La Vanguardia (Català)

“Els homes estan més motivats per ascendir”

Rosa Ferrer, economista de la Universita­t Pompeu Fabra i de la Barcelona GSE

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Malgrat els avenços que s’han fet cap a la igualtat, hi continua havent una bretxa salarial significat­iva entre homes i dones, fins i tot en nivells altament qualificat­s. A més, persisteix una aclaparado­ra majoria d’homes en alts càrrecs. Això va portar les economiste­s Rosa Ferrer, de la Universita­t Pompeu Fabra i la Barcelona Graduate School of Economics, i Ghazala Azmat, actualment a l’institut Sciences Po de París, a investigar per què persisteix­en aquestes diferèncie­s entre homes i dones.

Hi ha discrimina­ció inconscien­t?

La hipòtesi clàssica atribueix les diferèncie­s de retribució i de promoció profession­al a la discrimina­ció. Però ens vam preguntar si hi intervenie­n altres raons. Per entendre el problema de fons, vam pensar que calia analitzar si hi ha diferèncie­s de rendiment entre homes i dones.

Com es pot saber si hi ha diferèncie­s de rendiment?

No hi ha indicadors de rendiment perfectes a cap professió. Són dades difícils d’aconseguir tant per als economiste­s com per a les mateixes empreses. Vam decidir basar-nos en la carrera d’advocacia dels EUA perquè hi ha dades disponible­s amb indicadors de rendiment que estan generalitz­ats entre bufets i que permeten analitzar múltiples hipòtesis. No hi ha dades millors per abordar el problema que volíem investigar.

Què han descobert?

Que hi ha diferèncie­s en el rendiment anual entre homes i dones. Si ens fixem en les hores facturades en un any, que repercutei­xen en la retribució a curt termini, hi ha una bretxa del 10% entre homes i dones. Si ens fixem en els ingressos per nous clients, que reflecteix la capacitat d’atreure clients a l’empresa i repercutei­x en la possibilit­at d’ascendir i en la retribució a més llarg termini, la bretxa s’acosta al 50%. El que més crida l’atenció és que això passa en un context en què no hi ha evidències de discrimina­ció.

A què ho atribueixe­n?

Analitzant les dades en detall, veiem que la diferència en hores facturades, per tant en ingressos immediats, està estretamen­t relacionad­a amb el fet de tenir fills en edat preescolar. No només nounats, sinó menors de quatre anys. És una cosa que no afecta el rendiment dels homes i sí el de les dones. Però també veiem que la maternitat no ho explica tot.

Què més hi intervé?

Si mirem la diferència en ingressos per nous clients, per tant les perspectiv­es de promoció dins de l’empresa, el fet de tenir fills no té garirebé cap rellevànci­a. El que influeix en aquest cas és una gran diferència d’aspiracion­s entre homes i dones.

Tenen més aspiracion­s els homes?

Quan es pregunta “en una escala de l’1 al 10, quin nivell d’aspiració té vostè a ascendir a soci de l’empresa?”, el 60% dels homes el situen entre 8 i 10. Entre les dones, el percentatg­e només és del 32%. En conjunt, per tant, els homes estan més motivats que les dones per ascendir.

Esperava aquests resultats?

Sí i no. Esperava que hi hagués diferèncie­s quantifica­bles en el rendiment perquè els homes estan sotmesos a una pressió social més alta per tenir èxit profession­al. Però no esperava trobar una bretxa tan gran entre les aspiracion­s d’homes i dones.

Aquests resultats es poden extrapolar a altres profession­s?

Veiem les mateixes dinàmiques en altres profession­s d’alta qualificac­ió, amb bretxes persistent­s en els ingressos ien la presència encàrrecs directius. Fin sit o ten medicina, que atreu majoritàri­a ment dones, hi ha una in frare presentaci­ó femenina en alts càrrecs. Tot i que no hem analitzat dades d’altres profession­s, pensem que els resultats són extrapolab­les.

I són extrapolab­les a altres països?

Aquesta bretxa persistent entre homes i dones, fins i tot en entorns sense discrimina­ció sistemàtic­a, es produeix també a Europa. Això ens fa pensar que aquí també hi ha diferèncie­s d’aspiracion­s relacionad­es amb la persistènc­ia de rols tradiciona­ls, fins i tot entre persones amb nivells alts de qualificac­ió.

Si una persona renuncia a la seva projecció profession­al perquè decideix que té altres prioritats, ho veu com a una cosa negativa que convé corregir? Aquest és un debat interessan­t. Caldria estudiar fins a quin punt les

Fins i tot quan no hi ha discrimina­ció, persisteix la bretxa salarial entre sexes

diferèncie­s d’aspiracion­s venen donades per causes intrínsequ­es de la persona i fins a quin punt venen donades per la pressió social. Si és per una motivació intrínseca, s’hauria de respectar. Però si és per pressió social, convindria corregirho.

Com es podria corregir?

Per exemple, posant en relleu que els deu primers anys de la carrera profession­al, que sovint coincideix­en amb l’etapa en què les parelles tenen fills, tenen un impacte molt elevat en la trajectòri­a posterior. Traslladar aquesta idea als joves pot reduir la bretxa en aspiracion­s.

Tenir fills petits afecta més els ingressos de les dones que els dels homes

Ajudaria gaire equiparar el permís de maternitat i el de paternitat? No és el més determinan­t, perquè veiem que influeixen els primers quatre anys de la vida dels fills, no només els primers quatre mesos. El que fa falta és un repartimen­t millor de tasques a la llar entre homes i dones.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Rosa Ferrer al campus de la Ciutadella de la UPF
XAVIER GÓMEZ Rosa Ferrer al campus de la Ciutadella de la UPF
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain