La Vanguardia (Català)

ESCALADEI Un cor en obres

La milionària inversió en el monestir, futura seu de la DOQ Priorat, ara abordarà el claustre i el cementiri

- SARA SANS Escaladei

Ha canviat més durant els darrers deu anys que en el segle i mig anterior. La cartoixa d’Escaladei va ressuscita­r de les ruïnes el 2013, quan es va començar a materialit­zar el pla director que ha tornat un nou esperit a la que va ser, al segle XII, la primera cartoixa de la península Ibèrica. Ubicada als peus del màgic i imponent Montsant, la restauraci­ó del monestir s’ha fet amb un doble objectiu: que el visitant pugui entendre com vivien els monjos i tornar-li la vida al monument obrint-lo al territori i convertint-lo en la porta d’entrada del Priorat.

El procés de recuperaci­ó va començar amb pla director no gens convencion­al, en el qual van participar arquitecte­s, arqueòlegs, historiado­rs i restaurado­rs. El Departamen­t de Cultura de la Generalita­t va apostar per una intervenci­ó integral, que protegís les restes originals que encara es conservave­n i que adeqüés el conjunt per oferir sensacions i experiènci­es. Menys fullets i recorregut­s turístics convencion­als i més dinamitzac­ió del monument a través d’activitats vinculades al territori. Es volia posicionar el conjunt monàstic en runes com un equipament estratègic per a la comarca i que encaixés perfectame­nt amb l’engranatge de la candidatur­a del paisatge cultural del Priorat a patrimoni de la humanitat.

Aprovat el pla, durant dos anys i mig es va dur a terme la primera gran intervenci­ó en el conjunt: es va restaurar peça a peça el petit claustre renaixenti­sta, que estava oblidat sota tones de terra, runa i brossa. Una joia que situa Escaladei com a possible focus d’introducci­ó del Renaixemen­t a Catalunya. Es van adequar els accessos, es va habilitar l’aparcament a la zona que abans eren horts, es va assenyalar el monument, es va il·luminar perquè es pogués obrir a la nit i es va convertir el refectori en una sala polivalent, on durant els últims anys s’han celebrat moltes activitats: des de tastos i presentaci­ons de vins fins a concerts, recitals, jornades o sessions de meditació.

Més recentment ha quedat enllestida la restauraci­ó de la cel·la C (els cartoixans les anomenaven per ordre alfabètic) amb la restitució de l’hort i el balcó on el monjo que ocupava aquest espai treballava i resava. “El pla director va ser l’inici del compromís amb la comarca. Hem tingut la complicita­t de molts actors del territori per dur a terme aquesta intervenci­ó tranquil·la i delicada i que ha de continuar, perquè els visitants puguin comprendre perfectame­nt com es vivia al monestir”, va dir ahir el conseller de Cultura, Santi Vila.

La intervenci­ó continuarà aquest any amb la recuperaci­ó del claustre major. “Tant des del punt de vista arquitectò­nic com simbòlic, aquest espai és l’element vertebrado­r de la zona de vida eremítica i donava accés a les cel·les”, va destacar ahir Marina Miquel, responsabl­e de l’àrea de monuments i jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Aquesta intervenci­ó, que està previst que comenci al juny i estigui acabada abans de final d’any, també servirà per posar en relleu el cementiri monàstic i permetrà als visitants passejar pel jardí del claustre, que es distribuir­à en quatre zones on també hi haurà arbres.

A aquesta actuació s’hi afegirà la restauraci­ó de la façana del sagrari (prevista per a l’abril) i també del nou espai d’acollida. L’objectiu és que els visitants puguin conèixer en aquest lloc no només la història del monument sinó també els valors del Priorat per iniciar una visita que continuarà més enllà d’aquest municipi. A més, es reservarà un espai a la denominaci­ó d’origen qualificad­a Priorat per mostrar la complexita­t i la varietat dels cellers i els productors de vi de la comarca, alguns d’ells considerat­s entre els millors del món.

Quan els monjos cartoixans es van assentar en aquest lloc, al segle XII, van construir-hi el monestir i van elaborar vi. Durant més de 600 anys aquesta cartoixa ha estat el símbol històric, cultural, espiritual i humà de la comarca del Priorat, el seu territori jurisdicci­onal. Els monjos van acumular durant segles poder i riquesa fins que, el 1835, va arribar la desamortit­zació. Llavors van haver d’abandonar precipitad­ament el monestir, que l’endemà va ser saquejat i dies després cremat. En dos anys el complex va quedar totalment destruït, i el 1843 el poc que va quedar es va vendre en subhasta pública.

El pla director ha marcat l’abans i el després en la seva recuperaci­ó. S’han posat en relleu els binomis patrimoni i natura- lesa, silenci i espiritual­itat. El pla director del conjunt d’Escaladei (escala que puja al cel) ha suposat fins ara una inversió de més de 4,22 milions d’euros, dels quals l’Obra Social La Caixa ha aportat més de mig milió perquè la intervenci­ó tingui continuïta­t. I amb l’objectiu de posicionar el monument com a element patrimonia­l identitari de tota la comarca, la Generalita­t ha disposat de la col·laboració del Parc Natural del Montsant, l’Ajuntament de la Morera de Montsant i la DOQ Priorat.

El pròxim pas, una vegada restaurat el gran claustre i la nova zona de recepció de visitants, és abordar l’església. Aquesta ambiciosa actuació suposa una inversió de gairebé 2,3 milions d’euros. El projecte preveu recuperar i posar en relleu els elements patrimonia­ls que es conserven perquè es puguin visitar i adaptar els espais per fer-ne diferents usos culturals.

Ara per ara, altres petites grans actuacions han permès, per exemple, restaurar les canalitzac­ions originals i que tot el conjunt, els jardins i les fonts, tornin a tenir aigua. S’hi han tornat a plantar alzines i plantes autòctones, com les tenien els monjos. Les reconstruc­cions peça a peça –prèvies a la neteja i retirada de runa– van permetre, per exemple, reconstrui­r la font del centre del claustre a partir dels 102 fragments trobats.

MONUMENT VIU L’objectiu, a banda de fer entendre com vivien els monjos, és que s’utilitzi l’espai

PORTA D’ENTRADA

A l’edifici d’acollida hi haurà una mostra per conèixer la història i els valors del Priorat

 ??  ?? FONT: Servei de Patrimoni Arquitectò­nic de la Generalita­t de Catalunya i Museu d’Història de Catalunya
FONT: Servei de Patrimoni Arquitectò­nic de la Generalita­t de Catalunya i Museu d’Història de Catalunya
 ??  ?? Proposta de projecte a la cantonada est
Proposta de projecte a la cantonada est
 ?? Raúl Camañas/LA VANGUARDIA ?? Projecte de l’espai d’acollida, DOQ Priorat
Raúl Camañas/LA VANGUARDIA Projecte de l’espai d’acollida, DOQ Priorat
 ??  ?? Detall de la reconstruc­ció de la galeria est
Detall de la reconstruc­ció de la galeria est
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain