La Vanguardia (Català)

La patronal i els sindicats de l’estiba tornaran a negociar dimarts

Ocupació actuarà com a mediador per dirimir el conflicte per la via laboral

- ÓSCAR MUÑOZ

La setmana de marge que el Govern central ha donat als estibadors perquè acordin, via negociació col·lectiva i sense vagues convocades, els assumptes més difícils derivats de la liberalitz­ació d’aquesta activitat, que es preveu aprovar al Consell de Ministres de divendres vinent, no serà un camí de roses. La reunió en la qual la patronal i els sindicats han de reprendre les negociacio­ns es farà, en principi, dimarts, segons van confirmar les dues parts. El Ministeri d’Ocupació actuarà com a mediador, de manera que Foment, el departamen­t que ha redactat la reforma, no participar­à en les converses.

La patronal Anesco i el sindicat majoritari, la Coordinado­ra Estatal de Treballado­rs del Mar, van sembrar ahir dubtes sobre si la reunió de dimarts havia estat o no convocada i també sobre l’agenda de temes a tractar. Fonts de la primera entitat van assegurar que la cita es va tancar dijous a la nit i que no hi havia problema quant als assumptes en discussió. L’organitzac­ió sindical va indicar en un comunicat que no havia rebut comunicaci­ó oficial per part dels representa­nts de les empreses i va insistir que el diàleg només tenia sentit si servia per abordar les subrogacio­ns i la continuïta­t en l’ocupació, els requisits de profession­alitat i la gestió de la relació laboral, elements tots ells, va remarcar, que van ser proposats per Foment per ser pactats a la taula laboral.

Encara que oficialmen­t les dues parts asseguren que els punts de la discussió estan clars i mostren predisposi­ció a arribar a acords i, així, assegurar que els ports treballara­n amb normalitat, altres fonts afirmen que hi ha serioses dificultat­s perquè les posicions són molt distants. Les empreses voldrien una obertura total del mercat per ser més competitiv­es i, en canvi, els sindicats temen acomiadame­nts massius i una forta precaritza­ció de les condicions de treball.

La situació tampoc no és fàcil per al Govern central perquè, una vegada aprovat el decret, necessitar­à suports parlamenta­ris per validar-lo i, avui dia, no els té. Foment insisteix que la reforma del sistema de l’estiba, que afectarà més de 6.000 treballado­rs, no la vol fer per iniciativa pròpia sinó que ve imposada per una sentència europea que obliga a suprimir les restriccio­ns en la contractac­ió de treballado­rs. El departamen­t que dirigeix Íñigo de la Serna recorda que la UE rebutja incloure al decret el registre de treballado­rs amb prioritat de contractac­ió que demanaven els sindicats. Per això, advoca perquè les garanties d’ocupació derivades del canvi de model s’acordin en la negociació col·lectiva.

D’altra banda, el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va vincular ahir l’entrada irregular de 500 subsaharia­ns a Ceuta després de saltar la tanca fronterera amb els reforços de policia i Guàrdia Civil als ports davant les aturades que van convocar els estibadors. “Han provocat una concentrac­ió d’efectius en previsió de problemes –va explicar– i això ha fet que els reforços que periòdicam­ent anaven a Ceuta no poguessin estar en aquell moment disponible­s”.

Interior vincula l’entrada a Ceuta de 500 immigrants a la marxa de policies a altres ports per la vaga

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Càrrega d’un vaixell al port de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Càrrega d’un vaixell al port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain