La Vanguardia (Català)

La decisió obre un tens debat polític sobre si la llei és igual per a tothom

Govern central, PP, PSOE i Cs fan pinya amb la sentència davant Podem i IU

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

La sentència del cas Nóos, que absol la infanta Cristina i condemna a presó Iñaki Urdangarin, va obrir un intens debat polític sobre l’abast de la llei. Sobre si la llei, en definitiva, s’aplica igual a tots els ciutadans o hi ha diferèncie­s en funció de la seva condició. El Govern espanyol, juntament amb el PP, el PSOE i Ciutadans, van fer pinya en defensa de la igualtat de tots davant la llei, la independèn­cia de la justícia i el bon funcioname­nt de les institucio­ns. A l’esquerra, Podem i IU es van situar a la trinxera oposada.

“Espanya és un Estat de dret. Tothom està sotmès a l’imperi de la llei, ningú no n’està per sobre ni al marge”, va dir el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo. “A Espanya es compleix l’imperi de la llei, i les sentències judicials es respecten i s’acaten. Aquesta sentència mostra que a Espanya l’Estat de dret funciona”, va insistir una vegada i una altra, sense sortir ni una coma del guió. I és més, el portaveu governamen­tal semblava que contraposa­va l’exemplarit­at amb què segons, a parer seu, va actuar durant aquest procés la Casa Reial amb l’actitud d’Artur Mas davant el judici del 9-N. “En un Estat de dret tothom està sotmès a la llei, ningú no està ni per sobre ni al marge de la llei. I quan es vulnera la llei es respon davant els tribunals, les sentències dels quals s’han de respectar i acatar. Això és així per a tots els ciutadans, però ho ha de ser en més grau per als responsabl­es polítics, per a les persones que han estat elegides per ocupar càrrecs a les institucio­ns públiques, que han de ser un exemple per a la resta dels ciutadans”, va assegurar sobre l’expresiden­t. “Els càrrecs públics hem de donar més exemple que els altres. Per tant, quan els jutges ens criden a declarar hi hem d’anar amb tota naturalita­t”, va insistir. En canvi, Méndez de Vigo va considerar irreprotxa­ble l’actitud de la Casa Reial en el procés del cas Nóos: “La Corona ha estat exemplar en tota aquesta qüestió, dient des del primer moment que respectave­n i acataven les decisions i sentències judicials. I això és el que hem de fer tots”.

I des del PSOE va ser una altra figura molt institucio­nal, el veterà Ramón Jáuregui, qui va fixar posició. “Estem orgullosos del funcioname­nt de la nostra democràcia”, va dir, davant un judici que va qualificar d’“exemplar en tots els sentits”. L’Estat de dret, va subratllar Jáuregui, “funciona molt bé”. “Espanya està donant les millors mostres en el funcioname­nt d’una institució clau per a la democràcia com és el poder judicial independen­t, que aplica la llei sense cap mena de distinció per la condició de les persones a qui s’aplica”, va subratllar el dirigent del PSOE.

“A Espanya, qui la fa la paga”, va assegurar al seu torn el president de Ciutadans, Albert Rivera. I la justícia és igual per a tothom, “siguin polítics o gent propera a la Casa Reial i

Méndez de Vigo contrasta l’“exemplar” actuació de la Corona en aquest cas amb la de Mas pel judici del 9-N

et diguis Urdangarin, Pujol, Matas o Bárcenas”. Rivera va destacar l’actuació dels jutges, malgrat “les pressions que puguin haver rebut i que de vegades la Fiscalia no se sabia de quin costat estava”.

Des de Podem, en canvi, Gloria Elizo –vicepresid­enta quarta del Congrés– va fixar una posició diametralm­ent oposada quan va qualificar d’“insuficien­ts” les condemnes imposades, i de “sorprenent” l’absolució de la infanta. Clarament hauria estat condemnada, va assegurar, “si hagués estat al marge de la Casa Reial”. I el coordinado­r general d’IU, Alberto Garzón, va ser molt més dur: “En dictadura o en democràcia, els Borbons sempre es deslliuren dels seus delictes. L’absolutism­e ha passat, però continuen connectats amb alguna cosa divina”, va dir. I va concloure: “El ciutadà Joan Carles de Borbó va dir que la llei era igual per a tothom. Com a successor de Franco, sabia que sempre hi ha nobles excepcions”.

 ?? DANI DUCH ?? El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, ahir a la Moncloa després del Consell de Ministres
DANI DUCH El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, ahir a la Moncloa després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain