La Vanguardia (Català)

Detingut l’hereu de Samsung per suborn a Corea del Sud

Els fiscals vinculen Lee al procés de corrupció que afecta la presidenta

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

L’hereu i número u de facto de Samsung, Lee Jae-yong, tindrà el trist honor de passar a la història del principal grup industrial de Corea del Sud com el primer membre de la família que va a la presó. Un tribunal de Seül va ordenar-ne ahir la detenció per la seva implicació en l’escàndol de corrupció més greu del país, que involucra la presidenta, Park Geun-hye, pendent que el Tribunal Constituci­onal confirmi la seva destitució.

Lee, de 48 anys i membre de la família més acabalada i influent de Corea del Sud, es troba des d’ahir al centre d’Uiwang, al sud de Seül, acusat de suborn, obstrucció a la justícia i violació de la llei que regula les transferèn­cies d’actius a l’estranger. Uns delictes que, segons l’acusació, va cometre a fi de subornar Choi Soon-sil, la confident i amiga íntima de la presidenta Park, perquè el Govern donés el vistiplau a una operació de fusió de dues filials de Samsung.

Aquesta operació, per la qual el grup industrial hauria donat o promès 35 milions d’euros, es considerav­a crucial per conferir la successió de poder del president de Samsung, Lee Kun-hee, al seu únic fill home, Lee Jae-yong. A la pràctica, però, el relleu va tenir lloc a l’octubre, quan l’hereu de l’empori es va convertir en membre de la junta directiva i va assumir les regnes del grup, després que el seu pare va tenir un atac de cor el 2014 que el manté hospitalit­zat i mut.

Amb la decisió, el tribunal va sacsejar els fonaments de tot el país. Tant polítics com econòmics. Els assistents de la presidenta Park van reconèixer que se sentien “commociona­ts” per la notícia de l’arrest del líder del conglomera­t industrial més gran del país, que representa el 20% de l’economia sud-coreana, i intranquil­s per la sort que li espera a la mandatària sud-coreana.

Park està pendent que el Tribunal Constituci­onal confirmi o rebutgi la destitució que va aprovar el Parlament al desembre per presumpta extorsió als grans grups industrial­s del país, influïda per Choi, perquè donessin 63 milions d’euros a dues fundacions de la seva amiga.

Però on de debò es van encomanar els nervis va ser en els cercles econòmics, començant per la pròpia Samsung. La decisió judicial ha sumit el grup en la pitjor crisi de gestió dels seus 79 anys d’història. No només perquè suposa un dur cop per a la reputació del primer

fabricant mundial de telèfons intel·ligents, sinó perquè l’absència del seu líder impedirà de dur a la pràctica plans d’inversió i reestructu­ració que estaven programats, van dir fonts de l’empresa a l’agència Yonhap.

La patronal sud-coreana també va alertar del possible impacte negatiu d’aquest cas en l’economia. “Pot estendre la incertesa a altres empreses sud-coreanes i suposar una gran rèmora per a l’economia nacional”, va assenyalar la Federació d’empreses Sud-Coreanes.

Altres observador­s independen­ts van suggerir que podria tenir alguna cosa positiva.

“És el primer cas en la història moderna de Corea que podria posar fi a anys de relacions de complicita­t entre el Govern i les empreses”, va dir Park Ju-gun, president d’una firma de gestió empresaria­l.

 ?? YONHAP / AFP ?? L’hereu de Samsung, Lee Jae-yong, sortint del tribunal dijous
YONHAP / AFP L’hereu de Samsung, Lee Jae-yong, sortint del tribunal dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain