La Vanguardia (Català)

El cost de l’AVE a la Sagrera es va inflar amb factures d’altres obres

La policia troba irregulari­tats en projectes de tot Espanya

- TONI MUÑOZ Barcelona

Les empreses contractis­tes encarregad­es de construir la línia de l’AVE entre la Sagrera i el nus de la Trinitat van arribar a justificar el sobrecost de la infraestru­ctura incloent-hi factures d’obres del voltant i fins i tot d’altres que no tenien res a veure amb el projecte. Així ho apunta un informe de la Guàrdia Civil remès al jutjat d’instrucció número 9 que investiga el presumpte sobrecost de la infraestru­ctura.

Una extensa investigac­ió de gairebé sis-centes pàgines en què els agents analitzen els dispositiu­s electrònic­s dels responsabl­es d’Adif, de la constructo­ra Corsán i de l’enginyeria Inocsa que van ser detinguts el maig del 2014 per malversaci­ó, falsedat, suborn i tràfic d’influèncie­s.

Una de les conclusion­s a què arriba l’informe és que les constructo­res es van entendre amb Adif per pactar un sobrecost de la infraestru­ctura indiferent­ment de l’obra executada. L’objectiu era arribar a un increment del 9,92%. Per fer-ho, van endossar factures i plànols d’altres obres que ni tan sols havien fet ells mateixos, com per exemple la construcci­ó de la via d’un altre tram de la línia de l’AVE, el de Sants-Sagrera, executat per Sacyr. En aquest sentit es van plantejar incloure la factura de la via d’un altre sector a Bac de Roda, també realitzat per Sacyr. En la investigac­ió consten e-mails entre responsabl­es de les dues empreses compromete­nt-se a enviar-se factures i plànols per incloure’ls en els seus projectes.

Una altra estratègia consistia a introduir com a acabats conceptes que no ho estaven. Per exemple, van afegir com a enllestits “els ancoratges provisiona­ls”, amb un cost que pujava a dos milions d’euros. Si sorgien problemes, Adif ho defensaria, diu l’informe.

Durant aquest mercadeig de conceptes per arribar al 9,92% d’increment arriba un moment que les medicions no superen el 6,5%. Encara falta per arribar a la xifra pactada. Per aconseguir-ho es plantegen lliurar una factura de Gas Natural amb un cost que es correspon amb una obra antiga del Prat i la factura d’una altra empresa que en realitat no van pagar.

El cost de la línia de l’AVE també es va inflar gràcies als suborns en forma de regals que es van pagar a alts càrrecs d’Adif. La investigac­ió ha revelat un nou punt. Eren fins a quatre les constructo­res –Corsán, Copasa, Sacyr i Acciona– que van participar dels suborns i ho van fer repartint-se les despeses. Confeccion­aven una taula amb les despeses que havia cobert cada empresa i feien un repartimen­t proporcion­al. Pagaven vehicles de gamma alta, reformes del domicili particular, viatges a Andorra, Sant Mortiz, Aspen, Canada, Verbier... En aquest cas també apareix el nom de l’extresorer de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya, Andreu Viloca, com un dels receptors. El seu no és l’únic nom vinculat a CDC que apareix a l’informe. També hi figuren Jordi Pujol Ferrusola, a qui es refereixen com “el nen”, i Josep Maria Cullell, que llavors era conseller de Tabasa. Un e-mail intercepta­t apunta que directius de Corsán van dinar amb tots dos per interessar-se per un túnel que els volien vendre.

La investigac­ió també troba presumptes irregulari­tats comeses en obres de tot Espanya. Informació que apuntaria a sobrecosto­s en altres trams de l’AVE a Sant Andreu, a Sants-la Sagrera, a Sant Boi de Llobregat, entre Lleó i Astúries, a Galícia, a Valladolid, la rotonda Mas Gri de Girona, l’obra de l’A-344 a Lleida, el condiciona­ment de l’N-145 a la Seu d’Urgell, el Centre d’Alt Rendiment de Lleó, les obres d’Acuamed a Almeria, l’aeròdrom de Terol, un tram d’una autovia a Extremadur­a i obres en parcs solars a Castella i Lleó.

Jordi Pujol Ferrusola apareix a l’informe policial com a mediador per a la construcci­ó d’un túnel

 ?? ÀLEX GARCIA/ ARXIU ?? Les obres de la Sagrera l’estiu passat
ÀLEX GARCIA/ ARXIU Les obres de la Sagrera l’estiu passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain