La Vanguardia (Català)

Pilot de tramuntana

El progrés de Mack amb l’M1 contrasta amb les dificultat­s de Lorenzo amb la Ducati

- ESPORTS

Quan falta poc més d’un mes per a l’inici del Mundial de MotoGP, el 26 de març a Qatar, Maverick Viñales ha començat a volar ben alt: en el tercer curs en la classe reina, el de Roses és la sensació de la pretempora­da pels bons temps que aconseguei­x en les proves i per la facilitat amb què s’ha adaptat a la Yamaha M1.

Consumits dos terços de la pretempora­da de MotoGP, les cartes comencen a quedar marcades per a l’inici del Mundial, el 26 de març a Qatar. Sis sessions, a Malàisia i Austràlia, i el mateix patró: Maverick Viñales s’ha enlairat. El nen de Roses espanta. Res no és concloent, però sí prou indicatiu que el 25 serà un seriós aspirant al títol. Com assegurava a La Vanguardia al setembre, no ha anat a Yamaha a “ser el noi dels encàrrecs de Rossi”.

Viñales, 22 anyets, tercer curs a la classe reina, està sent la sensació de la pretempora­da. I no només perquè ocupa la primera posició de les taules de temps en tres dels sis assajos (i 2n en dos més); també per la facilitat amb què s’ha adaptat a la Yamaha M1, una moto dòcil i de conducció dolça que s’ajusta com un guant al seu pilotatge tècnic. Ja va donar mostres de l’acoblament en els tests de Xest (també va ser el més ràpid), però a Sepang i a Phillip Island, ja de debò, ha evidenciat consistènc­ia, ha tingut un ritme elevat en les tandes llargues, en els simulacres de cursa, i s’ha erigit en un dels més forts. Al contrari que el seu company Rossi, 12è (a 0,9 s) amb la mateixa moto.

Viñales fins i tot ha pogut mantenir algun petit duel amb Marc Márquez, qui més se li ha acostat, 2n en els tres dies d’Austràlia (a 0,3 s). “En Marc i jo som un pas davant dels altres i serà divertit”, vaticina Viñales. Mentre marcava un fort ritme en una d’aquelles tandes llargues se li va enganxar Márquez a roda. De sobte li van mostrar a Viñales la pissarra amb un dibuix d’un gos empaitant la presa. Mack va tallar gas. Per astúcia. “Quan veus pilots ràpids com en Marc o en Valentino no pots continuar tibant perquè et poden estudiar. Amb Márquez darrere he hagut de cancel·lar la tanda”, explicava.

En contrast amb Viñales, Jorge Lorenzo continua patint en la seva aclimataci­ó a la Ducati. Progressa –d’1,3 s a 0,8 s de Viñales–, però no tant com els rivals. “Si l’Honda i la Yamaha no haguessin fet un pas endavant tan clar diria que estaria en condicions de lluitar per la victòria a Qatar segur”. Però ni de

“En Marc i jo som un pas davant dels altres i serà divertit”, vaticina Maverick Viñales

broma. El seu problema és de confiança, d’estils divergents de la màquina i el pilot. Amb la Ducati, una moto rapidíssim­a però menys àgil que l’M1, Lorenzo no pot esprémer la seva millor arma: el pas per revolt, sobretot els ràpids. “No tinc la confiança per entrar ràpid en els revolts i després obrir gas. Hi ha alguna cosa que encara no entenc i que li falta a la moto; hi ha molta feina per fer”, admet el mallorquí, 8è a Austràlia.

Qui va agafant el ritme i la confiança és el campió. Márquez, 3r a Sepang (a 0,1 s de Viñales) i 2n a Austràlia (a 0,3 s), ha millorat l’electrònic­a de l’Honda, avenç que sumat a la incidència inferior de l’acceleraci­ó a Phillip Island li ha donat un bon impuls. “Però aquest circuit és especial i a Qatar veurem on som realment”, adverteix el cerverí, que ahir feia 24 anys i va ser obsequiat amb una lupa pel seu equip. “Com sempre, els insisteixo molt que mirin bé les dades per trobar què ens falta a la moto; m’han dit que ho busqui jo mateix amb la lupa”, deia rient Márquez.

El test de Qatar del 10 al 12 de març tancarà la pretempora­da.

 ?? MOTOGP.COM ?? Viñales davant de Márquez, imatge que s’ha repetit en els dos últims assajos d’Austràlia
MOTOGP.COM Viñales davant de Márquez, imatge que s’ha repetit en els dos últims assajos d’Austràlia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain