La Vanguardia (Català)

El fiscal vol demanar fiança per a Urdangarin

L’Audiència de Palma convoca per a dijous la vista breu sobre les cautelars

- JOSÉ MARÍA BRUNET DAVID GILABERT

Dijous vinent tindrà lloc a porta tancada a l’Audiència de Palma la vista breu per decidir si es prenen mesures cautelars contra Iñaki Urdangarin. En principi, el fiscal encarregat del cas Nóos, Pedro Horrach, vol plantejar que se li imposi presó eludible pagant una fiança. Però el criteri dominant a la Fiscalia Anticorrup­ció, en vista del que s’ha fet en altres casos similars, és que caldria sol·licitar presó incondicio­nal.

Caldrà veure en què queda el període de reflexió obert pels fiscals, que estan estudiant tota classe de precedents, no només relatius a delictes relacionat­s amb casos de corrupció. El que fonamental­ment vol Horrach és no errar el tret. És a dir, no sol·licitar una mesura que tingui poques possibilit­ats de ser acollida per l’Audiència de Palma.

A Anticorrup­ció predomina l’opinió que una condemna superior a cinc anys de presó –i la d’Urdangarin és de 6 anys i 3 mesos– ha de comportar la sol·licitud d’ingrés a la presó. Però hi ha hagut molts precedents en els quals persones condemnade­s a penes superiors han pogut recórrer al Suprem estant en llibertat.

Horrach i els seus superiors a la Fiscalia tindran, per tant, dos dies més per decidir en quins termes fixen la seva posició en la vista breu que se celebrarà a l’Audiència de Palma dijous vinent a partir de dos quarts d’onze. El tribunal va resoldre ahir que hi hauran d’assistir Iñaki Urdangarin i Diego Torres, per als quals es demanarà algun tipus de mesura cautelar. Tots dos podrien ingressar a la presó, d’acord amb les penes que els han estat imposades. En el cas d’Urriscos dangarin, la condemna ha estat de 6 anys i 3 mesos. El seu exsoci, Diego Torres ha estat condemnat a 8 anys i 6 mesos. I el tribunal ha imposat a l’expresiden­t balear, Jaume Matas, 3 anys i 8 mesos.

La sentència que s’ha dictat a Palma sobre el cas Nóos no és ferma, precisamen­t perquè hi ha el recurs al Suprem. Fins ara, Urdangarin, Torres i Matas han estat en llibertat perquè sempre s’ha estimat que no hi havia risc de fuga ni de destrucció de proves. La seva situació, per tant, podria continuar sent la mateixa. Però els darrers temps els tribunals han anat elevant el llistó quan ja s’ha superat la fase d’investigac­ió, s’ha celebrat el judici i hi ha hagut una condemna, per molt que encara sigui recurrible.

Hi ha arguments, per tant, per sol·licitar la presó immediata dels tres condemnats esmentats, però també n’hi ha, i molt consistent­s, per plantejar que puguin continuar en llibertat mentre no es resolguin els seus recursos. El que està fent el fiscal Horrach és repassar amb molt de detall la sentència de l’Audiència de Palma per no córrer en la seva pròxima iniciativa. La Fiscalia ha de tenir en compte, en aquest sentit, que cal no descartar que al seu dia el Suprem rebaixi alguna o algunes de les penes imposades a Urdangarin, Torres i Matas, i que puguin tenir nous arguments per eludir la presó.

L’advocat d’Urdangarin, Mario Pascual Vives, va anunciar ahir que s’oposaria a qualsevol possible petició de presó incondicio­nal per al seu defensat. I va afegir que l’exduc de Palma va rebre “amb fermesa” la notícia de la seva condemna. Però no va voler anticipar escenaris. “Cada dia –va dir– és una aventura, passen coses, cal estar atent a tot el que passa”. I va afegir que no ha parlat mai amb Urdangarin sobre quina presó podria triar per complir condemna. “No ens ho hem plantejat mai”, va manifestar. Al seu torn, Pau Molins, integrant de l’equip d’advocats que ha defensat la infanta Cristina, va explicar ahir que l’exduquessa de Palma està “lògicament preocupada per la situació del seu marit, per les notícies que arriben sobre la petició del fiscal d’adopció de mesures cautelars, però alhora esperançad­a” que el recurs al Tribunal Suprem “permetrà millorar la situació”.

L’advocat de Torres, Manuel González Peeters, va manifestar ahir que el gruix de les acusacions del cas Nóos “ha quedat completame­nt desarborat” amb la sentència. Sobre això, el fiscal recorrerà molt probableme­nt la resolució pel que fa a la branca valenciana, els cinc acusats de la qual han estat absolts. Finalment, Jesús Silva, de l’equip defensor de la infanta, va manifestar que el recurs al Suprem hauria de qüestionar que es permetés al sindicat Manos Limpias exercir l’acció popular en el procés.

A Anticorrup­ció es creu que cal demanar presó amb condemnes superiors als 5 anys

L’exduc de Palma va rebre la decisió del cas Nóos “amb gran fermesa”

 ?? JAIME REINA / AFP ?? El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, divendres passat
JAIME REINA / AFP El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain