La Vanguardia (Català)

Les samarretes s’han convertit en un instrument de crítica contra Trump

Actors, cantants i dissenyado­rs han fet de la samarreta de protesta una icona; aniran més enllà?

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Què en serà, de l’activisme ciutadà contra Donald Trump? Quin futur tenen les protestes al carrer contra les seves polèmiques mesures, ara que fins i tot els dissenyado­rs de moda aprofiten la passarel·la per alçar la veu? I, sobretot, algú pensa fer alguna cosa més, a part de pronunciar un discurs encès en uns premis o posar-se una samarreta de protesta?

Res de bo no es pot derivar de la frivolitza­ció de la crítica al poder. La setmana de la moda de Nova York, que acaba de concloure les seves desfilades, ha donat una lliçó del risc que es corre de convertir la protesta en una tendència més. O en un reclam per vendre una col·lecció.

Sobre la passarel·la novaiorque­sa, les models de Jeremy Scott, el dissenyado­r de Kansas, van desfilar amb samarretes en defensa de la llibertat d’expressió i la llibertat de crítica al poder. “Intento ser el portaveu de la gent que m’escolta”, va assegurar Scott, justifican­t la utilitzaci­ó de la passarel·la com una plataforma de protesta legítima.

I el dissenyado­r nepalès Prabal Gurung encara va anar més enllà: va tancar la seva desfilada amb una manifestac­ió de dones a favor de la igualtat de drets i contra la misogínia de Donald Trump. Els seus models van desfilar amb samarretes en les quals es llegien missatges com “El futur és femení”, “Sóc un immigrant” o “La revolució no té fronteres”, mentre sonava de fons –potser podia sonar una altra música?– Imagine, l’himne dels setanta de John Lennon. Però a Prabal Gurung, que va ser un dels talents emergents pels quals va apostar Michelle Obama quan era la primera dama, cal reconèixer-li que va incloure entre els seus models dones de races i talles diverses i això sí que és passar de les paraules als fets.

Un altre col·lectiu que ha abanderat l’oposició a Trump és l’star system de Hollywood, tradiciona­lment afí als demòcrates, que es va revelar durant la campanya electoral com un ferm suport de Hillary Clinton i va combatre totes les barbaritat­s xenòfobes, masclistes i violentes del llavors candidat republicà. Molts d’ells, com l’actor Robert de Niro o l’actriu Meryl Streep, continuen a primera línia de foc contra el president, però d’altres s’ho han pensat millor i no només han deposat les armes, sinó que obertament demanen girar full.

En l’àmbit de la música, Madonna va ser una de les més combatives contra Trump durant la campanya i continua endavant. En la marxa de dones que va recórrer Washington i altres ciutats després de la investidur­a del president, la reina del pop es va posar una samarreta de protesta i la gorreta pussy cat; com ella també hi van participar Cher, Katy Perry, Ariana Grande o Rihanna.

I si el pop es rebel·la, el punk no es quedarà enrere. Daft Punk està promociona­nt una jaqueta en suport a Mèxic, després de les polèmiques mesures anunciades per Donald Trump (entre les quals la construcci­ó d’un mur a la frontera). La peça, de l’empresa mexicana Mercadoram­a, havia de portar el missatge “Proudly mexican” (orgullosam­ent mexicà), però van optar per l’irònic “Mexico is the shit”. “Els mexicans ja sabem que Mèxic és chingón ,el que volem és comunicar-ho al món”, va explicar el dissenyado­r, Anuar Layón.

La qüestió és si algú fa alguna cosa més, a part de criticar les polèmiques mesures del nou president

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALBA VIGARAY / EFE ?? Prabal Gurung va fer desfilar les models amb samarretes pancarta
ALBA VIGARAY / EFE Prabal Gurung va fer desfilar les models amb samarretes pancarta
 ??  ?? Madonna, en la Marxa de les Dones contra el president
Madonna, en la Marxa de les Dones contra el president
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain