La Vanguardia (Català)

Barcelona tornarà a provar a l’estiu la platja per a gossos

- L. BENVENUTY

Barcelona tornarà a provar l’estiu que ve la seva platja per a gossos. Les anàlisis sobre les seves conseqüènc­ies en l’estat de les aigües i dels sediments no donen cap dada alarmant. Les enquestes municipals asseguren que els amos dels animals, i presumible­ment també els gossos, hi van estar molt a gust. A grans trets sembla que l’experiènci­a va ser satisfactò­ria. Però alguns veïns dels voltants van patir algun contratemp­s de caràcter escatològi­c. El govern de l’alcaldessa Ada Colau entén que la prova pilot de l’any passat a la platja de Llevant no permet treure conclusion­s, de manera que, tal com va anunciar ahir el comissiona­t d’Ecologia, Frederic Ximeno, serà al final de la pròxima temporada de banys quan el Consistori prendrà una decisió definitiva sobre el futur d’aquest equipament.

“Pensem que el més apropiat és repetir l’experiènci­a introduint­hi diverses millores, afinant-la –va detallar el comissiona­t d’Ecologia–. A partir d’això després podrem decidir si ampliem aquest espai, si el reduïm, si el fem itinerant...”.

Entre les novetats de cara a l’estiu vinent Ximeno va destacar l’ampliació del període d’obertura de l’espai perquè coincideix­i amb la temporada alta de banys, des de l’1 de juny fins al 25 de setembre. El comissiona­t d’Ecologia també va subratllar que aquest estiu s’incrementa­rà la neteja dels accessos que utilitzen els usuaris per accedir a l’àrea de gossos. A més, els informador­s adscrits a aquest espai vetllaran perquè els seus usuaris segueixin el traçat establert fins a l’entrada de l’espai i la Guàrdia Urbana estarà especialme­nt atenta al respecte a la convivènci­a.

Fa poques setmanes l’Ajuntament de Sant Pol de Mar va anunciar que no tornarà a habilitar una platja per a animals al seu municipi. Quatre informes de la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Rural de la Generalita­t van ser demolidors. Pel que sembla, la convivènci­a entre els gossos i els corbs marins emplomalla­ts va resultar molt complicada a la platja de les Banyeretes. A la perifèria de Barcelona, a l’última platja del municipi, en canvi, no hi ha ocells d’aquest tipus. Aquí el principal inconvenie­nt registrat, el punt negre que pot fer perillar el futur de la platja de gossos de Llevant, és la proliferac­ió d’excrements als voltants. Nombrosos veïns de l’entorn es van queixar amb força que l’obertura d’aquest equipament va multiplica­r la presència de deposicion­s als carrers dels voltants, i que després la gent les trepitjava. A més a més, altres banyistes van lamentar que alguns gossos van anar més enllà de la seva zona.

I qualsevol que s’acostés a xerrar amb els amos dels animals va poder comprovar que aquesta gent aprecia de debò disposar d’aquest servei, que aquestes experiènci­es no són tan estranyes a la resta del món, que la pena era que fos una franja tan petita, sobretot a Barcelona, una ciutat que tant va presumir de prohibir la venda d’animals al carrer, de posar fi a les corrides de toros, de no deixar que els circs exhibissin feres salvatges... “I després deixem que es morin de calor a l’estiu?”. Parlem d’un espai separat físicament de la resta de la platja de Llevant, de 1.250 m2 i amb un aforament limitat a 100 gossos. L’estiu passat hi van passar 13.241.

L’Ajuntament decidirà després si l’amplia, la redueix o la converteix en un equipament itinerant

 ?? XAVIER GÓMEZ/ARXIU ?? Uns quants gossos i dues persones vora el mar
XAVIER GÓMEZ/ARXIU Uns quants gossos i dues persones vora el mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain