La Vanguardia (Català)

La UE ofereix ajuda al nou Govern de Gàmbia

Brussel·les injecta 225 milions per apuntalar la democràcia

- Banjul (Gàmbia) . Correspons­al XAVIER ALDEKOA

Dues noies blanques passegen per una carrer de Banjul que desemboca a la platja. Una porta una samarreta de tirants i l’altra un hijab que li cobreix els cabells. Quan passen per davant de l’hotel La Calabash, un jove gambià amb rastes els crida: “Benvingude­s, sigueu benvingude­s! A la nova Gàmbia no importa el color ni la religió, ara tothom és benvingut!”. La noia dels cabells deixats anar somriu tímida i, sense aturar el pas i amb cert conflicte, aixeca el polze en senyal d’aprovació. Mentre elles s’allunyen, el noi continua emocionat: “És l’hora de la nova Gàmbia! És l’hora!”.

La sortida del país del dictador Yahya Jammeh el 21 de gener passat, exiliat a Guinea Equatorial després de 22 anys en el poder, ha infós un optimisme contagiós als carrers de la capital del petit país africà. És difícil trobar algú que no cregui que el futur serà millor amb l’arribada del president Adama Barrow. Els primers gestos conviden a l’optimisme. La setmana passada va anunciar en roda de premsa que el país deixarà enrere l’aïllament internacio­nal del seu antecessor i accepta l’assistènci­a exterior. “Si estem sols, serà molt difícil desenvolup­ar aquest país. Fem una crida a les Nacions Unides, la Unió Africana i a tots els altres perquè pugin al vaixell i donin suport aquesta jove a democràcia”.

La UE ha estat la primera que hi ha respost. En una visita llampec, el comissari per a Cooperació Internacio­nal i Desenvolup­ament, Neven Mimica, va anunciar un paquet immediat de 75 milions d’euros per a projectes de creació d’ocupació juvenil i de lluita contra la pobresa, la malnutrici­ó i el canvi climàtic. La mesura és també un desglaç: davant els abusos dels drets humans de Jammeh i les crítiques a Occident, els ajuts de la UE a Gàmbia estaven congelats des del 2013. A més d’aquesta ajuda immediata, Mimica va revelar un altre paquet per al pròxim estiu de 150 milions d’euros per a programes d’ocupació i apuntalar les institucio­ns de govern.

Amb el retorn de la democràcia, la situació de Gàmbia ha fet un gir de 180 graus respecte al Vell Continent. El pla d’ajuts europeu, per 225 milions d’euros, supera la suma de totes les partides econòmique­s anteriors juntes. “Aquest és realment l’inici d’un robust diàleg i un ferm suport de la UE perquè el nou Govern de Gàmbia avanci cap a una democràcia i el desenvolup­ament econòmic i social”, va explicar Mimica a aquest diari.

Barrow es va felicitar per la posició d’Europa com a “soci especial” i va assegurar que treballarà perquè Gàmbia, malgrat que només té dos milions d’habitants, deixi de ser el segon país africà del qual més persones emigren a Europa, després de Nigèria. “Els gambians —va explicar Barrow— ara tenen la llibertat de tornar a casa i tindran la llibertat de quedar-s’hi. Gàmbia necessitar­à totes les mans per construir el país”. No serà una tasca fàcil. El 85% de la població viu en la pobresa i el 38% dels joves no tenen feina.

La cruesa de les xifres no espanta Abdulaie Jollow, cambrer en un hotel de Senegambia, la zona de platja més turística. Encara que la crisi política de les últimes setmanes, provocada per la negativa de Jammeh a marxar, va buidar els hotels, la situació està tornant a la normalitat, assegura. Per l’Abdulaie, la festa d’inauguraci­ó presidenci­al que se celebra avui a l’estadi nacional serà el principi d’un nou futur. “Feia 22 anys que estàvem amb la soga al coll, ara tot anirà bé. Serà una gran festa, ja ho veuràs, el país sencer es posarà a ballar”.

“Feia 22 anys que estàvem amb la soga al coll, ara tot anirà bé”, diu un cambrer de l’arribada de Barrow

 ?? CARL DE SOUZA / AFP / ARXIU ?? Barrow saluda els seguidors durant el retorn a Gàmbia, el 26 de gener
CARL DE SOUZA / AFP / ARXIU Barrow saluda els seguidors durant el retorn a Gàmbia, el 26 de gener

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain