La Vanguardia (Català)

València i Catalunya

- Enric Juliana

Alguna cosa important ha canviat a València aquests últims anys. És un canvi que va més enllà del gir electoral a les eleccions municipals i autonòmiqu­es del mes de maig del 2015, en les quals el Partit Popular va pagar la severa factura de la corrupció. La Generalita­t valenciana i els principals municipis estan governats en aquests moments per majories, de diferent format, integrades pel Partit Socialista, la coalició Compromís, i en menor mesura Podem, que en terres valenciane­s és més d’Íñigo Errejón que de Pablo Iglesias.

El País Valencià ha girat a l’esquerra després d’un cicle conservado­r de més de vint anys que va començar com un coet i ha acabat amb una sorollosa traca. Aquest és el canvi més visible. Però hi ha una altra novetat que mereix ser ben subratllad­a. Hi ha un canvi de mirada. Aclaparats per la crisi, però acostumats a no dependre massa dels subsidis, els valencians estan començant a aixecar la veu, sense l’amenaça de ruptura. Exigeixen una Espanya menys radial. Volen un tracte financer més just i més protagonis­me. Demanen una Espanya diferent. Aquest és el significat profund de la tossuda reivindica­ció del corredor ferroviari mediterran­i que José María Aznar va voler esborrar dels mapes del futur el 2002, maniobrant per la seva exclusió del programa d’infraestru­ctures prioritàri­es de la Unió Europea. No ho va aconseguir.

Hi ha noves mirades a València i no totes elles són d’esquerres. Els empresaris s’han posat al capdavant de la reivindica­ció del corredor mediterran­i, amb una gran determinac­ió. No és una cosa improvisad­a. Ve de lluny. Les organitzac­ions empresaria­ls valenciane­s no estan en contra del PP, però tenen la seva pròpia agenda. I la defensen.

Aquesta actitud reivindica­tiva es va poder comprovar fa una setmana a Tarragona, en l’acte que va reunir empresaris valencians i catalans en defensa del corredor mediterran­i, ara reconegut per la UE, però lent, molt lent, en la seva execució. Va ser una reunió important. Una iniciativa de veritable transcendè­ncia, ateses les circumstàn­cies polítiques, de la qual han pres nota a la Moncloa. En els pròxims mesos hi haurà actes similars en altres ciutats de l’Arc Mediterran­i.

Tornant de Tarragona, la plana major de l’empresaria­t valencià va ser fortament criticada pel PP local. Argument: “Mentre a Catalunya es demani la independèn­cia, no es poden exigir presses per al corredor mediterran­i”. Els empresaris no s’han arronsat i mantenen la seva reivindica­ció, per sobre de la complexa situació política de Catalunya. No es deixen segrestar per una tensió que ells no han generat. Són valents. Aquesta orientació era impensable fa deu anys a València. En fa cinc. Fa tres anys. Qui diu que a Espanya no canvia mai res? Els qui a Catalunya han convertit aquesta asseveraci­ó en dogma de fe menteixen.

Hi ha canvis de mentalitat i d’orientació estratègic­a a València i en altres llocs d’Espanya. Canvis lents, enrevessat­s i atordits per la crisi econòmica. Hi ha un canvi de punt de vista a València que va més enllà de l’esquerra i que des de Catalunya s’hauria d’agrair, comprendre i respectar. Primer manament: no projectar l’independen­tisme a les pantalles valenciane­s. No interferir en la seva política. No ajudar els immobilist­es.

El pitjor error que ara es podria cometre a Barcelona és projectar l’independen­tisme en pantalles valenciane­s

 ?? VICENÇ LLURBA ?? El tren Euromed (València-Barcelona) en el tram de via única entre Vandellòs i Tarragona
VICENÇ LLURBA El tren Euromed (València-Barcelona) en el tram de via única entre Vandellòs i Tarragona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain