La Vanguardia (Català)

La model amb vel que causa sensació

Halima Aden és la nova apadrinada de Kanye West

- Barcelona

Kanye West sempre crea polèmica, especialme­nt a la setmana de la moda de Nova York, que li proporcion­a un escenari i una atenció mediàtica globalitza­da. Fa exactament un any va ser notícia perquè va col·lapsar Madison Avenue amb el concert que va fer per presentar la seva marca de roba Yeezy i el seu nou disc i, de passada, insultar Taylor Swift (“Trobo que la Taylor i jo encara podríem tenir relacions sexuals, al capdavall jo la vaig fer famosa, aquella porca”, deia la tornada de la cançó Famous ).Ia l’estiu va tornar a acaparar tota l’atenció per la calor que va tombar literalmen­t les models que van desfilar per a ell al parc Four

D’origen somali, va néixer fa 19 anys en un camp de refugiats a Kènia i el 2016 va ser miss Minnesota

Freedoms, a l’illa de Roosevelt. Va començar dues hores més tard del previst perquè les noies “multiracia­ls” que va fitxar per a l’acte se li van desmaiar.

Com era d’esperar en aquesta cita amb la moda que va acabar dimecres a Nova York, el raper va reprendre el seu esperit provocador. Primer va ser acusat de programar la seva desfilada just a la mateixa hora que Marchesa. I això que ell va per lliure, fora de circuit. Per descomptat que va haver de fer-se enrere, demanar perdó i fer la seva presentaci­ó en un altre moment. Però no va renunciar, no ho fa mai, a ser altra vegada el focus d’atenció i, vet aquí la primera bona notícia, la seva proposta portava la polèmica implícita però sense causar cap rebuig. Tot al contrari.

El cas és que el raper provocador s’ha erigit com el padrí d’una model que farà parlar. Es tracta de Halima Aden, una bellíssima somali americana de només 19 anys nascuda en un camp de refugiats de Kènia que estudia a la Saint Cloud State University (Minnesota). Aden va ser fitxada per IMG Models després de competir l’any passat per a miss Estats Units (com a candidata per Minnesota) amb el hijab, que no es treu en cap moment. Ni durant la desfilada per a Yeezy Season 5 en què va eclipsar incontesta­blement totes les seves companyes ni en les impactants imatges del seu compte d’Instagram. Un abric de pèl i un burquini (tot el que es pot permetre en la ronda de bany a causa de la seva religió) van ser els dos models que Halima Aden va portar amb l’estil de les grans models. En la desfilada va estar prenent-ne nota la temuda Anna Wintour, l’editora de Vogue que al seu dia va inspirar El diable es vesteix de Prada. I no només Wintour és al darrere de la seva projecció: el director de l’agència de models que la representa considera que “està trencant les barreres de la bellesa”. Ho aconseguei­x, diu, “sent ella mateixa. Això és increïblem­ent inspirador i sé que es convertirà en una icona”, defensa. Això sí, afegeix que també caldrà veure com “reaccionen les marques amb la Halima i si treballen amb aquestes restriccio­ns o no”. De moment sembla que no hi haurà problemes. També l’exeditora del Vogue francès, Carine Roitfled, dona suport a la model i l’ha convidada a participar en la pròxima edició de CR Book, la seva pròpia publicació, que sortirà al març. De les fotos se n’encarregar­à Mario Sorrenti.

La qüestió del vel, d’altra banda, sembla que és tendència i la seva normalitza­ció mou gairebé 97 milions de dòlars l’any al món. Les blogaires que se’l posen solen tenir impactes virals a la xarxa, i firmes com Tommy Hilfiger, Donna Karan, Mango o Zara, Tommy Hilfiger i Uniqlo, tenen les seves pròpies propostes de moda per al mercat islàmic.

 ?? GETTY ?? Halima Aden ha debutat a la passarel·la per a Yeezy, de Kanye West
GETTY Halima Aden ha debutat a la passarel·la per a Yeezy, de Kanye West

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain