La Vanguardia (Català)

Kraft tempta Unilever amb una oferta històrica

El grup nord-americà llança una opa de 135.000 milions

- AINTZANE GASTESI

El grup nord-americà d’alimentaci­ó Kraft Heinz va revelar ahir el seu interès per comprar Unilever. Encara que la multinacio­nal del gran consum va rebutjar l’oferta d’adquisició, les accions d’Unilever es van disparar per sobre del 13% durant la jornada. Segons va explicar en un comunicat, Kraft Heinz va presentar una oferta de 143.000 milions de dòlars (uns 135.000 milions d’euros) a Unilever per integrar les dues companyies i crear un grup líder al sector del gran consum, amb vendes superiors a 75.000 milions d’euros (segons ingressos del 2016), només superat per Nestlé.

Malgrat el rebuig inicial, el vicepresid­ent sènior d’assumptes corporatiu­s de Kraft Heinz, Michael Mullen, va reiterar que la companyia “espera arribar a un acord per establir els termes de la transacció”, segons informa Europa Press. L’acord amb Unilever suposaria l’adquisició més gran de la història en la indústria de gran consum i alimentaci­ó, superant l’operació que en el seu moment va donar lloc a Kraft Heinz el 2015.

Unilever considera que la proposta del propietari de marques com Philadephi­a o Oscar Mayer infravalor­a la companyia i no hi veu “cap benefici”, ni financer ni estratègic, per a l’accionista. A més, considera que “no hi ha base” per continuar amb el procés de negociacio­ns. No obstant això, els analistes creuen que l’operació seguiria la tendència del mercat a la concentrac­ió.

Els fabricants d’articles de consum necessiten trobar noves maneres de créixer a mesura que les condicions es tornen més difícils a tot el món. 3G Capital, firma de capital privat que administra Kraft Heinz, està sota pressió per aconseguir un altre acord important o bé mostrar que la companyia pot incrementa­r les vendes. A més, comptaria amb el suport de Berkshire, el fons de Warren Buffett, que va donar suport a l’adquisició d’HJ Heinz per part de 3G i després a la fusió del fabricant de quètxup amb Kraft. Ara, la companyia combinada,

Unir els dos grups crearia la segona empresa del sector de gran consum, darrere de Nestlé

que compta amb Buffett com a directiu, ha elevat les seves ambicions, anunciant una primera oferta pel fabricant de gelats Frigo i de la maionesa Hellman’s.

“L’enfocament de Kraft Heinz demostra la pressió a què estan sotmesos els propietari­s de marques per consolidar el sector de cara a la pressió internacio­nal sobre els marges i les limitades oportunita­ts per al creixement orgànic”, assegura Paul Hickman, analista d’Edison Investment Research, com recull Bloomberg. La proposta de Kraft emergeix després de la penalitzac­ió a les accions de Unilever l’exercici passat, que van perdre un 2,5% del valor, la caiguda més important des de la crisi del 2008.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain