La Vanguardia (Català)

El bon retir

Gino Rubert presenta a LAB 36 una pintura de nou metres d’ample

- JUAN BUFILL Barcelona

La galeria Valid Foto recupera l’artista francès Gilbert Garcin, un singular autor de ficcions fotogràfiq­ues que és un cas extraordin­ari, ja que va començar la seva trajectòri­a artística, caracterit­zada per un particular sentit de l’humor, després de jubilar-se.

És una bona notícia que la galeria Valid Foto hagi recuperat Gilbert Garcin (La Ciotat, França, 1929), un singular autor de ficcions fotogràfiq­ues que abans va ser defensat per les galeries Kowasa i Hartmann. El cas de Garcin és extraordin­ari, perquè la seva trajectòri­a artística va començar després de jubilar-se. La llum seria el factor comú de les dues etapes profession­als de Garcin, encara que en sentits molt diferents: primer com a venedor de llums i després com a fotògraf alhora molt tardà i “emergent”. El sentit de l’humor és inevitable quan es parla de l’obra i la vida de Garcin.

La selecció que exposa Valid Foto amb el títol Mr. G inclou fotografie­s ja conegudes i d’altres de recents que enriqueixe­n el seu extens relat. El senyor G és un personatge encarnat pel fotògraf mateix que sovint se situa en escenaris metafísics, de vegades acompanyat per una senyora, que és la seva dona. Aquesta tria és merament pràctica: Garcin mateix i senyora són els models més disponible­s i assequible­s per al fotògraf. En algun moment el seu personatge pot evocar les obres de Magritte, Tati i Beckett. En termes teatrals i cinematogr­àfics, les seves fotografie­s es podrien definir com a comèdies a partir de temes dramàtics i fins i tot tràgics. Són ficcions fotogràfiq­ues de caràcter metarealis­ta, irrisori i existencia­lista, gairebé sempre al·legories sobre diversos aspectes de la condició humana. A La dinàmica de la parella, per exemple, veiem el matrimoni Garcin patinant sobre un gel fosc, nocturn, i llançats per la força centrífuga en sentits oposats, després d’haver dibuixat junts, en el gel, molts cercles, viciosos o virtuosos. Valid Foto BCN. Buenaventu­ra Muñoz, 6. Fins al 25 de febrer.

Gino Rubert. L’obra més gran protagonit­za la mostra més breu de Gino Rubert, acabada d’inaugurar i visible només fins dimarts vinent al LAB 36, vora la galeria Senda. Open House és un díptic realitzat per encàrrec d’un col·leccionist­a amic del pintor. Fa prop de nou metres d’ample per més de dos d’alt. El valent o temerari col·leccionist­a va donar total llibertat a l’artista, malgrat que el coneix bé, i el resultat és una pintura esplèndida i divertida, molt rica en detalls significat­ius i en indicis de possibles històries. I poblada per molts personatge­s: algunes zones, a prop de la piscina, semblen un estrany harem modern on les noies exhibeixen tatuatges apassionat­s i fogosos. El col·leccionist­a apareix a la cuina, com a amfitrió, preparant una espècie de caldereta entre els nutrients del qual destaca una sireneta que saluda, pel que sembla contenta. També alguns familiars del col·leccionist­a hi surten representa­ts, amb distorsion­s notables. Per exemple, la seva dona i el seu fill apareixen com petits titelles andalusos, i el seu pare és una mena de nen vell proveït de tres ulls (el tercer ull de la saviesa!). Per la seva banda, Gino Rubert s’autoretrat­a com un nen desemparat que s’agafa a unes faldilles. LAB 36. Trafalgar, 36. Fins al 21 de febrer.

Juan Correa. Al segle XXI molt pocs pintors abstractes han estat capaços d’aconseguir contribuci­ons significat­ives que es puguin considerar renovadore­s de la seva disciplina. Un d’ells és Juan Correa (Zamora, 1959). La seva obra és paradoxal, perquè el seu procés de realitzaci­ó és experiment­al i se serveix de l’atzar induït com a agent configurad­or i desfigurad­or, creador i destructor, i tot i això fa servir tècniques antigues com el fresc i provoca erosions i esquerdes que remeten al passat i a les ruïnes i vestigis arqueològi­cs. D’aquesta manera, en les seves pintures conviuen els valors principals de l’expression­isme abstracte, especialme­nt el de Mark Tobey, i aquella espècie d’evocació de paradisos parcialmen­t esborrats o en ruïnes que es poden veure en certs frescos romans, en museus i en llocs arqueològi­cs de Nàpols, Pompeia o Roma. Marlboroug­h Barcelona. Enric Granados, 68. Fins al 4 de març.

Hardware. Aquesta mostra col·lectiva inclou algunes obres excel·lents. Destaquen les dues grans estàtues en fusta de Gerard Mas, en forma de sarcòfag alçat, que es van veure fa poc temps a la Fundació Vila Casas (Can Framis). També és notable el retrat radiogràfi­c realitzat per Nick Veasey, una fotografia que representa un ésser humà reduït a esquelet establert, sedentari, llegint un diari. Predomina l’art pop i el metarealis­ta (Samuel Salcedo), però també hi ha bons exemples d’op art, com l’escultura geomètrica i cromàtica d’Alois Kronschlae­ger. 3 Punts Galeria. Enric Granados, 21. Fins al 25 de febrer.

Avantguard­es. 28 pintures i dibuixos ben selecciona­ts componen aquesta mostra centrada en les avantguard­es històrique­s i l’escola de París. Hi ha obres notables d’Óscar Domínguez, Francisco Bores, Hernando Viñes, Jean Metzinger i Le Corbusier, entre d’altres. Sala Dalmau. Consell de Cent, 349. Fins al 28 de febrer.

 ?? JUAN BUFILL ?? Gilbert Garcin protagonit­za una de les seves fotos. a la dreta, Sarcòfag, de Gerard Mas
JUAN BUFILL Gilbert Garcin protagonit­za una de les seves fotos. a la dreta, Sarcòfag, de Gerard Mas
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain