La Vanguardia (Català)

L’ala oest de Donald Trump

- Carles Casajuana

Demà passat farà un mes que Donald Trump va arribar a la Casa Blanca i mig món encara es pregunta si el sistema de garanties i contrapeso­s de la Constituci­ó nord-americana el forçarà a governar d’una forma racional o si continuarà funcionant a cops de Twitter i sembrant el caos amb fanfarrone­ries puerils i amb decisions estrafolàr­ies. ¿Són el Congrés, el Senat, el sistema judicial, la maquinària administra­tiva de Washington i els mitjans de comunicaci­ons prou forts per imposar una mica d’ordre? ¿O el magnat novaiorquè­s podrà continuar actuant com un nen malcriat, convençut que pot fer sempre el que li doni la gana?

L’interès per la resposta a aquestes preguntes és proporcion­al a les barbaritat­s que cadascú creu que Donald Trump és capaç de cometre. El poder del titular de la Casa Blanca és molt gran: en mans d’un personatge com ell, pot ser devastador. Però no és un poder il·limitat. Els famosos Founding Fathers, els redactors de la Constituci­ó nord-americana –Jefferson, Washington, Adams, Franklin, etcètera–, sabien el que feien. La possibilit­at que la presidènci­a caigués en unes mans poc dignes no es va allunyar mai del seu pensament. Eren conscients que –com va escriure H. L. Mencken amb la seva conyeta habitual– podia arribar “el dia gloriós que la gent senzilla d’aquest país aconseguir­à per fi el que vol i un tarat ocuparà la Casa Blanca”. Per això van preveure mecanismes per frenar el president en cas que fos necessari.

Fins ara, Trump ha anat superant obstacles sense canviar de manera de fer. Molts pensaven que, un cop guanyés les primàries, es moderaria. No va ser així. Tampoc es va moderar després de guanyar les eleccions, durant el llarg període de transició a la presidènci­a, ni durant les primeres setmanes com a president. Al contrari, bon punt va arribar a la Casa Blanca es va entestar a mostrar al món, de decret presidenci­al en decret presidenci­al, la voluntat de complir amb escreix tot el que havia promès.

El resultat és una agra divisió del país, un rebuig de l’establishm­ent de Washington, un reguitzell d’enganxades amb aliats tradiciona­ls per motius gairebé sempre gratuïts, l’erosió de l’ordre internacio­nal i una incertesa considerab­le a tot el món. Un panorama desolador.

Però, tot i així, cada cop hi ha més gent que pensa que, a poc a poc, Donald Trump s’anirà adaptant a les institucio­ns i s’anirà resignant a no poder fer tot el que li agradaria. Ja ha mostrat que, si fos per ell, el lliure comerç, el respecte a la igualtat de les persones independen­tment de la religió, sexe, etcètera i la separació entre el poder presidenci­al i els seus interessos personals serien paper mullat. Ara haurà d’ajupir-se a les imposicion­s de les lleis i dels tractats internacio­nals. Li costarà, perquè no és la mena d’home acostumat a acceptar restriccio­ns. Segurament hi haurà moments de regressió, recaigudes i enrabiades. Però, vulgui o no, haurà d’acabar cedint. Els Estats Units no són ni poden ser cap dictadura: són una democràcia pensada per sobreviure personatge­s com ell.

Cada governant té la seva manera de treballar. Diuen que a Donald Trump li agrada generar tensions entre els col·laboradors, fer que es barallin, que competeixi­n per imposar línies polítiques diferents, i així poder escollir la que més li agradi en cada moment. Els experts ja detecten una fractura entre la influència extremista del seu chief strategist, Steve Bannon, i l’estil més moderat i possibilis­ta del cap de gabinet, Reince Priebus. En un lloc com la Casa Blanca, la lluita pel poder és inevitable. Esperonada pel president, pot ser sagnant. Res de les tensions benignes de L’ala oest de la Casa Blanca. Avui l’entorn presidenci­al deu semblar molt més una versió demencial de House of cards.

Governar no és mai fàcil: com va escriure Kenneth Galbraith, sovint consisteix a escollir entre allò que és desastrós i allò que és indesitjab­le. Trump i els seus col·laboradors ja estan descobrint que no cal que es creïn problemes amb decrets presidenci­als innecessar­is: prou que els en sortiran. Necessitar­an aliats. Hauran de suavitzar posicions. Hauran de fer política, i això vol dir renunciar als objectius més ambiciosos i conformar-se amb els possibles.

Ja han hagut de fer marxa enrere amb la Xina i amb el decret presidenci­al sobre la immigració. No seran els últims cops. Els contactes amb Rússia els perseguira­n. Un membre destacat de l’equip ja ha hagut de dimitir. A poc a poc aniran descobrint que el poder presidenci­al té límits i que hi ha murs contra els quals val més no estavellar-se. No tindran més remei que doblegar-se a les convencion­s i a les enutjoses servituds de la realitat.

No em faig il·lusions, però. Penso que Donald Trump no es podrà saltar les lleis ni imposar la seva voluntat sempre que li vingui de gust, però em temo que això no li impedirà ser el president més egòlatra i més reaccionar­i dels últims cinquanta anys.

Cordem-nos els cinturons.

A poc a poc, Trump s’anirà adaptant a les institucio­ns i s’anirà resignant a no poder fer tot el que li agradaria

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain