La Vanguardia (Català)

Sonar per buscar la Marta

La recerca del cos de la jove sevillana assassinad­a fa vuit anys es reprèn al Guadalquiv­ir amb el suport d’embarcacio­ns de l’Armada

- Sevilla

Vuit anys després del crim, trobar el cos de Marta del Castillo continua turmentant els familiars, però també jutges i comandamen­ts policials que carreguen amb la llosa d’haver estat incapaços de resoldre el que consideren “l’última línia del cas”. La sisena recerca oficial del cos de la menor sevillana, assassinad­a pel seu nòvio, Miguel Carcaño, el 2009, comença avui amb les tasques d’un vaixell hidrogràfi­c aportat per l’Armada, l’Escandallo, que rastrejarà el riu Guadalquiv­ir amb un potent sonar a la recerca de restes. Estarà acompanyat per un bot del vaixell Malaspina, també dotat d’un radar de profundita­t.

“Intuïm que el cos és allà, que el tenim davant dels nassos però no som capaços de trobar-lo”, comenta un comandamen­t policial. “Per desempalle­gar-se de la Marta, Carcaño no va tenir temps d’haver triat un mètode gaire sofisticat”. Amb les dades aportades per l’Escandallo, dilluns serà el torn dels bussejador­s del GEO, que es tornaran a submergir.

Marta del Castillo va ser assassinad­a per Miguel Carcaño el 24 de gener del 2009. Una forta discussió va derivar en una agressió amb un cendrer, segons la primera versió de Carcaño, que va causar la mort de la menor. Després, amb l’ajuda de Javier García, àlies el Cuco, menor d’edat, es va desfer del cos. En el judici, iniciat l’octubre del 2011, Carcaño va ser condemnat per assassinat a 20 anys de presó i el Cuco a dos anys i 11 mesos per col·laboració i encobrimen­t. També van ser jutjats i absolts per falta de proves un altre amic, Samuel Benítez, el germanastr­e de Carcaño, i Francisco Javier Delgado i la seva nòvia.

Ara es reprèn la recerca en virtut d’un informe que Antonio del Castillo, pare de la Marta, va lliurar al jutge al desembre, informe realitzat per un periodista i un tècnic que “únicament utilitza dades que ja s’han fet públiques sobre les quals es realitzen simples conjecture­s, sense proves concretes”, assegura la brigada de policia judicial en l’ofici remès al jutge. “Entenem que la família vulgui insistir fins a esgotar totes les possibilit­ats, però som molt escèptics”, assenyalen fonts policials.

A partir d’una informació aportada per un ciutadà anònim i una infermera, que va observar moviments sospitosos la nit del crim, el geofísic Luis Avial, que ja va buscar la Marta amb un georadar, i un periodista i criminòleg han realitzat un estudi a la dàrsena del Guadalquiv­ir amb un radar submarí, que apunta a la possibilit­at de restes humanes a la zona.

Tornar a buscar el cos de la Marta ha estat possible gràcies a dues circumstàn­cies: que el nou ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, sempre ha estat molt involucrat en el cas, especialme­nt quan era alcalde de Sevilla, i que el jutge d’instrucció, Francisco de Asís Molina, abandona el jutjat per formar part de l’Audiència Provincial i no vol marxar sense haver fet tot el possible per trobar el cos de la Marta.

La Policia Nacional intervindr­à en la recerca amb quatre unitats diferents: Geos, planimetri­a, la Unitat d’Intervenci­ó Policial (UIP) i la policia judicial de Sevilla. El vaixell de l’Institut Hidrogràfi­c de la Marina rastrejarà la dàrsena del Guadalquiv­ir entre els ponts de la Barqueta i l’Alamillo, la zona fluvial més propera al domicili de Carcaño si es camina en línia recta, escenari on es va cometre el crim. “No podem descartar, com a hipòtesi de treball, que alguns punts sensibles recollits a l’informe aportat per Antonio del Castillo puguin correspond­re’s amb restes òssies humanes”, afirma el jutge Molina. La possibilit­at que es pogués certificar que les restes, si es trobessin, són de Marta del Castillo està garantida per l’Institut de Medicina Legal de Sevilla. Els experts asseguren que disposen de les tècniques adequades per identifica­r les restes, “malgrat els vuit anys transcorre­guts”.

Serà la sisena recerca oficial del cos. Dues s’han fet al riu, i tres més en terra ferma: en un runam de Camas, a la finca Majaloba de La Rinconada, i en un abocador d’Alcalá de Guadaíra. Totes es van fer arran de les diferents versions que va anar proporcion­ant Miguel Carcaño sobre com es va desfer del cos de la jove. Centenars de persones dedicades a uns rastrejos fallits i més de 600.000 euros gastats en la recerca.

El rastreig es basa en un nou informe del pare de la víctima, però la policia es mostra escèptica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain