La Vanguardia (Català)

Veneçuela ratifica la pena de 14 anys de presó contra l’opositor López

- Agències CARACAS

El Tribunal Suprem de Veneçuela ha ratificat la condemna de gairebé 14 anys de presó al dirigent opositor Leopoldo López, l’endemà que el president dels Estats Units, Donald Trump, demanés el seu alliberame­nt.

En una sentència emesa dijous a la nit, l’alt tribunal veneçolà va desestimar el recurs de cassació presentat l’agost passat perquè el considerav­a “manifestam­ent infundat”.

López, que avui fa tres anys que el van empresonar, va ser declarat culpable d’incitació a la violència en les protestes per exigir la renúncia del president Nicolás Maduro, en què hi va haver 43 morts el 2014.

“Es va declarar inadmissib­le el recurs de cassació. És una realitat i un acte d’absoluta injustícia”, va declarar l’advocat defensor, Juan Carlos Gutiérrez, que va precisar que el cas queda tancat a Veneçuela i Leopoldo López només podrà acudir a instàncies internacio­nals. “Ja hem esgotat tots els recursos que la legislació veneçolana preveu. Acudirem a les Nacions Unides. En un parell de setmanes estarem presentant el document”, va afegir l’advocat.

La decisió judicial va arribar menys de 24 hores després que Trump exigís, mitjançant un missatge a Twitter, l’excarcerac­ió “immediata” de López, a qui qualificav­a de “pres polític”. El president dels EUA acabava de rebre la visita a la Casa Blanca de Lilian Tintori, esposa de l’opositor, una trobada que Caracas va qualificar d’“intromissi­ó i agressió”. Tintori tornava amb avió al seu país quan es va conèixer la decisió judicial.

La tensió entre Caracas i Washington va en augment. Aquesta setmana, el Govern dels Estats Units va imposar sancions contra el vicepresid­ent de Maduro, Tareck El Aissami, a qui acusa de narcotràfi­c. En represàlia, Veneçuela ha suspès el senyal de CNN en espanyol, la principal cadena d’informació a l’Amèrica Llatina, acusant-la de “propaganda de guerra”.

També la relació amb Espanya s’està encenent, almenys en el pla dialèctic. Les paraules de Mariano Rajoy, que dijous va demanar “justícia, drets humans i llibertat per als presos polítics veneçolans”, van irritar Maduro, que va reaccionar cridant “bandit” i “protector de delinqüent­s i assassins” el president del Govern espanyol. Aquests insults van provocar que ahir el Ministeri d’Exteriors espanyol convoqués l’ambaixador veneçolà a Madrid, Mario Isea, per expressar la seva protesta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain