La Vanguardia (Català)

El Parlament també investigar­à l’operació Catalunya

Alhora, l’oposició imposarà aquesta setmana que s’indagui el cas de l’exjutge Vidal

- Barcelona

A la comissió d’investigac­ió sobre l’operació Catalunya aprovada al Congrés dels Diputats se n’hi afegirà una altra al Parlament, impulsada per Junts pel Sí i que podria tenir el suport del PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. A més, a la Cambra catalana s’aprovarà probableme­nt aquesta setmana la creació d’una altra comissió d’investigac­ió sobre les declaracio­ns de l’exjutge Santiago Vidal.

El Parlament examinarà les presumptes accions empreses pel Ministeri de l’Interior per treure els draps bruts de l’independen­tisme. Junts pel Sí no està disposat que les converses entre l’exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz i l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso caiguin en sac foradat i vol tirar endavant una comissió d’investigac­ió per “ajudar a escatir què hi ha darrera” de l’anomenada operació Catalunya del Govern del PP, en paraules del portaveu Roger Torrent. Tot això, “tenint en compte que la Fiscalia no actua d’ofici i que alguns dels que van comparèixe­r a la comissió per Método 3 van mentir”, segueix Torrent en al·lusió directa a la encara presidenta del PP a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho.

El grup parlamenta­ri té prou diputats per impulsar la comissió en solitari, però admet que li agradaria tenir el suport d’altres grups parlamenta­ris. El PSC ja va avançar ahir que s’hi sumaria, i des de Junts pel Sí donen per fet que tant la CUP com Catalunya Sí que es Pot també ho faran. Els anticapita­listes estan pendents que el seu grup d’acció parlamentà­ria (que fiscalitza l’activitat dels diputats) hi doni el vistiplau, mentre que la confluènci­a d’esquerres prendrà la decisió després d’una reunió del grup parlamenta­ri durant el dia d’avui.

Els comuns ja formen part de la comissió d’investigac­ió sobre aquesta suposada operació al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, el coordinado­r nacional d’ICV, David Cid, va insistir ahir en la necessitat que Fernández Díaz doni explicacio­ns, i va assegurar que la comissió creada al Congrés demanarà la compareixe­nça de l’exministre. El PSC també participa en aquest organisme a la Cambra Baixa. Per aquest motiu, els socialiste­s catalans tenen previst afegir-se a la comissió que es creï al Parlament. Tot i això, el secretari d’organitzac­ió del PSC, Salvador Illa, va criticar que la iniciativa de Junts pel Sí “sembla una maniobra per tapar l’opacitat en altres matèries a Catalunya”. Es refereix a la negativa del Govern i del grup parlamenta­ri majoritari de fer públics els treballs sobre el procés independen­tista, així com la seva oposició a la creació d’una comissió d’investigac­ió sobre el cas Vidal. Ciutadans, que va donar suport a la comissió d’investigac­ió del Congrés, està a l’espera de consultar la petició de Junts pel Sí per definir el seu vot al Parlament.

A la coalició entre el PDECat i ERC esperen que comparegui­n tots els membres del PP de qui se sol·liciti la presència. Entre d’altres, demanaran la compareixe­nça de l’exministre de l’Interior; del director del gabinet de la Presidènci­a del Govern central, Jorge Moragas; de la vicepresid­enta de l’Executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i de la mateixa SánchezCam­acho.

La coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, va assegurar que la creació d’aquesta comissió d’investigac­ió “té tot el sentit”, per la qual cosa no dubta que rebrà la complicita­t dels altres grups. Així ho va considerar també el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià.

El republicà va deixar clar que, a parer seu, l’“operació Catalunya existeix”, mentre que va negar l’“operació pastanaga”, nom amb què va designar la suposada oferta que Mariano Rajoy prepara com a alternativ­a al referèndum que vol celebrar el Govern català. Per ERC, les declaracio­ns en aquest sentit d’aquest cap de setmana del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, no són més que “insinuacio­ns” sense cap fonament, mentre que la dirigent del PDECat exigia al líder del PP que fixi d’una vegada la data de l’entrevista que té pendent amb el president de la Generalita­t.

En aquest sentit, Carles Puigdemont va insistir en una entrevista a France 3TV Occitanie que “l’Estat espanyol ha d’escoltar” les demandes de Catalunya, perquè “el procés existeix i és real, no és una cosa artificial”. El president de la Generalita­t va assegurar que el Govern ja ha fet una proposta a Madrid per “acordar com s’ha de celebrar el referèndum” que es vol convocar, com a molt tard, al setembre.

Mentrestan­t, Junts pel Sí es nega a activar una comissió que indagui el cas de l’exjutge i exsenador republicà Santiago Vidal, que va afirmar que el Govern podria estar cometent il·legalitats per aconseguir una eventual independèn­cia de Catalunya. En aquest sentit, el PP a Catalunya va demanar la compareixe­nça del diputat al Congrés d’ERC, Gabriel Rufián, per assegurar que el Govern està treballant en qüestions que “no es poden dir”.

L’oposició vol que s’arribi al fons d’aquest assumpte i no es conforma amb les explicacio­ns que va donar el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras. Ciutadans, PSC i PP registrara­n aquesta setmana una petició que forçarà la creació d’una comissió d’investigac­ió sobre Vidal.

ERC anomena “operació pastanaga” l’oferta que suposadame­nt prepara Rajoy per desactivar la consulta Puigdemont adverteix el Govern espanyol que ha d’escoltar perquè el “procés existeix i és real”

 ?? RAFA GARRIDO / ACN ?? Nou senador. El senador indi d’ERC, Robert Masih, que va substituir Santiago Vidal,va denunciar els insults xenòfobs que va rebre després de jurar el càrrec. “A Catalunya no ho hem vist mai”, va dir
RAFA GARRIDO / ACN Nou senador. El senador indi d’ERC, Robert Masih, que va substituir Santiago Vidal,va denunciar els insults xenòfobs que va rebre després de jurar el càrrec. “A Catalunya no ho hem vist mai”, va dir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain