La Vanguardia (Català)

“Cal rellançar la relació amb Espanya, congelada durant anys”

Mauricio Macri , president de l’Argentina

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Mauricio Macri (Tandil, 1959) inicia dimarts una esperada visita d’Estat a Espanya postergada des que el president argentí va arribar al poder al desembre del 2015 a causa de la situació de provisiona­litat que vivia el Govern de Mariano Rajoy. Viatja acompanyat d’una nombrosa representa­ció empresaria­l amb l’objectiu de rellançar les relacions econòmique­s i, a més, visitarà la fira d’art Arco, on l’Argentina és país convidat. Macri va rebre ahir a la seva residència de la Quinta de Oliveros sis correspons­als de mitjans espanyols, entre els quals La Vanguardia.

Com afronta el seu primer viatge a Espanya? Per a mi és un viatge molt important, per la història, l’afecte entre els dos països, per l’afecte especial que jo li tinc a Espanya i, a més, perquè ja hi ha una bona comunicaci­ó entre el president Rajoy i la meva persona. Fa anys que ens coneixem i això serà important per rellançar les relacions després de més d’una dècada de congelació.

Però encara no s’ha produït l’anunciada pluja d’inversions.

Estem bé en termes d’inversions. S’han anunciat diverses desenes de milers de milions de dòlars, focalitzad­es en agroindúst­ria, energia, mineria, transport i sectors més específics de serveis. Però entre que s’anuncien i es materialit­zen sempre passen mesos perquè hi ha estudis, anàlisi, compres, logística, instal·lació. Sento que el procés ha començat i avançarà molt bé.

Vostè és un dels presidents que millor coneix Donald Trump perquè s’han tractat en etapes respective­s com a empresaris. Ja han parlat dues vegades per telèfon i el va convidar a viatjar a Washington. Què podem esperar de Trump? No vull fer futurologi­a, a part que el conegui en l’aspecte personal. Com diu el Papa, cal donar-li temps. Pel que fa a l’Argentina, el que vam començar amb Obama crec que s’aprofundir­à i millorarà amb l’Administra­ció republican­a, almenys això és el que vam parlar per telèfon les dues vegades amb el president Trump.

Però el proteccion­isme de Donald Trump afecta l’economia mundial i també l’argentina. Tot està en moviment com tal vegada fa molt que no es veia al món, i cal veure com es van acomodant les peces. Estratègic­ament, necessitem consolidar el Mercosur, i tots hem entès que la següent etapa del Mercosur és l’Aliança del Pacífic, a més d’estar

“Hi ha una oportunita­t amb el Brexit d’accelerar la relació amb la UE”

ALIANCES

oberts a múltiples negociacio­ns. Creiem que hi ha una oportunita­t amb el Brexit d’accelerar la relació amb la UE, l’EFTA, Corea, el Japó i per descomptat la Xina. Així que tenim una relació molt oberta.

L’Argentina surt d’un govern populista. Trump és titllat de populista i aquesta tendència també creix a Europa. Com veu aquest auge del populisme al món? L’Argentina va patir molt amb el populisme. El populisme finalment és com un pare que convida tota la família a anar a Europa en primera classe, als millors hotels. Van i s’ho passen d’allò més bé un parell de mesos i quan tornen s’adonen que el que havia fet el pare era liquidar la casa. I que els ha deixat a tots al carrer. Això és el que fa el populisme. Et fa viure un moment meravellós i després t’adones que el que ha fet ha estat trencar el país: deixar-te sense energia, sense reserves, sense infraestru­ctura; llavors el país no pot funcionar.

Tot i això, el seu Govern també ha promulgat un decret per restringir l’arribada d’immigrants d’alguns països, la qual cosa és un dels signes d’aquesta nova onada de populisme mundial. És un decret que té més a veure amb la seguretat, no amb la immigració. Apunta que un país que ha estat permeable, absolutame­nt vulnerable al crim organitzat per inacció o complicita­t del govern anterior, prova de generar mecanismes de comunicaci­ó de relació amb la resta dels països del món per lluitar millor contra el crim organitzat, començant pel narcotràfi­c.

 ?? ALBERTO ORTIZ / EFE ?? El president de l’Argentina, Mauricio Macri, durant la trobada amb els correspons­als espanyols a Buenos Aires
ALBERTO ORTIZ / EFE El president de l’Argentina, Mauricio Macri, durant la trobada amb els correspons­als espanyols a Buenos Aires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain