La Vanguardia (Català)

El perill de comprar en línia

-

ANTIDEPRES­SIUS. Segons l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris (Aemps), a Espanya la prevalença-any i prevalença­vida de l’episodi depressiu major s’ha estimat en un 3,9% i un 10,5%, respectiva­ment. Aquesta xifra és més alta en dones (14,4%) que en homes (6,2%). Tot i això, és més baixa que la reportada a Holanda i els EUA, amb xifres superiors a un 10% en homes i a un 20% en dones. El consum d’antidepres­sius a Espanya ha passat de 26,5 dosis per habitant i dia (DHD) l’any 2000 a 79,5 DHD l’any 2013, cosa que representa un increment d’un 200%.

ANSIOLÍTIC­S. Anàlisis recents suggereixe­n que Espanya se situa per sobre de la mitjana europea en consum d’ansiolític­s. En una enquesta recent de drogues d’abús s’ha estimat que la prevalença d’ús d’hipnòtics sedants a Espanya l’any 2011 va ser d’un 11,4% en la població general.

INTERNET. És freqüent rebre ofertes de medicament­s a través de la xarxa. Des del Ministeri de Sanitat es recorda que, a diferència d’altres productes, els medicament­s tenen un impacte directe en la nostra salut i que perquè el seu ús sigui segur es requereixe­n les garanties de qualitat, seguretat, eficàcia i correcta informació que donen les autoritats sanitàries. Segons les dades del mateix ministeri, “més de la meitat dels medicament­s que circulen a través d’internet són falsificac­ions fabricades sense garanties a partir de substàncie­s no autoritzad­es, de baixa qualitat o amb efectes tòxics, que poden provocar danys irreparabl­es en la salut”. L’any 2015 l’Aemps va procedir al tancament de 360 webs que comerciali­tzaven medicament­s il·legals i es van elaborar 1.650 informes tècnics sobre medicament­s sospitosos.

MEDICAMENT­S FALSOS. Els medicament­s falsos són els que contenen ingredient­s de baixa qualitat o en la dosi equivocada, ingredient­s incorrecte­s o nivells baixos dels ingredient­s actius. Per tant, suposen un risc per a la salut, ja que no passen per l’avaluació habitual de la qualitat, seguretat i eficàcia que es requereix per al procedimen­t d’autoritzac­ió a la UE. Els medicament­s d’imitació són els que no compleixen amb els drets de propietat intel·lectual o que infringeix­en la legislació de marques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain