La Vanguardia (Català)

L’estratègia de la serenitat

El Barça pretén evitar que la derrota de París es converteix­i en una crisi estructura­l

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

El 18 de març del 2011, en la seva tercera temporada amb el Barça B, Luis Enrique va comunicar que a final de temporada s’acomiadari­a de la banqueta del filial. Després de tres campanyes al primer equip, la continuïta­t o no del tècnic és un apartat rellevant en el full de ruta del club. El Barcelona no havia mogut peça en aquest sentit, tot esperant una decisió de l’asturià, però el funest 4-0 de París que preludia el Barxit, la sortida d’Europa, ha motivat un canvi d’estratègia. El relleu a la banqueta és una contingènc­ia prevista, fins i tot presumida, per una junta directiva que busca contenir les conseqüènc­ies de l’última derrota.

El ridícul de París ha deixat en estat d’estupefacc­ió la directiva blaugrana, segons demostra el fet que quatre dies després encara no hi ha hagut cap valoració institucio­nal. Josep Maria Bartomeu farà excepciona­lment una intervenci­ó pública abans del partit de demà contra el Leganés amb dues línies argumental­s. Una, assumint la realitat: l’equip s’ha de centrar en la competició de Lliga, que té quatre partits abans de la tornada de la Champions. L’altra, creant il·lusió: la remuntada a la Lliga de Campions no és impossible. En realitat la junta només espera que l’equip prescindei­xi de la situació del cos tècnic i exhibeixi competitiv­itat fins al final. El seu antídot més gran contra l’ambient de crisi és accelerar la renovació de Messi. El crac no hi ha posat pas cap objecció, però no vol firmar amb els ulls tancats sense saber l’estructura de la pròxima temporada. I això encara no ho sap ningú, és una via oberta per a l’especulaci­ó. Ahir Jorge Sampaoli no va voler tancar-se la porta del Camp Nou. “El dia de demà no se sap mai”, va dir el tècnic argentí del Sevilla, i va afegir: “La banqueta del Barcelona quedarà vacant quan Luis Enrique ho decideixi. Estic tranquil perquè de mi no neix, no tinc res a veure amb el que es diu”.

L’empremta del dia de Sant Valentí també és al vestidor. El nivell de confiança en Luis Enrique no és el mateix, però la directiva va acollir positivame­nt el discurs de Luis Suárez durant un acte solidari: “Crec que aquest club ha fet història per haver guanyat el triplet i moltes coses els últims anys, però si nosaltres volem fer història com a equip, ens hem de marcar l’objectiu de capgirar una eliminatòr­ia com la del PSG, i aquest és un desafiamen­t bonic que volem afrontar”.

Josep Guardiola es va mostrar sorprès per la desfeta de París, però també es va alinear amb l’optimisme: “Si hi ha un equip que pot remuntar, amb la seva mentalitat, és el Barça”. “Pel que conec als jugadors i a en Luis, el millor consell que puc donar és que no se’ls critiqui gaire, perquè tornaran a demostrar que estan equivocats”, va dir l’entrenador del Manchester City.

Els òrgans vitals del barcelonis­me (afició, directiva, cos tècnic i jugadors) estan en compàs d’espera. La visita del Leganés demà al Camp Nou no sembla un partit apropiat per mesurar l’estat actual, tret que hi hagi una catàstrofe sorprenent, amb la qual cosa el full de ruta individual i conjunt (discurs moderadame­nt optimista, esperança en la Lliga, feina de despatx per a la temporada que ve) podrà anar fent. Tot i això, el material anímic blaugrana està al límit de la seva resistènci­a. Grinyola per uns quants punts i amenaça ruptura. La visita a l’Atlètic de Madrid (diumenge 26) definirà l’estat de l’estructura.

“Si volem fer història, ens hem de marcar l’objectiu de capgirar l’eliminatòr­ia” El club lluitarà per la Lliga, treballa en la temporada que ve i no dubta que Messi renovarà

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? Luis Suárez ahir va lliurar la recaptació de 54.710 euros dels Relats solidaris per a la investigac­ió sobre la malaltia PKU
JOSEP LAGO / AFP Luis Suárez ahir va lliurar la recaptació de 54.710 euros dels Relats solidaris per a la investigac­ió sobre la malaltia PKU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain