La Vanguardia (Català)

Fundador de la CEOE

JOSÉ ANTONIO SEGURADO (1938-2017) Empresari, polític i animador sociocultu­ral

-

L’empresari José Antonio Segurado va morir dijous als 79 anys. Nascut a Barcelona el 23 de gener del 1938, va ser un home vinculat estretamen­t a les organitzac­ions patronals madrilenye­s i el seu paper va ser determinan­t en la fundació de la Confederac­ió Espanyola d’Organitzac­ions Empresaria­ls (CEOE) el 1977. Corrien els anys de la transició política i el món empresaria­l buscava acomodar el seu paper al nou escenari polític i social. Era, a més, una tasca urgent: el sindicalis­me vertical feia aigües i s’havia convertit en una eina inservible davant la creixent presència dels sindicats en les empreses.

Segurado va ser un dels homes més actius en aquell context. De fet, no és exagerat dir que la creació de la CEOE va ser el resultat de les negociacio­ns que va mantenir aquest empresari amb Carlos Ferrer Salat, president del Foment del Treball Nacional, la patronal catalana, en aquells moments la patronal més activa de l’Estat i la que empenyia amb més èmfasi cap a una normalitza­ció de la presència empresaria­l en un marc democràtic.

Segurado es va integrar a la cúpula de la nova organitzac­ió, va estar en la seva direcció executiva i va desenvolup­ar diversos càrrecs, entre els quals una vicepresid­ència. El 1978 va crear la Confederac­ió Empresaria­l de Madrid-CEIM, de la qual va ser el president. La seva bona sintonia amb Ferrer Salat va fer també que tots dos fossin, el 1979, els que negociessi­n la presència de membres espanyols en el si de la Comissió Trilateral.

Després dels bullicioso­s anys inicials, Segurado va passar a un segon pla a la CEOE i va dirigir les seves prioritats en el món de la política. El 1983 va rebutjar la invitació de Manuel Fraga per presentar-se com a candidat per Aliança Popular a l’alcaldia de Madrid. Va ser entre els fundadors del Partit Liberal, del qual va ser president, i cap del seu grup parlamenta­ri entre 1985 i 1989. Quan tots aquests grups van confluir al Partit Popular, Segurado va assumir una de les seves vicepresid­ències, però el 1990 va abandonar la política per raons personals.

Va tornar aleshores al món de l’empresa i va ser als consells d’Acerinox primer i d’EbreFoods després.

Pròxim a les tesis encarnades per Esperanza Aguirre, Segurado va desenvolup­ar també una llarga carrera com a col·laborador en mitjans de comunicaci­ó. Va passar per Telemadrid, la Cope, Ràdio Nacional i el diari ABC, i va escriure als diaris Última Hora de Mallorca, Diario 16 i El País.

Segurado havia cursat estudis de Dret i d’Economia a les universita­ts de Deusto i de Madrid entre els anys 1955 i el 1957, si bé no va acabar cap d’aquestes carreres. La seva trajectòri­a profession­al es va iniciar en el món de les asseguranc­es, on va treballar com a agent lliure entre els anys 1960 i el 1963, i va representa­r empreses americanes i financeres. Va ser en aquell entorn quan es va despertar el seu interès pel món patronal i va crear les Agrupacion­s Empresaria­ls Innovadore­s, AEI, el primer pas d’un camí que el va portar a la CEOE.

El 1961 va contreure matrimoni amb María del Mar Martí Goenaga, amb la qual va tenir tres fills i de la qual es va separar el 1970. Posteriorm­ent es va casar amb Ana María Galobert Satrústegu­i, amb qui tenia un fill.

El 1995 va assumir la presidènci­a del Club Última Hora de Mallorca, on va desenvolup­ar el foment de l’activitat cultural a l’illa. / Redacció

 ?? EFE ??
EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain