La Vanguardia (Català)

Barcelona vol ser capital de polítiques internacio­nals

Dues advocades impulsen BIPP Hub, un centre per atreure i generar organitzac­ions que treballen en reptes globals

- MAR GALTÉS

Igual com és referència mundial en telefonia mòbil, ecosistema digital o disseny, Barcelona té les condicions necessàrie­s per ser una capital mundial en política pública internacio­nal (internatio­nal public policies). Aquest sector fa referència a les organitzac­ions, institucio­ns o fundacions, normalment sense ànim de lucre, que treballen per solucionar reptes globals des de la pobresa o l’educació fins als drets humans o el medi ambient. Amb aquest convencime­nt acaba d’engegar el BIPP Hub, una iniciativa privada que pretén ser espai de treball, punt de trobada i catalitzad­or del sector a Barcelona. Les impulsores de BIPP Hub són dues profession­als de llarga trajectòri­a. Es tracta d’Elisabeth de Nadal, advocada especialit­zada en litigis internacio­nals i sòcia adjunta a la direcció general de la firma d’advocats Cuatrecasa­s, Gonçalves Pereira, i Annamie Paul, advocada canadenca (llicenciad­a a Ottawa, màster a Princeton) que ha estat assessora a la missió del Canadà davant la Unió Europea i fa sis anys que viu a Barcelona.

El BIPP Hub, que és en si mateixa una empresa social, s’ha instal·lat des d’aquest mes de febrer en un pavelló del recinte modernista de l’hospital de Sant Pau i comença amb tres projectes “residents” –IFIT, Democracia Abierta, Higher Education Alliance For Refugees–. El seu objectiu és convertir-se en “la principal font d’espai de treball i serveis de suport per als actors del sector a Barcelona”, expliquen les fundadores. “Som una entitat privada independen­t, però esperem poder cooperar amb les administra­cions públiques per atreure organitzac­ions i profession­als a la ciutat”, diu De Nadal.

“Barcelona té molts avantatges per als profession­als i organitzac­ions que treballem en reptes globals: per la situació geogràfica i la proximitat a països actualment en conflicte i per la història recent de transició democràtic­a. Aquí és més fàcil que en una gran capital convocar reunions discretes. I el cost d’operar una organitzac­ió internacio­nal és més baix a Barcelona comparat amb Londres o Istanbul. És una bona ciutat d’acollida, i no hi ha una mobilitzac­ió populis- ta contra la immigració. I hi ha una qualitat de vida molt alta”, explica Annamie Paul.

La idea va sorgir fa dos anys, expliquen De Nadal i Paul. “Durant aquest temps vam parlar amb fins a quaranta entitats, des de les Nacions Unides o oenagés consolidad­es com Intermón Oxfam, fins a fundacions privades. I ens vam adonar que el sector està molt desconnect­at entre si, i que tots veuen amb molt bons ulls un espai que sigui capaç de catalitzar més i que generi un ecosistema on puguin néixer nous projectes”.

El BIPP Hub arrenca amb un espai de 200 m2 i tres projectes que ja ocupen en total 17 persones. La idea és créixer aviat. “Podem acollir projectes que estableixi­n aquí la seva seu permanent. O bé d’altres que hi vinguin per un període i una feina concreta”.

De Nadal i Paul defensen que “aquest no és un sector de gent boja que vol canviar el món. És un sector que mou milers de milions de dòlars. Per a la ciutat és una oportunita­t econòmica enorme, per atreure esdevenime­nts, profession­als de nivell, per crear vincles amb el sector filantròpi­c”.

El de les polítiques públiques internacio­nals no és un sector aliè a Barcelona. Als anys setanta es va crear el think tank Cidob, fundació privada dedicada a l’estudi, investigac­ió i anàlisi de temes internacio­nals. I a Barcelona es va establir la seu permanent del secretaria­t de la Unió per la Mediterràn­ia, organitzac­ió intergover­namental que agrupa els 28 membres de la Unió Europea més quinze estats més del sud i l’est de la Mediterràn­ia.

“La ciutat ofereix situació geogràfica, discreció i costos baixos per treballar en reptes globals”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Beth de Nadal i Annamie Paul al recinte modernista de Sant Pau on han creat el BIPP Hub
ANA JIMÉNEZ Beth de Nadal i Annamie Paul al recinte modernista de Sant Pau on han creat el BIPP Hub

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain