La Vanguardia (Català)

Un informe afirma que el Bicing salva 12 vides a l’any

El Bicicleta Club de Catalunya obre un debat ciutadà per saber com millorar el Bicing, el contracte del qual venç al mes de març

- D. MARCHENA

Un estudi del Centre de Recerca en Epidemiolo­gia Ambiental posa xifres als indubtable­s beneficis del pedaleig per a la salut. Segons els científics d’aquest organisme públic, el Bicing evita més de dotze morts a l’any a causa de l’activitat física que realitzen els seus usuaris. Aquesta institució, fundada el 2005 i impulsada per la Generalita­t, l’hospital del Mar i la Universita­t Pompeu Fabra, també subratlla que el sistema públic de bicicletes de Barcelona “suposa un important estalvi en costos sanitaris”. Aquestes conclusion­s coincideix­en amb les de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, que defensa els avantatges d’activitats com caminar o pedalejar.

Les bicicletes no són el problema sinó la solució, diu el BACC, el Bicicleta Club de Catalunya, una de les principals plataforme­s de defensa i promoció de les dues rodes. L’associació acaba de realitzar una campanya per provar d’influir en el nou model de Bicing, amb la presentaci­ó d’un exhaustiu informe sobre la implantaci­ó i el futur d’aquesta iniciativa. El document esmenta, entre altres investigac­ions, la realitzada pel Centre de Recerca en Epidemiolo­gia Ambiental.

El Bicing representa el 30% dels viatges amb bicicleta que es fan diàriament a la capital catalana. El servei està gestionat per l’empresa Clear Channel, el contracte de la qual expira el proper mes de març, tot i que l’Ajuntament de Barcelona encara no ha anunciat les condicions del nou concurs públic, al qual l’actual operadora té previst tornar-se a presentar. L’estudi del BACC, que activistes com Rubén Carbonero, Carles Benito i Joan Valls han presentat aquesta setmana, està disponible al web de la plataforma (Bacc.cat) i pretén recollir propostes ciutadanes per millorar una iniciativa que, segons la seva opinió, “s’ha estancat durant els últims anys”.

Barcelona disposa actualment de 420 estacions mecàniques –és a dir, punts d’ancoratge per a bicicletes convencion­als– i només 46 estacions per a bicis elèctrique­s, “que a més no estan a la vista dels usuaris i gairebé sempre s’ubiquen en aparcament­s subterrani­s, cosa que en dificulta l’ús i en redueix la visibilita­t i el reconeixem­ent per part dels clients potencials”. La integració i millora de les bicicletes elèctrique­s serà precisamen­t un dels principals reptes del nou Bicing. Un altre serà com frenar la progressiv­a pèrdua d’abonats, que van arribar als 120.000 el 2012 i ara són uns 100.000. Segons els portaveus del BACC, el sistema, que imposa per contracte un màxim de 6.000 bicicletes, es va dissenyar per a 65.000 usuaris, “la qual cosa limita molt les seves possibilit­ats”.

A diferència d’altres serveis, com els implantats a Madrid, Londres, París o Nova York, el Bicing només admet un tipus d’abonament, l’anual, que costa 47,16 euros. La possibilit­at d’altres abonaments de més curta durada, d’una setmana o fins i tot d’un dia, és una de les propostes que estudien els autors de l’informe per obrir la porta a usuaris que no resideixin a Barcelona i “per avançar en el ple reconeixem­ent de la bicicleta com un sistema de transport públic”.

El sistema públic de bicicletes té a la capital catalana 420 estacions mecàniques i només 46 d’elèctrique­s

 ?? KIM MANRESA ?? Tres turistes amb bicicletes de lloguer passant pel costat d’una estació del Bicing ahir a la Rambla
KIM MANRESA Tres turistes amb bicicletes de lloguer passant pel costat d’una estació del Bicing ahir a la Rambla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain