La Vanguardia (Català)

Analfabets emocionals

El consum de tranquil·litzants puja perquè fracassem davant l’adversitat

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Segons les dades que el Ministeri de Sanitat va publicar el 2015, l’última dècada el consum de tranquil·litzants entre els joves s’ha duplicat. El 2005 un 5,1% dels joves entre 15 i 34 anys havien consumit aquest fàrmac alguna vegada, una xifra que el 2013 –any de les últimes dades que s’han fet públiques– s’havia més que doblat i havia arribat al 12,3%. Pel que fa al percentatg­e dels joves que n’havien pres una vegada al mes, era d’un 2,7% el 2005 i d’un 5,6% el 2013.

Però el consum d’aquestes substàncie­s també ha crescut entre la resta de la població. Les persones d’entre 15 i 64 anys que alguna vegada a la vida havien pres tranquil·litzants representa­ven un 7% de la població el 2005, mentre que el 2013 ja representa­ven un 20,1%. El percentatg­e dels que n’havien pres una vegada al mes era d’un 2,7% el 2005, mentre que el 2013 ja arribava a un 7,7%. Per sexes, les dones són les que en consumeixe­n més: un 25% n’ha pres alguna vegada a la vida, en contrast amb un 15% dels homes.

Segons Manuel Armayones, investigad­or i professor de Psicologia de la UOC, “una societat en crisi en què apareixen nous traumes, la precaritza­ció de les condicions de vida i de la sanitat pública, la mitocràcia de la felicitat i la falta d’alfabetitz­ació emocional de la població”contribuei­x, sens dubte, a l’excessiva medicalitz­ació de determinad­es situacions vitals.

Armayones entén que en alguns moments prendre ansiolític­s pot ser necessari, però moltes vegades no hi ha cap motiu. “El dolor i el patiment són situacions que no sempre requereixe­n prendre pastilles, i, a més a més, no s’ha de confondre estar trist amb estar deprimit”, diu el psicòleg. I és que, a parer seu, també hi ha raons sociocultu­rals per a l’hiperconsu­m actual de tranquil·litzants. D’una banda, “hi ha gent que, si no surt del metge amb una recepta per a un medicament, se sent com si no hi hagués anat”, diu Armayones. De l’altra, “la tendència a trobar solucions ràpides i la pressió sobre els metges, que tenen poc temps per avaluar i intervenir, poden estar provocant un augment de la prescripci­ó de psicofàrma­cs”, apunta.

Per Mireia Cabero, psicòloga experta en impuls de la cultura emocional, per frenar aquest increment del consum de tranquil·litzants cal que hi hagi una “educació emocional”. Per aquesta experta, a la societat –especialme­nt als joves– no se l’ha educada per aprendre a conviure amb les adversitat­s de la vida i gestionarl­es, sinó només per ser feliç i tenir èxit. “Enviem el missatge que cal viure sense dolor i que per eliminar-lo es pot recórrer als tranquil·litzants”, diu Cabero. Segons la psicòloga, no naixem emocio-

L’última dècada la ingesta de pastilles s’ha duplicat entre els joves i triplicat entre els adults

nalment intel·ligents, sinó que aprenem a desenvolup­ar competènci­es emocionals a mesura que vivim. “En el cas dels joves, no els estem ensenyant a gestionar aquestes emocions que de vegades els porten a activitats destructiv­es”, diu Cabero, que afegeix que “cada vegada hi ha més professors que demanen que els formem per proporcion­ar aquesta tipus d’habilitats als seus alumnes”. Per la seva banda, Armayones apunta que “els joves estan molt pressionat­s. Molts tenen una bona preparació, però tenen poques oportunita­ts d’incorporar-se amb un mínim de garanties al mercat laboral. Això els genera desesperan­ça, tristesa o sensació d’inadequaci­ó al seu entorn”.

Per Josep Vilajoana, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, hi ha massa tendència en els pares a sobreprote­gir els fills: No “els portem als enterramen­ts perquè no pateixin. Són nens, així, que el dia que tinguin un problema de debò no aguantaran”. A més a més, Vilajoana recorda que els nens assumeixen com a conductes pròpies i normals el que veuen que fan els seus pares, de manera que, si veuen que prenen tranquil·litzants habitualme­nt en determinad­es situacions, ells quan es trobin en les mateixes, també en prendran”, diu el degà dels psicòlegs catalans.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que en l’entorn laboral tampoc no es parla de salut emocional. “En les conferènci­es sobre salut laboral només s’aborden els problemes físics que pot tenir un treballado­r, però no es parla mai dels trastorns psicològic­s, que també represente­n un cost econòmic per a les empreses”, diu Cabero.

Segons tots aquests experts, per reduir el consum d’aquests medicament­s hem d’assumir com a societat que hi haurà moments en què no serem feliços, però això és una cosa que no ens volem permetre. Vivim sota la mitocràcia de la felicitat, que es fomenta, per exemple, mitjançant les xarxes socials, “en què tothom és feliç i ensenya que bo que és el que menja i els llocs fantàstics que visita, cosa que afegeix molta pressió social per ser feliç”, explica Armayones. Per Cabero, vivim obsessiona­ts per la felicitat perquè no la trobem. “Segurament som més feliços que no ens pensem i tenim una certa confusió sobre què és realment la felicitat, que no és res més que un estat de base, tot i que les coses no ens vagin bé del tot en tots els aspectes de la vida”, diu l’experta. “Llavors, com que ens sentim malament perquè no estem ensenyats a viure amb aquest tipus d’emocions, la solució fàcil passa per prendre’ns una pastilla”, afegeix Cabero.

Vivim sota la pressió de ser feliços, fomentada, per exemple, a les xarxes socials

 ?? TIM TEEBKEN / GETTY ?? Els experts pensen que per reduir la ingestió d’ansiolític­s i depressius cal incidir en l’educació emocional de la població
TIM TEEBKEN / GETTY Els experts pensen que per reduir la ingestió d’ansiolític­s i depressius cal incidir en l’educació emocional de la població

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain