La Vanguardia (Català)

Bous i bèsties grosses

- Gregorio Morán

Gregorio Morán glossa el final d’una era: “No és que es tractés de temps millors, ni glòries celestials, ni precisions que no deixaven lloc a dubtes. Però de sobte va néixer una expressió que amenaça la consciènci­a ciutadana i que ha pres carta de naturalitz­ació, fins i tot acadèmica: la postverita­t. Consisteix, digui el que digui el Diccionari

d’Oxford, en convertir les mentides en veritats i donar-los un temps fins que es demostri que són mentides”.

Hi va haver un temps en què les coses tenien el seu nom. Ningú no tenia dubte sobre què era un obrer. Existien fusters i ebenistes, que no són el mateix, i cadascú sabia a què es referia. Hi havia rics, empresaris, borsistes, estafadors, xoriços... en fi, una gamma que sortia als diccionari­s abans que arribés Viquipèdia, aquesta utilíssima enciclopèd­ia per a ganduls, que possibleme­nt va fer taula rasa. El símbol que el cicle de les revoltes, les revolucion­s, els atracament­s, fins i tot els assassinat­s a sang freda o calenta, es van anar apagant i passant a segon pla.

No és que es tractés de temps millors, ni glòries celestials, ni precisions que no deixaven lloc a dubtes. Però de sobte va néixer una expressió que amenaça la consciènci­a ciutadana i que ha pres carta de naturalitz­ació, fins i tot acadèmica: la postverita­t. Consisteix, digui el que digui el Diccionari d’Oxford, a convertir les mentides en veritats i a donar-los un temps fins que es demostri que són mentides. Ningú com els nord-americans per posar noms a les coses que no ajuden a desentrany­ar el que amaguen. Hi ha exemples a grapats.

Sembla que l’inventor de la fórmula, que no de l’estafa, té el nom de Steve Bannon, antic radical. Algú haurà d’aturar-se algun dia a explicar per què els més radicals de la vella esquerra acaben convertits en els canalles de la nova dreta. (El talent que va avalar l’estafa de Bankia, un d’ells, es diu Julio Segura i és antic membre del comitè executiu o central, prefereixo no recordar, del Partit Comunista d’Espanya, un cervellet que quan parlava semblava que Santiago Carrillo bavejava de satisfacci­ó fins que van deixar d’entendre’s perquè allò se n’anava en orris i va buscar millor col·locació. El Banc d’Espanya. Li van faltar reflexos a Pablo Iglesias al Congrés dels Diputats durant el debat sobre pensions, perquè si bé el tema central era aquest, a ningú no se li oculta que Bankia, la seva estafa, afecta els pensionist­es, cosa que té molt clara la responsabl­e i autoritat del debat del PP, Celia Villalobos, una altra exmilitant del Partit Comunista d’Espanya. La nova classe política té més audàcia que memòria).

La tecnologia virtual ha estat una aportació que ha facilitat molt les coses. Si jo tinc un diari de fum –que no és altra cosa una màquina que pot dir les beneiterie­s més barroeres i en general anònimes que acaben en un espai que per bon nom es denomina el núvol–, vostè pot escriure que el “papa Francesc dona suport a Donald Trump”, o que “Hillary Clinton té una relació íntima amb Yoko Ono, la vídua del beatle”. Són dues fal·làcies desvergony­ides que, segons una important empresa d’enquestes dels Estats Units, es creuen el 70% dels nordameric­ans que les reben.

Ja el temps les farà passar al núvol, però, mentrestan­t, l’efecte és letal, com les calúmnies. I hem de confessar que no tenim mitjans, ni perquè els eixelebrat­s deixin de ser-ho, ni per contraatac­ar davant els gàngsters de la informació. No hi ha lleis, i si n’hi ha se les salten fiats en la brevetat amb què les mentides roden i castiguen. Sense oblidar que els diners et poden convertir en calumniado­r que has d’anar als tribunals que ells mateixos van col·locar, tret d’excepcions; aquestes que s’encarregue­n de desvirtuar tots els dies. Quan hi ha molts diners en joc i molt famolenc de riquesa, es pot fer tot.

Tot just han passat vuit anys de la detenció de Bernard Madoff, empresonat però refent la seva fortuna. Hi hauria un assessor tan hàbil per als temps que corren? Recordo aquell 11 de desembre del 2008, dia de la seva detenció a Nova York, i encara tinc més fixa en la meva memòria una conversa amb el meu metge que, mentre feia la seva feina, preguntava la meva opinió: “Sento una satisfacci­ó com no es pot imaginar, la de contemplar tots aquells reis de la finança acollonits, sense dormir, arrasats de cocaïna per suportar el que sempre els va semblar impossible”. Quin ridícul! Abans d’un any eren un altre cop als timons de comandamen­t, i tot ho havíem pagat nosaltres, en aquest cas els ciutadans dels Estats Units i les seves colònies, que venen a ser el mateix. I el que és més escandalós, ells van passar a ser més rics i nosaltres més pobres. El govern d’Obama va avalar l’estafa per evitar, deien, mals majors. Tot va continuar igual o pitjor. Ara eren impunes; constituïe­n un baluard de l’Estat.

Els profession­als dels mitjans es queixen. Estem en decadència. Jo diria que aquella decadència ve de lluny i, per tant, qualsevol canvi de cicle fins i tot intentar-ho, necessita esborrar la postverita­t sobre la qual se sostenen des de fa molt de temps. N’hi hauria prou amb una anècdota que va molt més enllà de la simple informació escalemera que he llegit l’altre dia, i que em recorda la vella premsa del Movimiento Nacional en els seus anys gloriosos: un camió ha estat aturat per excés de pes. Ni al genial Eugenio se li hauria ocorregut un acudit tan cruel en un món que s’enfonsa, on la gent que no apareix mai als diaris és a un pas del col·lapse. Un camió amb excés de pes, tot un esdevenime­nt mediàtic! D’estar carregat de cocaïna tot just seria una ressenya i el conductor estaria emparat en l’anonimat de la “presumpció d’innocència” i amb farlopa fins a les orelles.

Què es pot esperar d’una societat on els nens que apareixen a la televisió, fins i tot nounats, es pixelen, se’ls cobreix de quadrets perquè no se’ls reconegui! Qui? Els avis? Cal treure’ls de la informació, quan d’altres com ells fan publicitat i els seus pares no passen pels tribunals sinó que es folren. Prostituci­ó infantil publicitàr­ia.

El nostre cicle ambiciós, potser temerari, ha acabat. N’hi ha prou amb dir-los que a Romania, un país per a nosaltres distant i una mica desdenyat, s’han aixecat en massa, han ocupat carrers i edificis governamen­tals. Farts tots de la corrupció del Partit Socialista en el poder –equivalent al vell Partit Comunista de Ceausescu–, però ara dirigit per

En menys de cinc anys Romania ha aconseguit ficar a la presó 3.000 funcionari­s corruptes de l’Administra­ció

Liviu Dragnea, 54 anys. No es tracta d’una revolució, perquè aquell cicle, insisteixo, ha acabat, però la jutgessa anticorrup­ció Laura Codruta, 43 anys, ha aconseguit el 2015 la detenció d’un primer ministre, cinc ministres, 16 diputats, 5 senadors, 97 alcaldes, 32 directors d’empreses públicas... En menys de cinc anys ha aconseguit ficar a la presó, dic bé, a la presó, 3.000 funcionari­s de tots els escalafons de l’Administra­ció romanesa. L’hi ha explicat a vostè això algú mentre aturaven un camió que circulava amb sobrepès?

S’imaginen vostès tres mil funcionari­s espanyols corruptes a les presons de l’Estat, autonomia per autonomia? Caldria adaptar les presons i els innombrabl­es lletrats dedicats “a la presumpció d’innocència” dels delinqüent­s, concentrat­s en els seus il·lustres col·legis, cridant: “Això és una tirania que se salta les lleis que nosaltres redactem”.

El nostre cicle ha acabat; per covardia, per incompetèn­cia i per complicita­t. Fins quan? Mentre tipus com Rodrigo Rato no siguin en una cel·la, aquest no serà un país decent.

 ?? MESEGUER ??
MESEGUER
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain