La Vanguardia (Català)

Les restriccio­ns del trànsit es podrien avançar al 2018

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona reacciona a l’ultimàtum de la Unió Europea per l’alta contaminac­ió

- RAMON SUÑÉ

Reacció immediata de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) a l’ultimàtum que aquesta setmana va fer la Comissió Europea al Govern espanyol –amb amenaça d’anar als tribunals d’aquí dos mesos i tot– perquè posi límit a les reiterades infraccion­s pel que fa a superar els límits de contaminac­ió per diòxid de carboni. El vicepresid­ent de Mobilitat i Transport de l’entitat metropolit­ana, Antoni Poveda, va confirmar ahir que l’AMB es planteja avançar algunes de les restriccio­ns de trànsit que ja havia previst en el seu pla per combatre la contaminac­ió atmosfèric­a. Concretame­nt, s’estudiarà la possibilit­at de començar a aplicar l’any que ve algunes de les mesures previstes inicialmen­t per a l’any 2020 i per als vehicles més contaminan­ts.

Segons Poveda, seria possible implantar progressiv­ament algunes de les restriccio­ns i iniciar ja al 2018 la limitació permanent de la circulació dels vehicles que contaminen més a les rondes de Barcelona i a tota la zona que queda dins d’aquestes vies de circumval·lació de la capital catalana i els municipis veïns. En principi aquesta restricció estava pensada per aplicar-la a partir d’aquest any només en dies amb episodis d’alta contaminac­ió i, després, a partir del 2020, fer-ho permanentm­ent. Però el toc d’atenció de la UE (adreçat a Espanya, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit i, en el cas espanyol, a Madrid i Barcelona) fa que una de les opcions que ara es planteja l’AMB sigui la de “començar a restringir permanentm­ent l’any 2018, a través de les matrícules, els vehicles de normativa d’emissions Euro 1 i anteriors, que correspone­n als que tenen més de 20 anys d’antiguitat”.

“Estem avançant molt els darrers mesos, però volem recollir el guant de Brussel·les, que ha exigit més esforç al món local, regional i estatal, per adaptar-nos a la normativa de la UE i, sobretot, que és el que més ens interessa, per protegir la salut pública dels nostres ciutadans”, va afirmar ahir Poveda.

L’AMB admet les crítiques de la UE pel fet que a Barcelona i la seva zona d’influència sovint se superen els nivells màxims de concentrac­ió de partícules en suspensió (PM2,5 i PM10) i de diòxid de nitrogen (NO2) establerts per la normativa comunitàri­a i l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. “L’èxit d’aquestes mesures –va afegir Poveda– no serà possible sense la implicació de la resta d’administra­cions”.

Per donar alternativ­es a l’ús del vehicle privat, es treballa amb la idea d’integrar la segona corona metropolit­ana (18 municipis) a la primera zona tarifària del transport públic. Veïns de Molins de Rei, Sant Cugat o Rubí, per esmentar tres exemples, tindrien, doncs, més facilitats per deixar el cotxe i passar-se al transport públic.

La circulació dins per les rondes de cotxes més contaminan­ts es podria restringir ja l’any que ve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain