La Vanguardia (Català)

Catalunya manté estables els índexs de delinqüènc­ia

El 2016 els delictes van baixar un 2%, però hi ha pics preocupant­s com les agressions i els abusos sexuals a menors i a dones

- MAYKA NAVARRO Barcelona

L’anàlisi del mapa amb els delictes que els Mossos d’Esquadra van investigar l’any passat a Catalunya permet tenir una bona fotografia en moviment de la criminalit­at. Ajuda a dissenyar les polítiques de prevenció i a incrementa­r les de seguretat davant el repunt d’alguns fets. El mapa delinqüenc­ial del 2016 mereix una primera valoració: “Vivim en carrers segurs”. Ho va dir ahir el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, sense amagar que hi ha delictes que creixen, i alguns pugen especialme­nt, com les denúncies per abusos sexuals a menors, en un 68%. Els abusos i agressions sexuals contra les dones també pugen, un 9,4% i un 43,4% respectiva­ment. A qualsevol d’aquestes víctimes no li serveix el titular que els carrers de Catalunya continuen sent un lloc segur per viure-hi. Però ho són, ho asseguren les xifres.

El total dels fets delictius ha pujat un 2%. Això vol dir que s’ha passat dels 481.845 del 2015 als 472.265 de l’any passat. Més que una reducció, és un mantenimen­t.

L’anàlisi general d’aquestes mateixes xifres permet afirmar que els contextos de crisi econòmica no equivalen a un increment dels delictes. “Al contrari”, va advertir Trapero. I això que el 2016 no va ser un any fàcil per a ningú. Ni per als que patien en carns pròpia l’atur i, vistes les estadístiq­ues, no es van llançar als carrers a robar, ni per als Mossos, que, com altres policies, fa anys que pateixen les retallades sense sumar efectius, però cada vegada amb més responsabi­litats.

Entre aquestes noves tasques que els van tocar assumir als Mossos hi ha els operatius de prevenció i seguretat relacionat­s amb el terrorisme. El 2015 va acabar el novembre amb els 130 morts de la sala Bataclan a París que va obligar la resta de països europeus a reaccionar amb mesures urgents. Tot i que el nivell antiterror­ista ja era de quatre sobre cinc a Espanya, la direcció dels Mossos va necessitar replanteja­r els seus operatius i destinar més agents amb armes llargues als carrers. I això s’havia de fer sense desatendre els problemes de seguretat, del dia a dia, que afectaven de ple els ciutadans, especialme­nt un, el robatori amb força o violència en domicilis.

El descens d’aquesta modalitat el 2016 ha estat important, perquè venia d’un 2015 en què es van disparar els robatoris i es va desencaden­ar una gran alarma. La disminució ha estat desigual, molt més forta en algunes regions policials que en d’altres, com va reconèixer Trapero mateix, que va admetre l’existència de bateries de lladres que recorren Espanya rebentant pisos a tort i a dret. El conseller d’Interior, Jordi Jané, va aprofitar per demanar als legislador­s eines més eficaces amb què jutges, fiscals i policies puguin fer front a un delicte que el Codi Penal no preveu com a greu, però que qui el pateix el sent com una intromissi­ó en la seva vida, en la seva intimitat, especialme­nt violenta i traumàtica.

El gràfic que acompanya aquest text permet aturar-se en algunes de les xifres de la delinqüènc­ia el 2016. Trapero i Jané es van entretenir en els delictes que tenen les dones com a víctimes, agressions i abusos sexuals i la violència de gènere. En van morir vuit en mans de les seves presumptes parelles.

Els responsabl­es d’Interior van reconèixer que les agressions i abusos sexuals s’han disparat, però van explicar que és perquè hi ha més conscienci­ació de les dones, que s’atreveixen a denunciar fets que abans silenciave­n. I van negar que hi hagi hagut perfils de violadors en sèrie o, fins i tot, d’agressors reincident­s, deixant de banda, evidentmen­t, el cas de Tomás Pardo, detingut per haver agredit sexualment i gairebé matat una dona durant un permís penitencia­ri.

Moltes de les agressions sexuals estan contextual­itzades, va afegir Jané, a les matinades del cap de setmana. “Hi ha homes que continuen sense entendre que un no d’una dona és no”, va denunciar el comissari en cap.

Què s’hi pot fer? Trapero va explicar que els Mossos milloraran la recopilaci­ó d’informació d’aquests delictes. Per prevenir? “Policialme­nt és difícil prevenir, però seran dades molt útils per reformular polítiques transversa­ls que ajudin a millorar aquestes situacions”, va indicar el cap del cos.

Els Mossos van haver de fer front al repte terrorista sense deixar de banda delictes com el robatori en pisos

 ??  ??
 ?? LAURA FÍGULS / ACN ?? Batlle, Jané i Trapero ahir a la Conselleri­a d’Interior
LAURA FÍGULS / ACN Batlle, Jané i Trapero ahir a la Conselleri­a d’Interior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain