La Vanguardia (Català)

Federalism­e tutelat

Els socialiste­s catalans elaboraran un cens específic per a les primàries

- JUAN CARLOS MERINO RAÚL MONTILLA

Els afiliats del PSC, que haurà de consensuar amb el PSOE els seus pactes a Catalunya, podran votar en les primàries.

La negociació era a tot o res. “Fins que no hi hagi acord en tot, no n’hi haurà en res”, advertien en el PSOE. Però finalment ahir hi va haver fumata blanca. La comissió bilateral entre PSOE i PSC va donar per acabats els seus treballs, després d’una última reunió a Ferraz, i traslladar­à ara a les direccions dels dos partits la seva proposta d’acord, que “aprofundei­x en la naturalesa política del projecte polític que comparteix­en les dues organitzac­ions i la seva articulaci­ó”.

Ja en l’anterior cita d’aquesta comissió, el 27 de gener passat, va quedar garantit que els militants del PSC podrien votar en les primàries de maig per elegir el nou líder del PSOE, inscrivint-se en un cens ad hoc. Ahir es va oficialitz­ar, negre sobre blanc, que els militants del PSC “que compleixin amb els mateixos requisits exigits als del PSOE” –estar al corrent del pagament de la quota d’afiliat– “conformara­n un cens específic per a tot el procés congressua­l”.

Però quedava pendent un altre aspecte espinós. Ferraz exigia que les aliances electorals i pactes de govern que el PSC pogués segellar a Catalunya passessin pel comitè federal del PSOE. Però el PSC no estava disposat a renunciar a la seva autonomia. I alguns van recordar que Susana Díaz va rebutjar tota “interferèn­cia” de Ferraz en el seu acord per a la investidur­a a Andalusia amb Ciutadans. La líder dels socialiste­s bascos, Idoia Mendia, també va actuar per lliure en el seu acord de govern amb el PNB a Euskadi. Però a Ferraz molts recorden encara amb pànic els tripartits de Maragall o Montilla, i volien imposar salvaguard­es.

Ahir es va resoldre que les aliances i els pactes del PSC siguin “consensuat­s” amb el PSOE, segons fonts de la negociació, en una comissió de coordinaci­ó –creada el 2013 però inactiva fins ara– que es reforçarà. Aquesta comissió durà a terme un seguiment dels acords assolits i coordinarà les polítiques dels dos partits per evitar així nous conflictes. Fonts del PSC van precisar que encara que es debatrà sobre pactes amb el PSOE, el partit català continuarà sent sobirà respecte a la política a Catalunya. Miquel Iceta va qualificar l’acord com una “notícia molt bona per a tots els socialiste­s d’Espanya”. La prioritat era poder continuar elegint el líder del PSOE.

 ?? DANI DUCH
/ ARXIU ?? Javier Fernández i Miquel Iceta el novembre passat a Ferraz
DANI DUCH / ARXIU Javier Fernández i Miquel Iceta el novembre passat a Ferraz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain