La Vanguardia (Català)

Ferrari, i no dels falsificat­s a Sils

- Quim Monzó

La manera radical de posar fi a les molèsties que provoquen en restaurant­s i hotels els nens mal educats –davant la mirada complaentm­ent permissiva dels seus progenitor­s– és prohibir-loshi l’entrada a tots. Esclar que, llavors, paguen justos per pecadors perquè hi ha nens (potser no gaires, però n’hi ha) que saben comportar-se amb correcció, i no fan rebequerie­s ni criden ni corren entre les taules emprenyant els altres comensals, que no tenen cap culpa de la passió reproducto­ra de persones que no són conscients que, més enllà de la fecundació i la gestació, un cop han nascut, els nens s’han d’educar.

Al carrer Umberto I de Pàdua, al Vèneto, hi ha un restaurado­r anomenat Antonio Ferrari, propietari de l’enoteca que porta el seu nom. Diumenge passat hi va anar un grup d’onze persones: sis adults i cinc nens, d’entre quatre i sis anys, majoritàri­ament nenes. Va quedar meravellat del comportame­nt de les criatures. Els seus pares havien dut de casa fulls de paper i, quan van acabar de menjar i els pares es dedicaven a degustar els vins, els

El món de la restauraci­ó necessita urgentment el retorn del rei Herodes

nens es van posar a dibuixar-hi. No duien ni tauletes ni telèfons intel·ligents. Només els fulls abans esmentats, a més de bolígrafs i retoladors. L’home va decidir, doncs, fer-los un descompte: un 5% del total de la factura. A la foto que ha penjat al seu perfil de Facebook s’hi pot llegir com, després del subtotal de 261 euros, hi ha una línia que diu “Sconto bimbi educati: -13,05”.

Al Corriere della Sera, Ferrari explica que no tenia prou confiança amb els pares –era la primera vegada que hi anaven– per lloar-los la proesa. De manera que va decidir fer-los el descompte, una idea que, diu, ha copiat d’un local de la ciutat de Miami, on va anar de vacances fa uns mesos: “Sempre es poden aprendre coses noves. Em va agradar molt i diumenge vaig aconseguir posar-la en pràctica a la meva enoteca”. Ferrari diu que no ho fa per fer-se publicitat i que molts pares de nens malcriats li diuen que un restaurant és un lloc públic i poden fer el que els sembla. No em sorprèn. Un dia, fa uns anys, al Thai Thai del carrer Diputació de Barcelona –altament recomanabl­e–, una mare li deia al seu fill, que per respecte cantava en veu gairebé impercepti­ble, que no s’estigués de cantar fort: –Canta, canta! No passa res. El meu dubte és: ¿si jo visqués a Pàdua, aniria a l’Antonio Ferrari amb la seguretat que no hi trobaré nens grollers? Evidentmen­t, no. Hi aniria com vaig a qualsevol restaurant que no conec: sense saber què hi trobaré exactament. A molts progenitor­s de nens grollers, un 5% de descompte no els incentiva. Millor, doncs, les mesures dràstiques: llocs on no es permeti l’entrada als nens. Una altra pregunta, però: ¿per què en restaurant­s com el Carballeir­a o el Fermí Puig no hi ha mai nens impertinen­ts? La resposta és clara, però callo no sigui que em diguin el nom del porc.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain