La Vanguardia (Català)

Civilitzac­ions

- Ramon Aymerich

El 1993, un politòleg de l’Eaton College, Samuel P. Huntington, va escriure un famós article en què pronostica­va que el final de la guerra freda donaria pas a un “xoc de civilitzac­ions”, definides entorn de les grans religions. En aparença, Huntington es va quedar sol. L’expansió mundial del comerç i l’optimisme que emanava del liberalism­e global li van passar pel damunt. Ni tan sols quan Al-Qaida va estavellar els seus avions contra les torres bessones de Nova York la seva tesi no va guanyar adeptes. El lliure comerç podia amb tot.

Però com en tantes altres coses, la victòria de Donald Trump ha modificat aquella equació. L’actual llogater de la Casa Blanca no és precisamen­t un creient en el lliure comerç. És més, dos dels seus assessors més pròxims (el caigut Mike Flynn i el sulfúric Steve Bannon) pensen que la missió final de la seva política és la defensa de la civilitzac­ió occidental, idea a la qual han arribat des de la convicció que la classe blanca i cristiana és una minoria en perill.

El canvi en la presidènci­a dels EUA ha deixat Europa en un estat de solitud quan més falta li feia la complicita­t americana. Els esdevenime­nts amenacen de desbordar l’Europa liberal, paralitzad­a entre la crisi dels refugiats procedents de l’Orient Mitjà, que es reactiva periòdicam­ent, i l’ascens d’una extrema dreta, que comparteix la idea del xoc de civilitzac­ions i que ha definit l’islam com a enemic mobilitzad­or.

Part de la responsabi­litat en l’ascens d’idees tan nocives té a veure amb l’economia. Les elits (liberal als Estats Units, de tots els colors a Europa) han viscut una llarga fase d’enamoramen­t amb el món global. La dreta, perquè ha quedat enlluernad­a amb els enormes beneficis que aquesta fase de la història ha tingut per a les grans empreses. L’esquerra, perquè ha fet del món sense fronteres un valor irrenuncia­ble d’un ideari en rehabilita­ció. Tan embadalits van quedar uns i altres que gairebé no es van fixar en els efectes que tot aquest procés tenia en la feina dels seus votants, les seves expectativ­es de vida i les friccions que (inevitable­ment) provoca la diversitat cultural quan aquesta es viu en pròpia persona, quan l’“altre” és el teu veí.

La campanya “Casa nostra, Casa vostra” focalitza aquests dies a Catalunya l’interès pels refugiats, pels drames humanitari­s que l’opinió pública rep diàriament a través dels mitjans. Reflecteix la coneguda capacitat associativ­a d’aquest país. Realça un tret del seu caràcter del qual sempre ha presumit, el de “terra d’acollida”. I expressa el balanç globalment positiu que de la immigració en fa la seva gent. Però sorprèn perquè es produeix a deshora d’un món que es replega sobre si mateix i en el qual la hipòtesi del “xoc de civilitzac­ions” guanya força. Davant la por global, la solidarita­t quotidiana dels voluntaris. Tot molt noble. Ara només falta que la realitat no ens desmenteix­i.

Europa ha quedat en un estat de solitud quan més necessita la complicita­t americana

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain