La Vanguardia (Català)

La immunoterà­pia millora el tractament del càncer de bufeta, el cinquè més comú

El pembrolizu­mab, més eficaç i amb menys efectes indesitjat­s que la quimioterà­pia

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Un tractament d’immunoterà­pia té més probabilit­ats de ser eficaç que un de quimioterà­pia, i menys risc d’efectes secundaris, en pacients amb càncer de bufeta avançat, segons un assaig clínic internacio­nal en què han participat 748 pacients de 29 països.

Amb uns 14.000 casos diagnostic­ats a l’any a Espanya, el càncer de bufeta és el cinquè més habitual després dels de –per aquest ordre– còlon i recte, pròstata, pulmó i mama. És també el cinquè en mortalitat, amb unes 5.000 morts l’any, segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica.

L’assaig clínic, el més ampli que s’ha presentat fins ara sobre immunoterà­pia per al càncer de bufeta, suposa “un avenç per a aquells pacients per als quals necessitem més opcions de tractament”, destaca Joaquim Bellmunt, que ha coordinat l’estudi des de l’institut oncològic Dana Farber de Boston (EUA) i que des del novembre és director científic de l’hospital del Mar.

“No tots els pacients responen a la immunoterà­pia”, adverteix Bellmunt. Però, “entre els que hi responen, tenim casos en què l’eficàcia es manté un any i mig després d’iniciar el tractament. No sabem quant de temps pot arribar a durar la resposta perquè, un cop acabat l’estudi, alguns d’aquests pacients continuen estables, sense progressió de la malaltia”.

Segons els resultats presentats en línia a la revista The New England Journal of Medicine, el percentatg­e de pacients que responen al tractament és del 21% entre els que reben immunoterà­pia davant l’11% en el grup de quimioterà­pia.

Cal tenir en compte, assenyala Bellmunt, que els participan­ts en l’estudi eren pacients en els quals la malaltia estava avançada i continuava progressan­t malgrat que havien rebut quimioterà­pia anteriorme­nt. En un futur està previst investigar si donar la immunoterà­pia en fases més inicials millora els resultats.

El resultat més esperançad­or, segons el coordinado­r de l’estudi, és que la resposta és duradora en el 68% dels pacients que responen a la immunoterà­pia. Entre els que responen a la quimioterà­pia, la resposta és duradora –definida com a superior a un any– en un 35%.

Un altre resultat positiu és que els efectes secundaris greus han afectat un 49% dels pacients en el grup de quimioterà­pia i s’han reduït a un 15% en el d’immunoterà­pia. En aquest 15%, els més comuns han estat tres casos de fatiga extrema (sobre una mostra de 266 persones), tres de diarrea i dos d’anèmia.

Les respostes a llarg termini amb la immunoterà­pia en pacients que tenien mal pronòstic s’havien descrit abans en altres càncers. Entre ells, el melanoma, alguns tipus de càncer de pulmó, de ronyó i de cap i coll. El nou estudi confirma aquest fenomen en el càncer de bufeta.

L’estudi és el que en farmacolog­ia es coneix com un fase 3, és a dir, l’última fase d’assajos clínics abans de sol·licitar l’aprovació d’un fàrmac. S’ha dut a terme amb el pembrolizu­mab, un anticòs de la companyia Merck que previsible­ment s’aprovarà en un futur pròxim per al tractament del càncer de bufeta. Altres companyies tenen estudis en curs amb fàrmacs semblants, tot i que encara no n’hi ha cap que hagi acabat els assajos de fase 3 per al càncer de bufeta. En espera dels resultats, encara no hi ha manera de saber quin d’aquests fàrmacs serà més eficaç i segur.

Sigui quin sigui el que ofereixi més bones prestacion­s, l’assaig clínic del pembrolizu­mab “canviarà la pràctica clínica” en el càncer de bufeta, sosté Guru Sonpavde, de la Universita­t d’Alabama a Birmingham (EUA), en un editorial publicat a The New England Journal of Medicine. “La supervivèn­cia més llarga i la taxa més baixa d’efectes secundaris” de la immunoterà­pia respecte a la quimioterà­pia “ofereix una millora per a aquests pacients, que solen ser grans i tenir altres malalties”.

El tractament, que encara no està aprovat, funciona a llarg termini en alguns pacients que tenien mal pronòstic

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Joaquim Bellmunt, que s’ha incorporat a l’hospital del Mar com a director científic, ha liderat l’estudi
ANA JIMÉNEZ Joaquim Bellmunt, que s’ha incorporat a l’hospital del Mar com a director científic, ha liderat l’estudi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain