La Vanguardia (Català)

ALTA SOCIETAT

- TERESA AMIGUET

El 1956 pot ser recordat com la primera ocasió en què una princesa estrenava pel·lícula com a protagonis­ta. El film era Alta societat, protagonit­zat per Grace Kelly. La seva posada de llarg a les pantalles va arribar tres mesos després que la rossa que va seduir Gary Cooper i va torbar Hitchcock es casés amb el príncep de Mònaco, Rainier, en un d’aquells “casaments del segle” que no tindria competènci­a fins a l’enllaç de Carles i Diana vinti-cinc anys més tard. És cert que Rita Hayworth havia precedit Grace en el tema dels enllaços príncep-corista, quan es va casar amb l’Aga Kan. Però la seva havia estat una unió breu (de 1949 a 1951) que va acabar com el rosari de l’aurora, segurament perquè a la distància entre la sang blava i la plebea s’unia l’abisme multicultu­ral. Massa abismes per salvar.

Tot i això, Grace Kelly es va anticipar als problemes i amb aquesta pel·lícula va entonar el cant del cigne de la seva ràpida però molt exitosa carrera cinematogr­àfica. Segur que Rainier, que passaria a la història amb el sobrenom del príncep constructo­r, pel seu frenesí immobiliar­i omplint de gratacels el petit territori monegasc, no devia gaudir gaire veient-la, ja que el protagonis­ta masculí, Bing Crosby, havia estat una de les conquestes més sonades d’aquesta princesa de passat vel·leïtós, amb inclinació pels madurs galants. A partir d’aquell moment, Grace Kelly interpreta­ria el seu millor paper.

El cinema era llavors la fàbrica de somnis per antonomàsi­a. Però per poc temps. Aquell any li va sortir una competidor­a: la seva cosina germana, la televisió. Televisió Espanyola va començar a emetre regularmen­t el 28 d’octubre del 1956. El senyal només arribava a Madrid, on s’havien venut 600 receptors. Considerem que un aparell de televisió costava de 29.000 a 32.000 pessetes d’aquell temps, que avui es traduiria en una considerab­le quantitat d’euros. Aleshores TVE depenia del Ministeri d’Informació i Turisme dirigit per Gabriel Arias-Salgado, que va haver de posar tota la carn a la graella per convèncer Franco de la bondat del nou invent. Pel que sembla, aquest creia que la televisió atemptaria contra la unitat familiar i fomentaria la importació de pernicioso­s usos i costums de l’exterior. L’abnegat ministre, al contrari, li parlava dels beneficis morals del nou mitjà de comunicaci­ó. Però s’hauria de veure si avui ho subscriuri­a.

 ??  ?? Grace Kelly sempre envoltada de galants
Grace Kelly sempre envoltada de galants
 ??  ??
 ??  ?? Primera emissió de Televisió Espanyola
Primera emissió de Televisió Espanyola
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain