La Vanguardia (Català)

Barcelona reviu avui el “No a la guerra”

La plataforma popular que impulsa la marxa d’avui a favor dels refugiats i el dret a l’asil ja ha reunit prop de 70.000 firmes

- D. MARCHENA

Barcelona acollirà aquesta tarda a partir de les 16 hores a la plaça Urquinaona una manifestac­ió multitudin­ària que recordarà les protestes populars d’ara fa 14 anys. El 2003 més d’un milió de persones es van manifestar a la capital catalana contra la guerra de l’Iraq. A diferència del que va passar llavors no sembla probable que aquesta vegada es repeteixi la surrealist­a rebaixa de xifres que va defensar la Delegació del Govern espanyol, que va creure que veia només unes 350.000 persones a la marea humana que va inundar els carrers.

Algunes famílies reflecteix­en el relleu generacion­al d’una societat civil que continua defensant els mateixos valors. Un periodista, que llavors era cronista de tribunals del diari Avui i que ara treballa a la Sindicatur­a de Greuges de Catalunya, va tenir un destacat paper en les iniciative­s ciutadanes que van cristal·litzar en la campanya del “No a la guerra”. Aquest profession­al va col·laborar en la publicació d’un efímer diari que va relatar les mobilitzac­ions populars a favor de la pau. Avui, 14 anys després, una de les seves filles, la Maria, forma part de l’oenagé Open Cultural Center, una de les moltes entitats que ha donat el seu suport incondicio­nal a manifestac­ió convocada per Casa Nostra Casa Vostra. Aquesta plataforma va néixer gràcies a una humil iniciativa de voluntaris com ella, que es van trobar als camps de refugiats de Grècia i que han creat tot un referent ciutadà. D’aquells joves i no tan joves somiadors han sorgit reptes exitosos, com el concert de dissabte al Palau Sant Jordi i la marxa d’avui. I també altres iniciative­s més modestes, però igualment elogiables, com el llibre Amic meu, un conte amb dibuixos i relats de nens sirians com l’Abdul, de 13 anys: “La guerra són bombes que cauen, gent que mor i molta por cada dia”. O com l’Amar, la Mayssan i l’Elaf, de 6, 9 i 11 anys, que diuen que no saben què els oferirà el futur, però confien “tenir una nova vida i fer nous amics”. Aquests menors i els seus pares es troben ara al camp grec de Larissa.

Ells seran els grans absents d’avui. Autocars procedents de tots els racons de casa nostra –també de Berga, on es troba la concentrac­ió de refugiats més important de Catalunya en comparació amb la població local– permetran que l’acte “no sigui d’una ciutat, sinó d’una ciutadania”, com expliquen els organitzad­ors. Casa Nostra Casa Vostra ha reunit ja prop de 70.000 firmes de suport al seu manifest, una xifra

Joves que fa 14 anys es van manifestar a favor de la pau ho tornaran a fer enguany amb els fills

que previsible­ment creixerà de manera exponencia­l. Els convocants han fet del color blau el seu símbol, com simbòlic serà que la marxa acabi davant la platja de la Barcelonet­a i el mateix mar que s’ha convertit en un cementiri per a milers de refugiats. Ada Colau ha culpat d’aquestes morts “la criminal política de fronteres d’Europa”. Junt amb el president de la Generalita­t i una llarguíssi­ma llista de consellers i regidors de tot Catalunya, l’alcaldessa de Barcelona serà una de les moltes autoritats d’avui en una manifestac­ió sense autoritats, protagonit­zada per la gent del carrer.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Una de les famílies de refugiats procedents de Veneçuela a l’Alberg de Berga
LLIBERT TEIXIDÓ Una de les famílies de refugiats procedents de Veneçuela a l’Alberg de Berga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain