La Vanguardia (Català)

El paisatge com a actiu cultural

El Priorat vol que la Unesco doni reconeixem­ent al seu territori de muntanya mediterràn­ia i el declari patrimoni de la humanitat

- S. SANS Escaladei

Sense autopistes, sense edificis mastodònti­cs, sense urbanitzac­ions i sense xemeneies industrial­s, el Priorat manté el paisatge agrícola mediterran­i en estat pur. El territori que va expulsar molts dels seus habitants cap a les ciutats, fa temps que es reivindica tal com és: amb els seus vins i olis de terrer, la seva xarxa de camins, el seu parc natural, el seu Montsant i la seva cartoixa d’Escaladei. Aquest paisatge cultural és ara l’eix vertebrado­r del futur i per això fa deu anys que la comarca treballa perquè la Unesco l’inclogui a la llista del patrimoni mundial.

La candidatur­a Priorat-Montsant-Siurana, mosaic Mediterran­i entra ara en la fase final. Els seus impulsors presentara­n dijous vinent a Madrid la seva proposta davant el grup de treball sobre patrimoni mundial, que depèn del Ministeri de Cultura i al qual assistiran representa­nts de totes les comunitats­autònomes i també tècnics d’Icomos (Consell Internacio­nal de Monuments i Llocs, vinculat a la Unesco).

A Madrid es realitzarà l’avaluació tècnica de totes les propostes i el pròxim 9 de març el Consell de Patrimoni Històric escollirà els candidats espanyols –no més de dos– que optaran al reconeixem­ent de la Unesco durant el 2018. A més del Priorat (la candidatur­a del qual es va presentar per primera vegada el 2014), opten a ser patrimoni mundial el parc del Retiro de Madrid (des del 2015) i també el Risco Caído de Gran Canària (des de l’any passat). “A la Unesco no hi ha competició: s’accepten les propostes que són sòlides i que estan ben treballade­s, i si no ho estan s’indiquen els aspectes en els quals es pot millorar”, explica Roser Vernet, coordinado­ra de la candidatur­a del Priorat.

El paisatge cultural d’aquesta comarca és l’única aposta de la Generalita­t per a aquest any. Durant els últims mesos, els seus impulsors –l’associació Prioritat, el Consell Comarcal i la Diputació de Tarragona– han treballat intensamen­t en l’elaboració del dossier definitiu, que recull els valors en què es basa la candidatur­a i també el seu pla de gestió, el document fonamental: “Estableix les estratègie­s, les accions i les formes de govern amb les quals volem gestionar i preservar aquest paisatge cultural”, afegeix Vernet.

La candidatur­a es basa en el valor del patrimoni que es conserva a la comarca (des dels pobles, l’espai agrari o els camins), que està directamen­t vinculat a l’herència agrícola i al patrimoni immaterial de les tradicions i els costums. No en va el paisatge ara és clau per als sectors que actualment dinamitzen l’economia de la comarca, com el vitiviníco­la o l’enoturisme i que amb els seus vins han situat el Priorat al mapa mundial.

Però si per alguna cosa destaca aquesta candidatur­a és perquè va sorgir de la societat civil, agrupada sota el paraigua de la plataforma Prioritat. I durant aquests deu anys de feina, de jornades, d’activitats i de reflexió, la candidatur­a s’ha fet gran convencent i implicant les administra­cions. No és estrany que al principi alguns polítics consideres­sin que el grau de protecció del paisatge i el territori que suposa la candidatur­a podia ser contraprod­uent. Superada aquesta fase i amb la Carta del Paisatge aprovada des del 2012 i l’adhesió del Priorat a la Carta Europea del Turisme Sostenible, la considerac­ió del paisatge i els seus valors s’ha traduït en accions com renunciar al ral·li Catalunya o oposar-se a la construcci­ó d’una línia d’alta tensió que creui la comarca.

A més del Priorat, també opten a patrimoni mundial el parc del Retiro i el Risco Caído

 ?? ARXIU ?? Un pagès llaura amb mètode tradiciona­l en una finca vinícola del Priorat
ARXIU Un pagès llaura amb mètode tradiciona­l en una finca vinícola del Priorat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain