La Vanguardia (Català)

La UE exigeix als EUA que deixin de desestabil­itzar

El vicepresid­ent Pence es compromet amb Europa, i Brussel·les li retreu els elogis al Brexit

- BEATRIZ NAVARRO

Les institucio­ns de la Unió Europea van rebre ahir al primer emissari de Donald Trump, el vicepresid­ent Mike Pence, amb un missatge inequívoc: deixin d’encoratjar la desintegra­ció de la Unió Europea. “El món seria un lloc molt pitjor si Europa no estigués unida” i, per a això, “no inventarem res millor que la UE”, va advertir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en una franca i directa intervenci­ó davant la premsa amb Pence, que va arribar a Brussel·les amb un missatge conciliado­r sobre la intenció de Washington de mantenir la cooperació.

Tusk va anar al gra després d’una reunió més llarga que no s’esperava en què l’ex-primer ministre polonès i catòlic pràcticame­nt va trobar “certa química” amb l’exgovernad­or d’Indiana, que es defineix com a “cristià, conservado­r i republicà, per aquest ordre”. “Gràcies per aquesta reunió, tots la necessitàv­em realment. Han passat massa coses els últims mesos al seu país i a la UE (...) per pretendre que tot continua sent igual”, va disparar Tusk.

Europa ha estat la destinació del primer viatge a l’estranger del número dos de l’Administra­ció Trump i l’expectació era màxima a Brussel·les. Pence va passar primer per la conferènci­a de seguretat de Munic, però allà només va parlar de l’OTAN i ni va esmentar la UE.

El vicepresid­ent dels EUA va mantenir diumenge un sopar de feina amb el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel. Convençut defensor de la integració europea, Michel li va transmetre el malestar dels europeus amb els elogis de Trump al Brexit, que vaticina que altres països podrien emular. “No és qüestió de deixar que la UE es fragmenti. És el missatge que s’ha transmès i crec que ha estat escoltat”, va assegurar ahir Michel.

Pence es va trobar amb un missatge similar i potser encara més emfàtic en la seva visita al president del Consell Europeu. El líder polonès va recórrer al seu perfil de lluitador contra el comunisme i la seva qualitat d’“europeu incorregib­lement proamericà” per permetre’s “parlar amb total franquesa” al transmetre al representa­nt dels EUA “les preocupaci­ons i les esperances dels europeus”.

Tusk va preguntar a Pence si compartia les seves opinions sobre la necessitat d’un ordre internacio­nal basat en les regles i no la força bruta; la col·laboració transatlàn­tica en el marc de l’OTAN i, el més important, la col·laboració entre els EUA i la UE, a la qual recentment Trump va anomenar despectiva­ment “el consorci” i va definir com un simple instrument al servei exclusiu d’Alemanya. El vicepresid­ent li va respondre tres vegades sí, va assegurar Tusk. “Ara europeus i americans simplement hem de fer el que prediquem”, va concloure.

La franquesa de Tusk davant la premsa –fonts europees asseguren que els seus comentaris reflecteix­en fidelment el contingut de la reunió– va semblar sorprendre si no incomodar Pence. “No tornaré a parlar mai després de vostè a l’estrada. Gràcies de nou per la seva eloqüència”, va comentar el vicepresid­ent tot just prendre la paraula. “You speak first?”, parla vostè primer?, li havia preguntat abans al president del Consell, que va reaccionar amb un gest divertit la implícita pretensió del seu convidat dels Estats Units que l’ordre protocol·lari pogués ser un altre.

Pence, lligant a tota hora les seves paraules a les intencions de

Brussel·les adverteix a l’enviat de Trump que deixi d’encoratjar la desintegra­ció del club comunitari

Trump, va assegurar que Washington té “un fort compromís de continuar la nostra col·laboració amb la UE”. “Al marge de les nostres diferèncie­s, defensem la mateixa herència, els mateixos valors i objectius, i continuem compromeso­s amb ells”, va assegurar, passant per alt les crítiques de diversos líders europeus a la prohibició de viatge de Trump als ciutadans de certs països musulmans. Pence va tranquil·litzar la UE amb la voluntat de Washington de demanar comptes a Rússia perquè compleixi els acords de pau de Minsk per a Ucraïna, però va recordar als europeus que Trump aspira a trobar “nous terrenys d’entesa”.

Va ser una declaració sense preguntes, igual que la breu declaració que va seguir a la seu de la Comissió Europea, on Pence es va reunir amb el seu president, Jean-Claude Juncker, que va llançar un missatge idèntic a Tusk i Michel. “Els EUA necessiten una Europa forta i unida en tots els temes possibles”, li va dir; “no és el moment de dividir els Estats Units i la UE”.

A l’OTAN, tercera parada de la visita oficial de Pence a Brussel·les, en canvi, sí que es va permetre preguntar als periodiste­s, la qual cosa va fer que li resultés més complicat defensar la coherència dels seus conciliado­rs missatges amb les declaracio­ns de Trump sobre la vigència de l’organitzac­ió militar i de la mateixa Unió Europea. El secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenber­g, va intervenir per assegurar que ha sentit “exactament el mateix missatge” en les seves dues converses amb Trump que de Pence i James Mattis, el secretari de Defensa. “Els Estats Units estan fermament compromeso­s amb l’OTAN”, va assegurar Stoltenber­g.

Washington va aprofitar la reunió de ministres de Defensa de l’OTAN de la setmana passada per transmetre als seus aliats europeus i el Canadà el seu cansament amb el “desigual repartimen­t de la càrrega” de la defensa europea que suporta els Estats Units i els va advertir que revisarà el seu suport a l’organitzac­ió si no augmenten ràpidament la seva despesa fins a dedicar “almenys el 2% del PIB”. Pence va concretar una mica més les expectativ­es de la nova Administra­ció: “El president espera progressos reals per a finals del 2017”.

Per part de la UE, el balanç de les trobades amb Pence és més que positiu. “El temps ho dirà, però estem relativame­nt alleujats. No podíem imaginar un resultat millor de la reunió”, afirmen fonts diplomàtiq­ues europees. “L’important no era repassar tots i cadascun dels tuits de Trump, sinó saber si dóna suport o no la UE, i la resposta ha estat molt clara”, afegeixen.

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? El vicepresid­ent dels Estats Units, Mike Pence, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ahir a Brussel·les
OLIVIER HOSLET / EFE El vicepresid­ent dels Estats Units, Mike Pence, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain