La Vanguardia (Català)

La banca haurà d’informar dels riscos i condicions rellevants de les hipoteques

L’avantproje­cte de la llei hipotecàri­a arribarà al Congrés en les properes setmanes

- LALO AGUSTINA

El Govern va fer ahir el penúltim pas abans de portar al Congrés la reforma de la llei hipotecàri­a amb l’estudi al Consell de Ministres d’un informe sobre l’avantproje­cte de llei reguladora dels contractes de crèdit immobiliar­i. Aquest tràmit era obligat perquè l’Executiu porta retard en la transposic­ió de la directiva comunitàri­a correspone­nt a aquest assumpte i perquè –després de les últimes sentències judicials i l’alarma social desencaden­ada– es va comprometr­e a legislar per aclarir un mercat vital per al funcioname­nt de l’economia.

La intenció del Govern –que no compta amb majoria al Congrés dels Diputats, per la qual cosa haurà de pactar la llei– és que l’avantproje­cte comenci a discutir-se a començamen­ts de març. Entre les novetats més destacades es troba el fet que els consumidor­s rebran una Fitxa d’Advertènci­a Estandardi­tzada (FiAE) a l’hora de firmar un préstec hipotecari en la qual se’ls informarà de l’existència de les clàusules o elements rellevants que contingui i dels riscos que estiguin associats a elles. Entre aquestes clàusules es troben les clàusules terra, la possibilit­at de venciment anticipat, la distribuci­ó de despeses associades a la concessió del préstec i préstecs en divises.

En el seu disseny actual, la nova llei es divideix en tres blocs: en el primer, es fixaran les normes de conducta del procés d’elaboració, promoció, comerciali­tzació i contractac­ió dels préstecs; el segon inclourà les mesures de transparèn­cia de la fase de contractac­ió; i, finalment, en el tercer apartat s’especifica­ran les obligacion­s dels notaris i els registrado­rs.

A fi de garantir la transparèn­cia, el projecte de llei obligarà les entitats a oferir als clients un document amb referèncie­s especials de les quotes periòdique­s a satisfer en diferents escenaris d’evolució dels tipus d’interès en el cas que el préstec sigui a tipus variable. Després de la polèmica sorgida per l’abonament de les despeses hipotecàri­es, la normativa inclou l’obligació d’oferir informació desglossad­a al prestatari de totes les despeses associades a la firma. Es disposarà d’un model de contracte de préstec immobiliar­i, regulat en norma reglamentà­ria, que les entitats i els consumidor­s podran utilitzar de forma voluntària.

El text té previst regular per primera vegada el dret del consumidor a convertir un préstec denominat en moneda estrangera a la moneda en la qual el prestatari rebi els seus ingressos o a la de l’Estat membre en el qual resideixi, “com a mecanisme de cobertura i protecció davant el risc de canvi”. També es regularà la figura dels intermedia­ris dels préstecs immobiliar­is. Conforme a la llei, el prestador haurà de lliurar al prestatari una fitxa normalitza­da amb totes les caracterís­tiques del préstec abans de contractar-lo, que tindrà caràcter d’oferta vinculant durant el termini de set mesos.

L’Executiu pretén que hi hagi un model de contracte estàndard disponible per a les entitats i els usuaris

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? El mercat hipotecari serà a partir d’ara més transparen­t
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU El mercat hipotecari serà a partir d’ara més transparen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain