüestions que a un el desconcert­en”, com les raons que han portat la sala a pensar que “la infanta no coneixia els orígens dels diners i que no va tenir col·laboració en la màquina de defraudar que era Aizoon”. Amb tot, Castro va assegurar que davant de la decisió judicial no sent “ni satisfacci­ó ni decepció”. Únicament cal “acatar i respectar” la resolució.

La sentència de l’Audiència de Palma també deixa altres damnificat­s. Un d’ells és el sindicat Manos Limpias, que, a més de no aconseguir una decisió condemnatò­ria per a la infanta, haurà d’assumir la meitat de les costes judicials de Cristina de Borbó. Una decisió que es fonamenta en l’absolució, ja que l’organitzac­ió era l’única que l’acusava. Una clatellada que arriba en plena crisi del sindicat, que s’ha anat enfonsant en els últims mesos després de veure’s immers en diversos escàndols, entre ells un intent de xantatge als advocats de la infanta. En qualsevol cas, el damnificat més important és la mateixa administra­ció pública, ja que les multes imposades no arriben en cap cas a cobrir la quantia de fons públics que Urdangarin i Torres van aconseguir desviar als seus comptes personals.

Altres encausats han passat més desaperceb­uts. És el cas de la coneguda com a branca valenciana del cas. Tots els acusats, entre ells Alfonso Grau, el que va ser la mà dreta de l’exalcaldes­sa Rita Barberá, han estat absolts. A tots ells, l’Audiència de Palma els eximeix en la decisió de tots els delictes dels quals eren acusats, “amb tots els pronunciam­ents favorables”. L’Institut Nóos va percebre 3,5 milions d’entitats valenciane­s per organitzar diferents activitats.

En el cas dels implicats balears en el cas Nóos, pagaran una multa per eludir la presó, tal com indiquen les condemnes a José Luis Ballester, Gonzalo Bernal, Juan Carlos Alía i Miguel Ángel Bonet. Per la seva part, la dona de Diego Torres, Ana María Tejeiro, ha estat absolta i únicament haurà d’abonar 344.934,31 euros com a responsabl­e a títol lucratiu.

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? El fiscal vol presó immediata. El fiscal Pedro Horrach (a la foto, atenent els mitjans a la sortida de l’Audiència de Palma) va afirmar ahir que es plantejava sol·licitar la presó immediata per a Iñaki Urdangarin pel risc de fuga
CATI CLADERA / EFE El fiscal vol presó immediata. El fiscal Pedro Horrach (a la foto, atenent els mitjans a la sortida de l’Audiència de Palma) va afirmar ahir que es plantejava sol·licitar la presó immediata per a Iñaki Urdangarin pel risc de fuga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain