La Vanguardia (Català)

Santamaría busca la complicita­t d’entitats socials catalanes

La vicepresid­enta dina a Barcelona amb un col·lectiu de la societat civil

- IÑAKI ELLAKURÍA

La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va dinar ahir a Barcelona amb representa­nts de l’anomenat G-16, un grup d’entitats socials, culturals, econòmique­s i esportives catalanes dins de la seva operació diàleg. Santamaría considera que cal que hi hagi més presència i més explicacio­ns de l’Executiu central a Catalunya. Al dinar, alguns dels assistents van reclamar a la vicepresid­enta més implicació del Govern de Rajoy per resoldre el conflicte amb la Generalita­t.

La impossibil­itat de construir vies de diàleg sòlides i estables amb el Govern de Puigdemont, que manté la celebració d’un referèndum d’autodeterm­inació la pròxima tardor com a condició sine qua non per a qualsevol pacte, ha obligat el Govern central a obrir el perímetre i ampliar la operació diàleg als partits de l’oposició –Ciutadans i PSC– i sobretot a representa­nts de la societat civil, cultural i econòmica de Catalunya.

En aquest context i a fi de teixir complicita­ts més enllà del Palau de la Generalita­t, la vicepresid­enta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va compartir ahir taula a Barcelona amb l’anomenat G-16, un discret grup constituït per presidents d’institucio­ns econòmique­s, esportives i culturals de Catalunya que es reuneix cada dos mesos per comentar durant un dinar d’ambient familiar les qüestions més candents del moment.

“Volem ser més presents a Catalunya i en contacte amb la seva societat civil i institucio­ns, explicar millor el que hem fet i el que volem fer, i avançar en matèries com l’impuls del corredor mediterran­i i la inversió en rodalies”. Aquest va ser, segons fonts presencial­s, el missatge que Santamaría va traslladar en el dinar d’ahir, celebrat a la sala de juntes del RACC –es van servir carxofes amb tires de calamar, llobarro amb verdures i maduixes amb nata– i al qual van assistir Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç; Joan Josep Bruguera, president del Cercle d’Economia; Baldiri Ros, Institut Agrícola Català Sant Isidre; Albert Agustí, president del Reial Club de Tennis Barcelona; Alfonso Maristany, president del Círculo Ecuestre; Adolf Roussaud, conseller del RCD Espanyol; Bernat Antràs, president del Club Natació Barcelona; Ignacio García Nieto, president del Cercle del Liceu; Mariona Carulla, presidenta de l’Orfeó Català; Josep Fèlix Bentz, president del Reial Cencle Artístic; Josep Mateu, president del RACC; Josep Maria Puente, president del Centre Excursioni­sta de Catalunya, i Curro Espinós, president del Reial Club de Polo.

Tres van ser les absències al G-16: el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ja que coincidia amb la celebració del consell executiu; el president de FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, que és de viatge a la Xina, i el president de l’Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas. Mentre que acompanyan­t la vicepresid­enta s’hi van sumar la seva cap de gabinet, María Pico; el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, i l’advocat Borja García Nieto.

La cita va transcórre­r en un to cordial i diversos comensals van assenyalar a Santamaría que el procés independen­tista “no és problema de Catalunya sinó d’Espanya” en el seu conjunt i que, per tant, el Govern del PP té l’obligació de “buscar-hi solucions”.

Així mateix, membres del G-16 van lamentar que l’Executiu de Rajoy hagi “estat absent” a Catalunya massa temps i hagi fet, a parer seu, “abandó de responsabi­litats”. Van transmetre també a Santamaría la necessitat que a la resta d’Espanya s’entengui que “els catalans no són ni millor ni pitjor, sinó diferents”, d’aquí les seves reclamacio­ns d’un estatus singular.

Després d’admetre que l’Executiu de Mariano Rajoy “va cometre errors” estratègic­s i de comunicaci­ó a Catalunya –“No hem explicat bé tot el que s’ha fet”–, la vicepresid­enta va subratllar que qualsevol solució a la qüestió catalana s’ha de produir dins dels marcs de la legalitat vigent, descartant així el referèndum d’autodeterm­inació.

I va assenyalar en aquest sentit la necessitat que la possible solució al conflicte polític actual sigui “acceptable per a la resta d’Espanya”.

Santamaría, que des de començamen­t d’any ha visitat Catalunya set vegades –diumenge que ve tornarà a Barcelona pel Mobile World Congres–, va reiterar la voluntat del Govern central d’“escoltar, dialogar i buscar solucions”.

Els assistents al dinar al RACC lamenten que el Govern central hagi “estat absent” a Catalunya

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? La vicepresid­enta Sáenz de Santamaría, ahir a la nit a Barcelona, al costat de la consellera Bassa i el vicepresid­ent Junqueras
ALEJANDRO GARCÍA / EFE La vicepresid­enta Sáenz de Santamaría, ahir a la nit a Barcelona, al costat de la consellera Bassa i el vicepresid­ent Junqueras

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain