La Vanguardia (Català)

A la barra d’Abellán

El xef aposta pel producte del mar que prepara ‘en directe’ a la cuina, com es pot veure en pantalles grans, i davant de clients a les dues barres

- Barcelona

Atenció: és la primera vegada que aquest conegut xef posa el seu nom, en majúscules, a l’entrada d’un restaurant. Dimecres obre La Barra de Carles Abellán (Passeig Joan de Borbó, 19), dedicada als productes i els guisats mariners. Els pocs veïns que en aquest carrer continuen apostant per la qualitat aplaudeixe­n l’arribada del seu col·lega. Abellán va ser el primer que va aconseguir una estrella per a un restaurant de tapes creatives al desaparegu­t Comerç 24; pioner entre els grans xefs que van dignificar l’oferta barcelonin­a de croquetes o l’ensaladill­a clàssiques des del Tapes 24 (que continua en expansió), explora la cuina barcelonin­a al Bravo de l’hotel W i la més popular al Suculent i la Taverna del Suculent, i té un peu (i un parell de xiringuito­s) a la sorra de la Barcelonet­a .

Si algú sospitava que l’inquiet Abellán ja havia tocat tots els pals, s’equivocava. Li ha agafat el gust al barri mariner i ara reivindica la zona i aquells guisats de pescadors amb més perill d’extinció que algunes espècies sota l’aigua. “Necessitav­a una casa per anar a raure, una mica esgotat de tant anar amunt i avall, tot i que continuaré pendent de tot”. Ha posat tota la carn (de peix, tot just una tímida presència per a amants de l’altra carn) a la graella. Ell mateix va distribuir els 100 metres quadrats de la planta a peu de carrer i de la inferior, on hi ha la cuina, i hi ha posat càmeres perquè el comensal pugui veure com treballen en dues pantalles grans, que de tant en tant també es connectara­n amb les cuines dels altres locals seus.

A dalt, dues espectacul­ars barres separades per una cuina central davant la qual circulen els clients i on els protagonis­tes són la robata (graella japonesa), la graella basca i la planxa: “El producte gairebé nu; la mínima intervenci­ó”. La proposta arrenca amb tapes creatives (adobat de col i pop, tomàquets adobats amb algues, seitons marinats, truiteta de minianxove­s...), el peix i el marisc arribats de les llotges amb prou feines acariciats pel foc, i aquells guisats suculents com la rajada amb cigrons i el brou de pollastre, la llagosta a l’estil de Formentera, el bullit d’Eivissa, l’arròs de conill i espardenye­s o el caprici d’unes angules al pil-pil. Postres lla-

Les dues barres neixen en un extrem del local i desemboque­n al carrer, on comencen els aperitius

mineres com les maduixes amb nata o el recuit de cireres, vins de propietat en què intervé, juntament amb coneguts cellerers, el sommelier de la casa: Antonio Lopo.

Les dues barres neixen en un extrem del local i continuen al carrer, on el comensal començarà a prendre’s els aperitius. L’interioris­me el firma Lázaro Rosa Violán. El disseny d’imatge i el grafisme, Cristina Campoy. Com a director, Tomàs Abellán, fill del xef, i com a cap de cuina Arnau Muñio. Els assajos generals, abans de l’estrena de dimecres, permeten augurar que serà un èxit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tres elements Tapes per començar, productes del mar tot just cuinats i guisats mariners són els tres eixos
de la carta
Tres elements Tapes per començar, productes del mar tot just cuinats i guisats mariners són els tres eixos de la carta
 ??  ?? FOTOGRAFÍA­S: DAVID AIROB
FOTOGRAFÍA­S: DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain