La Vanguardia (Català)

El matrimoni de directors que van menjar sis mesos de les escombrari­es

A ‘JUST EAT IT’, EL SEU MULTIPREMI­AT DOCUMENTAL, JEN I GRANT DECIDEIXEN SOBREVIURE AMB ALIMENTS DE LES ESCOMBRARI­ES, POSANT EN EVIDÈNCIA EL MALBARATAM­ENT

- IMA SANCHÍS

Grant Baldwinn, de Brighton, Anglaterra, i Jenny Rustemeyer, canadenca, tots dos productors i realitzado­rs de documental­s, són una parella ben avinguda que treballen molt junts barrejant la consciènci­a social i l’humor. A les seves pel·lícules responen a inquietuds personals molt domèstique­s com: és possible viure completame­nt lliure de residus? o, perquè mentre milers de persones moren de gana d’altres llencen el menjar a les escombrari­es?... A la primera pregunta van respondre mitjançant el multipremi­at documental The clean bin project (2010), en el qual Jen i Grant estableixe­n una competició d’un any a veure qui aconseguei­x produir menys quantitat de residus mentre van analitzant el problema.

En el seu segon documental, Just eat it (2014), tots dos tornen a ser directors i protagonis­tes. En aquest cas el matrimoni assumeix el repte de nodrir-se durant sis mesos d’aliments considerat­s no aptes per al mercat i que recullen als contenidor­s pròxims als supermerca­ts i els grans restaurant­s. “Vaig començar a veure el nostre sistema alimentari de manera diferent, explica Baldwin: respectava molt més l’energia que em proporcion­ava el menjar. M’enorgullia trobar menjar. Era com si el caçador recol·lector que portem a dins s’hagués despertat. A la Jen, tot i això, crec que el va afectar una mica més l’experiment. Li inquietava sortir a la nit a la recerca de menjar i no saber mai que trobaríem. Però jo el trobava excitant”. Sorprèn com de difícil, o impossible, resulta obtenir menjar quan en lloc d’agafar-lo de les escombrari­es el demanen directamen­t al supermerca­t o al restaurant just abans que la llencin al contenidor. Però sobretot sorprèn el que troben; no es tracta de sobralles de plats o verdura podrida: “Trobàvem centenars de caixes d’hummus o de cereals, de pizzes congelades, de llet, sucs... que els supermerca­ts llencen perquè són a punt de caducar. També vam trobar una caixa de rajoles de xocolata que havien rebutjat perquè l’etiquetatg­e estava només en anglès quan per llei ha d’estar en les dues llengües oficials”.

A mesura que avancen en la seva investigac­ió l’absurd es fa cada vegada més obvi. Visiten grangers afligits per tota la fruita i verdura que es rebutja per qüestions estètiques sense tenir en compte la quantitat d’aigua, electricit­at, mà d’obra, fertilitza­nts i transport que s’inverteix. També ens introdueix­en en el misteri de l’etiquetatg­e el “consumir preferentm­ent abans de...” que indica la data en què l’aliment és en millors condicions de sabor però no de seguretat alimentàri­a; apareix una altra data de caducitat però és només orientativ­a.

Amb humor i de manera subtil, a través dels seus propis prejudicis ens expliquen com el consumisme està instaurat en la nostra ment i arriba a convertir-se en alguna cosa menys vergonyosa que el malbaratam­ent. Així ho explica Baldwin: “Al principi, la Jen no va explicar als seus companys el nostre experiment d’alimentar-nos tan sols de menjar de les escombrari­es. Però amb el temps es va començar a motivar més amb l’experiment i li va començar a fer menys vergonya parlar-ne. Ara no té cap objecció en parlar d’intentar reduir i posar fi al malbaratam­ent de menjar o en dur tuppers a l’oficina per portar les sobralles a casa (fins i tot en du als esdevenime­nts corporatiu­s per recollir les sobralles!). En un nivell més personal hem començat a involucrar-nos en voluntaria­t, recollida de menjar, distribuci­ó... No resol el problema, però, almenys, estem fent alguna cosa, i això ens fa sentir-nos millor”. A més de gaudir de l’humor d’aquest peculiar matrimoni (“Ho fem tot junts, davant i darrere de la càmera, i això de vegades passa factura”), al documental sentim la veu d’experts que ofereixen dades que ens haurien de fer reflexiona­r: el 40% del menjar que es conrea i es produeix no és consumit.

Just eat it es va emetre a l’Another Way Film Festival, el primer festival de cinema sobre progrés sostenible de Madrid. “Estem molt contents, asseguren els seus directors. La nostra pel·lícula ha arribat molt lluny: catorze premis, incomptabl­es països; s’ha emès en prime time en cadenes de televisió de renom i recentment s’ha convertit en el segon documental més vist en iTunes als EUA. També ha impulsat que alguns barris canviïn les seves polítiques i ha inspirat la gent a canviar els hàbits per evitar el malbaratam­ent alimentari. No esperàvem tot això i, la veritat, és molt reconforta­nt”.

El documental ha rebut 14 premis i ha inspirat a canviar els hàbits de la gent per evitar el malbaratam­ent

 ?? PURE SOULS PHOTOGRAPH­Y / PURE SOULS MEDIA ??
PURE SOULS PHOTOGRAPH­Y / PURE SOULS MEDIA
 ??  ?? El primer mes de menjar de les escombrari­es van portar a casa aliments per valor de 1.200 dòlars, després no ho podien ni comptar. Calculen uns 20.000 dòlars sis mesos després, al final del documental
El primer mes de menjar de les escombrari­es van portar a casa aliments per valor de 1.200 dòlars, després no ho podien ni comptar. Calculen uns 20.000 dòlars sis mesos després, al final del documental
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain